Mirthe ook…

Mirthe heeft eczeem, ze eet slecht brood en heeft zo af en toe een opgezet buikje. Vooral die eczeem is heel vervelend. Daarom hadden we vorige week een afspraak bij de kinderarts. Voor de zekerheid deed hij ook een coeliakietest.

Vandaag belde de kinderarts met de uitslagen van het bloedonderzoek. De test is positief, heel erg positief…
Zo uit mijn hoofd: 168 anti-tTg, 180 anti-gliadine (grenswaarden voor anti-ttg is 6, anti-gliadine is 17). De bloedtest is voor 97% zeker. Dus zeer waarschijnlijk heeft Mirthe coeliakie.

Hij had het niet verwacht. In zijn aantekeningen stond: Coeliakietest om moeder gerust te stellen. En eerlijk gezegd verwachtte ik dat ook: Dat ik na deze test gerust gesteld zou worden. Ik was al aan het voorbereiden wat ik moest zeggen om het eczeemverhaal op te lossen.
Het was een klap… Een veel grotere klap dan ik verwacht had. Toen bij mijzelf coeliakie ontdekt werd, was ik alleen maar opgelucht dat er iets gevonden was. Iets waarbij ik met een glutenvrij dieet heel oud kan worden. Maar nu het om dat kleine meisje gaat…

Morgen heb ik weer een telefonische afspraak met de kinderarts. Daarna moet er een biopt gepland worden. Kinderen met hoge antistoffen (>100) en duidelijke symptomen krijgen tegenwoordig geen biopt meer. Maar aangezien Mirthe geen duidelijke symptomen heeft…

4 antwoorden naar “Mirthe ook…”

  1. Hallo Mirjam,
    ik lees nu pas dit bericht, wat ontzettend naar voor jullie en je dochter! Ik weet ook nog zo goed toen ik de uitslag van mijn kinderen kreeg, bij de eerste geloofde ik het niet eens, bij de tweede dacht ik dat ze de grond onder me vandaan sloegen…Sterkte en veel succes met haar dieet!
    gr. Anne-Marie

  2. Dank je wel Anne-Marie. De grond is ondertussen weer terug gekomen. Het is heel jammer dat ze ook coeliakie heeft, maar fijn dat we al weten wat het in houdt. Nu hebben we de tijd om ook haar omgeving voor te bereiden!

  3. Pingback: Waarom moet Mirthe gluten blijven eten? | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*