onderzoek naar coeliakie bij vruchtbaarheidsproblemen

onvruchtbaarIk schreef al vaker over zwangerschapsproblemen en coeliakie. Helaas ben ervaringsdescundige (zie mijn artikel zwangerschappen).
Zwanger worden was gelukkig bij ons geen probleem. Maar vruchtbaarheisproblemen kunnen wel een gevolg zijn van onbehandelde coeliakie (zie mijn artikel vruchtbaarheidsproblemen/miskramen). Indiaase onderzoekers deden hier onderzoek naar.

Bron foto

Ongeveer 1 op de 100 mensen heeft coeliakie. Als zij gluten binnen krijgen, ontstaat er een immuunreactie die lijdt tot darmschade, ondervoeding en andere problemen.

Over het algemeen worden vrouwen als onvruchtbaar beschouwd na een jaar vruchteloos proberen zwanger te worden, of zes maanden als ze ouder zijn dan 35. De meest voorkomende oorzaken zijn hormonale problemen, waardoor de eierstokken stoppen met de productie of het vrijgeven van rijpe eicellen. Als je extreem licht of zwaar bent, kan die van invloed hebben op je vruchtbaarheid. Net zoals overmatige lichaamsbeweging, roken en drinken.

Om het verband tussen coeliakie en onvruchtbaarheid te ontdekken, bestudeerde het onderzoeksteam resultaten van eerder gepubliceerde onderzoeken.

Onvruchtbare vrouwen (zoals in de definitie hierboven beschrijft) hebben 3,5 keer meer kans op coeliakie dan vrouwen die geen moeite hebben om zwanger worden. Dit is gebaseerd op 3 onderzoeken waaraan 449 onvruchtbare vrouwen mee deden.

Als de oorzaak van de onvruchtbaarheid onbekend is, is het verband zelfs groter. Deze vrouwen hebben 6 keer meer kans op coeliakie. Dit is gebaseerd op data van 5 onderzoeken waaraan totaal 422 vrouwen met onverklaarde onvruchtbaarheid aan mee deden.

Coeliakie is hiermee de meest voorkomende oorzaak van onverklaarde onvruchtbaarheid” zei Dr. Alessio Fasano, directeur van Center for Celiac Research bij Massachusetts General Hospital in Boston.
Deze bevindingen suggereren dat artsen eerst coeliakie moeten uitsluiten, voordat ze een vrouw doorsturen naar andere specialisten” zei hij.

Bron: Reuters
​Paula, dank je wel voor de link!

Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer ziekenhuizen die standaard een coeliakieonderzoek doen, bij vrouwen (en mannen!) met vruchtbaarheidsproblemen. Bijvoorbeeld het LUMC.

6 antwoorden naar “onderzoek naar coeliakie bij vruchtbaarheidsproblemen”

  1. Pingback: Coeliakie beïnvloedt de vruchtbaarheid | Ik ben glutenvrij

  2. Dus als je onvruchtbaar bent heb je een grote kans om coeliaki te krijgen…. Dat lijkt me niet juist. In de groep onvruchtbare vrouwen ligt het percentage vrouwen met couliaki hoger. De kans dat 1 van de vrouwen uit de groep coeliaki heegt is 3.5 keer zo hoog.

  3. En als je glutenvrij eet omwille van coeliakie, wordt de kans op een voldragen zwangerschap dan even groot als bij vrouwen zonder coeliakie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*