Vorige week hadden we van de tuin een heleboel groentes. Te veel om in 1 week op te maken. 1 paksoi ging naar de buren, voor gado-gado. En geinspireerd voor hun rijsttafel, maakte ik van een grote spitskool atjar.
Atjar Tjampoer
Ik baseerde mijn atjar op dit recept van Coquinaria. Maar omdat ik niet alle ingredienten in huis had, paste ik het een beetje aan. Ik deed ongeveer 1 uur over het bereiden van deze atjar, inclusief in potten scheppen.
Ingredienten:
- 1 grote spitskool (ca. 1 kilo)
- 2 venkelknollen
- 1 bosje bosuitjes
- 750 ml azijn
- 750 ml water
- 3 el suiker
- 1 el sambal
- 1 tl zout
- 1 tl kardemonpoeder
- 1 tl djahe (gemalen gemberwortel)
- 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
- 2 el kurkuma (voor de kleur, anders blijft het erg grauw)
Extra benodigd: Een grote pan en een aantal glazen potten (gezamelijk goed voor ca. 1,5 liter)
Bereiding:
- Was de groentes en snijd ze in kleine stukjes.
- Steriliseer de potten (in een pan kokend water of gewoon in de vaatwasmachine).
- Doe alle ingredienten in de pan en kook de groentes beetgaar (in het orriginele recept wordt dit uitgebreider gedaan, maar daar ben ik te lui voor).
- Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan en doe ze nog heet in de potten. Schep de potten helemaal vol, druk goed aan. Vul tenslotte af met het opnieuw opgekookte kookvocht tot de groenten compleet bedekt zijn. Sluit dan de potten en laat afkoelen. Door de potten heet te vullen en meteen af te sluiten, trekken de deksels vanzelf vacuüm. Bewaar in de koelkast of op een koele plek. Wacht enkele dagen voordat je de atjar gebruikt. Zolang de potten vacuüm gesloten blijven, blijft de atjar zeker enkele maanden goed. Eenmaal geopend de atjar niet langer dan een week bewaren. Daarom is het ook handiger om wat meer kleinere potten te gebruiken dan één hele grote.
Lekker bij een rijsttafel of leuk om cadeau te doen.