Recept: glutenvrije appeltaart

“Bak je binnenkort weer die lekkere appeltaart?” vragen mijn collega’s zo af en toe. En ook op verjaardagen is deze appeltaart meestal het eerste op.

INGREDIENTEN

Voor het deeg:

  • 300 gram glutenvrije meelmix (ik gebruik Freee plain white flour van Doves Farm)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een snufje zout
  • 120 gram suiker
  • 1 ei
  • 160 gram roomboter

Voor de vulling:

  • 5 stevige appels, bijvoorbeeld goudrenetten
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • een flinke scheut gembersiroop
  • 100 gram rozijntjes

BEREIDING

  1. Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  2. Eventueel: Bak de appelstukjes even kort in de koekenpan.
    Ik doe dat haast nooit, ben er te lui voor. Maar daardoor karamelliseren de appeltjes een beetje, wat natuurlijk extra lekker is, maar wat ook helpt voor de samenhang van de taart. Met andere woorden: Als je het niet doet, valt de vulling een beetje uit de taart.
  3. Wel de rozijnen in warm water.
    Ook dit doe ik meestal niet. Maar het helpt wel tegen het verbranden van de rozijnen straks in de oven.
  4. Doe de ingrediënten voor de vulling bij elkaar in een bak en zet deze weg in de koelkast.
  5. Meng de ingrediënten voor de taart in een kom. Meng met je mixer/keukenmachine of met de hand totdat je een bal hebt.
  6. Bedek de bodem van de springvorm (24cm doorsnee) met bakpapier en vet de zijkanten in.
  7. Rol 3/4 van het deel uit tot een lap en bedek hiermee de bodem en de randen van de springvorm.
    Wederom: Dit doe ik meestal niet. Ik druk het deeg in de deegvorm. Glutenvrij deeg/deegroller en ik zijn geen vrienden…
  8. Vul de taart met het appelmengsel.
  9. Maak van het resterende deeg ‘slangetjes’ en verdeel deze in een ruitpatroon over de taart.
  10. Verwarm de oven op 180 graden Celsius.
  11. Bak de taart in ongeveer 75 minuten gaar en lichtbruin.

EET SMAKELIJK!

2 gedachten over “Recept: glutenvrije appeltaart

  1. bedankt voor dit recept, volgende verjaardag ga ik het gebruiken Wordt vast smullien Voorheen gebruikte ik gl.vrij meel van A.H maar bevalt me minder goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *