Recept: Red velvet brownies met bietjes

Glutenvrije baksels worden vaak beter als je fruit of groente toe voegt. Ze worden minder kruimelig, minder droog en soepeler.
Zo bak ik regelmatig de courgettecake van Jeandrine. Het klinkt vies, maar je proeft er helemaal niets van. Ook haar pompoencakejes zijn hier favoriet.
Bijkomend voordeel: De kinderen krijgen ongemerkt wat extra groentes binnen.

glutenvrije-red-vervet-brownie

Deze red velvet brownies bevatten bietjes. Hierdoor krijgen de brownies een mooie, rode gloed. Maar net zoals bij de courgettecakejes proef je er niets van. Mijn kinderen houden niet van bietjes, maar deze brownies vinden ze heerlijk. En mijn collega vroeg er meteen nog 1 toen ik ze aan hem liet proeven.

Ingrediënten:

  • 150 gram pure chocolade
  • 400 gram gekookte bieten
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 eieren
  • 1 snufje zout
  • 250 gram suiker
  • 35 gram glutenvrije bloem (ik gebruik de goedkoopste: rijstmeel van de toko, of anders een pak dat open staat)
  • 70 gram cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder

Extra nodig

  • bakvorm: je kan een officiële brownie-bakvorm gebruiken, maar ook een ovenschaal. Ik gebruikte de Bakvorm Multi Cake van bakvormen.com
  • bakpapier
  • staafmixer
  • cacaopoeder om te bestuiven
  • zeef

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
    Bedek een bakvorm met bakpapier
  2. Smelt de chocolade au bain-marie.
  3. Verwijder de schil van de bieten en pureer de bieten met de staafmixer. Voeg het vanilleextract toe en meng door elkaar.
  4. Klop de eieren met het zout, voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop tot het lichtgeel van kleur, schuimig en dik is. Voeg de bietenpuree en gesmolten chocolade toe en roer voorzichtig door.
  5. Meng de bloem met de cacaopoeder en bakpoeder en meng
    dat met de natte ingrediënten.
  6. Giet het beslag in de bakvorm. Het beslag moet ca. 3 cm dik zijn.
  7. Zet de bakvorm in de oven en bak in circa 35 minuten. Prik met een satéprikker in de brownie. Als die er weer droog uit komt, is hij gaar, anders moet hij nog wat langer in de oven.
    – bij de bakvorm die ik gebruikte, hoeft de brownie slechts 25 minuten in de oven. –
  8. Laat circa 30 minuten in de vorm afkoelen. Haal de brownie uit de vorm, zeef er een beetje cacaopoeder over en snijd in vierkanten.

 

Deze vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *