Ik zit op school in de oudercommissie. Al voordat Mirthe op school zat. Omdat ik het fijn vind om betrokken te zijn bij school, omdat ik het leuk vind om dingen te organiseren, om andere ouders te leren kennen, maar ook met voorbedachte rade: Hoe kan ik Mirthe’s schooltijd met coeliakie zo fijn mogelijk maken?
Ik heb me opgeworpen als ‘allergiemoeder’. En kijk regelmatig bij andere scholen: Hoe gaan zij om met kinderen met een voedseluitdaging?
Op facebook kom ik veel voorbeelden tegen. Van heel sober, tot heel uitgebreid.
1. School heeft geen allergie-beleid
De school wil zich niet branden aan voedseluitdagingen. Ze durven het niet of hebben de ervaring dat ouders liever zelf voor het eten van hun kinderen zorgen.
Bedenk dat de meeste ouders het niet erg vinden om zelf iets aan te leveren. Maar ze moeten wel weten wat er uitgedeeld wordt en wanneer Zeker ouders van kersverse kleuters weten vaak nog niet hoe alles werkt op school. En natuurlijk moeten ze daar op tijd van op de hoogte gebracht worden, zodat (indien nodig) kunnen zorgen voor een goed alternatief!
2. Het allergie-beleid is opgenomen in de draaiboeken
De meeste scholen hebben voor de festiviteiten een draaiboek.
Bij sommige scholen staat hier in wat er gedaan moet worden bij kinderen met een allergie/intolerantie. Bijvoorbeeld contact opnemen met de ouders. En/of het verzorgen van een alternatief.
Bijvoorbeeld het draaiboek van kerst: Ouders maken alles zelf voor het kind (en hoeven dus niets voor de andere kinderen te maken).
Bijvoorbeeld het draaiboek van het voorleesontbijt: Contact opnemen met de ouders op de allergielijst. Samen bespreken of de ouders zelf iets regelen of dat de Ouderraad (OR) iets verzorgd. Afspraken maken over het kunnen declareren van de kosten.
3. School heeft een ‘allergie-moeder’
Denise van Glutenvrije blog:
“Ik zit op school in de activiteiten/oudercommissie. Ik ben daar ‘allergiemoeder’ (intolerantie klinkt te ingewikkeld en bij allergie snappen de meeste het gelijk). Als er een activiteit op school is (juffendag/kerst/pasen enz) dan word ik erbij betrokken. Deze activiteiten zijn onderverdeeld onder ouders en een juf. De ouders bedenken van alles en communiceren wat er gegeten en gedronken gaat worden met mij. Hun sturen foto’s van de ingrediënten naar mij en ik zorg voor een lijst met wat de kinderen met allergieën/ intoleranties wel en niet mogen en probeer dit indien nodig te vervangen. Voor de activiteit communiceer ik met de ouders wat er gedaan gaat worden, met de vraag of alles goedgekeurd wordt….
Alles wat ik extra aanschaf van bakjes tot koekjes/drinken enz wordt door de school vergoed. Ik heb nu 9 kindjes op school met een allergie/intolerantie. Afgelopen tijd (sint vooral) was wel heel druk met regelen, maar alle leuke reacties die je dan krijgt van de ouders, daar doe je het dan voor.”
Nog meer tips die ik kreeg:
- Begin van het jaar een lijst opstellen van kinderen met allergieen. Met hierbij de emailadressen en telefoonnummers.
- Als ouder is het niet erg om zelf iets aan te leveren, maar je moet wel weten wanneer er iets uitgedeeld wordt!
- De ouders via de mail op de hoogte houden wat er wordt uitgedeeld op school (met een foto van het etiket erbij).
- Een whats-app groep maken om sneller te comminiceren.
- Zorg ook dat het alternatief bij het juiste kind komt! (en ja, daarbij moeten de leerkracht ook meewerken).
- De traktaties in de klas van verjaardagen verlopen natuurlijk niet via deze commissie.
Tenslotte
Bedenk bij alle varianten: Ook een kind met een allergie/voedseluitdaging wil iets lekkers als de anderen dat ook krijgen. Hoe dat ook geregeld is: Zorg dat het geregeld wordt!