#wijbloggenglutenvrij: glutenfouten…

trees-358418_640

Mijn collega komt naar mij toe: "Ik ben bezig met het regelen van het personeelsuitje. Wil jij zelf eten mee nemen?"
Twee jaar geleden werd ik tijdens het personeelsuitje heel ziek van een speltkoek… Sindsdien weten mijn collega's dat ik echt glutenvrij moet eten. En sindsdien durven ze niet meer voor een hele dag eten te regelen.
 

Elize met onontdekte coeliakie had hele andere symptomen dan Mirjam met onbehandelde coeliakie. Er zijn heel veel verschillende symptomen van de ziekte. Je hoeft ze lang niet allemaal te hebben. Daarom duurt het vaak lang voordat de diagnose gesteld wordt. Daar vragen wij met de coeliakiemaand aandacht voor.
Maar als de diagnose eenmaal gesteld is, en de darmen zijn opgeknapt, is de reactie op gluten heftiger. En ook daar reageert iedereen anders.
Vandaag in #wijbloggenglutenvrij: Hoe reageer jij op een glutenfout?

Onderaan deze blog kan je zien wie er deze maand meer mee doen.
Ik ben benieuwd naar hun verhalen, maar ook naar jouw verhaal: Hoe reageer jij op een glutenfout?

Bron foto: Pixabay

Verschillende gradaties

Ik ken verschillende gradaties in glutenfouten, dus ook in reacties. Hieronder beschrijf ik ze.

1. Ik denk dat ik gluten binnen heb gekregen

Zoals vorige week: Ik voelde me niet lekker. Beetje weeïg gevoel. Het lag toch niet liggen aan die nieuwe, glutenvrije haver die ik die mogen gegeten had? Of dat ik het verkeerde potje uit de supermarkt heb meegenomen (het zelfde merk heeft ook niet glutenvrije haver). Ik voelde me steeds minder goed: misselijk, rommelende darmen, hartkloppingen, tintelend gevoel.

Ik belde naar huis om te vragen of er echt ‘glutenvrij’ op het potje stond. Manlief stelde mij gerust en vertelde dat hij zich gisteren ook niet helemaal lekker voelde. Na dit gesprek verdwenen mijn klachten langzaam weer. Tja…

2. Ik heb 'sporen van gluten' binnen gekregen

De reactie op een klein beetje gluten is te vergelijken met de reactie hierboven: misselijk, opgeblazen gevoel, diarree.
Maar hier houdt het langer aan. Twee of drie dagen.
Daarnaast ben ik heel moe en kan ik slecht concentreren en moeilijk op woorden komen.

3. Ik heb veel te veel gluten binnen gekregen

Na ongeveer 1 a 2 uur krijg ik een wee gevoel ik mijn buik. Ik krijg het benauwd en wordt misselijk, alles tintelt, ik heb het koud en warm tegelijk en mijn hart slaat op hol.
En dan komt mijn maaginhoud er uit. En als ik pech heb, legen mijn darmen zich tegelijkertijd ook.
Het gaat in golven, elke keer een beetje minder. Tussendoor heb ik even tijd om op adem te komen, om even te gaan liggen op de badkamervloer. Maar dan komt er al weer een nieuwe golf. Het voelt alsof ik van binnen helemaal leeg gewrongen wordt. Na ongeveer een uur is het over en ben ik helemaal op, letterlijk leeg. Het enige dat ik dan nog kan ik slapen.

De dagen daarop voelt het alsof ik een flinke griep heb: Misselijk, spierpijn, beroerd, duizelig en zo verschrikkelijk moe.
Ook heb ik last van brainfog: Me niet kunnen concentreren, niet op woorden kunnen komen, niet weten wat ik nu in de keuken ging doen.
Normaal heb ik daar ook wel last van, zeker als ik slecht geslapen heb. Maar na een glutenfout is het de hele dag door.

 

Wij bloggen glutenvrij

Deze blog is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij. Elke maand een gezamenlijk onderwerp, ieder op zijn/haar eigen blog. Dit zijn de andere glutenvrije bloggers van deze maand:

 1. Stories of a coeliac
 2. Mama en emily
 3. Glutenvrije Mama
 4. Pinkpequena
 5. Meer dan glutenvrij
 6. Het meisje met de voedselallergie
 7. Glutenvrij hoort erbij
 8. Glutenvrij reizen
 9. Doe mij glutenvrij
 10. Creatief glutenvrij
 11. De Glutenvrijeman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*