#wijbloggenglutenvrij: glutenvrij suikerfeest (met een recept voor Harira)

ramadan

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de Ramadan en het Suikerfeest op onze vakantie naar Tunesië. Het was 1989, ik was net 12 en wat maakte deze reis een indruk op mij! Ook al was het maar een week. Ook al zijn we het grootste deel van die week in de badplaats Hammamet gebleven.

Deze maand gaat #wijbloggenglutenvrij over het Suikerfeest. Ik geef mijn recept voor Harira (Ramadan soep).
Onder aan deze blog vind je de adressen van de andere bloggers die deze maand mee doen. Ik ben benieuwd wat zij vertellen over het glutenvrije suikerfeest.

Bron foto: Pixabay

Suikerfeest?

Het Suikerfeest (Arabisch: عيد الفطر, `id-al-fitr’) is het feest waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt. Volgens mijn collega is suikerfeest geen goede benaming, omdat het alleen betrekking heeft op het eten. Hij noemt het liever het Dankfeest. Het wordt ook wel het Kleine Feest genoemd.
 

Vakantie Tunesië

Onze vakantie naar Tunesie was mijn eerste vakantie buiten Europa. We zaten in een hotelletje vlak bij de oude Medina.
’s Avonds liepen we vaak een rondje door de medina. Regelmatig zagen we dat er bakjes met Harira en ander eten buiten werden gezet. Voor de armen.
De dag dat wij weer vertrokken was het Suikerfeest. Alle mensen liepen in hun mooiste kleren, veel glitter en lakschoenen. Overal waren kraampjes met de lekkerste gerechten, maar ook met speelgoed en andere cadeautjes. Lang hadden we niet om het allemaal te bewonderen: We moesten het vliegtuig halen.
 

Vakantie Marokko

Vele jaren later was ik weer in Noord-Afrika. Het was 2002, ik was 25 en we waren uitgenodigd voor het bruilofsfeest van (marokkaanse) vrienden. Wat een belevenis zo’n feest, of eigenlijk reeks van feesten: Eerst het henna-feest, een soort vrijgezellenfeest waar de bruid met haar vrouwelijke familie en vriendinnen zich klaar maakt voor het huwelijk. Vervolgens nog een feest bij de bruid thuis, hier was ik niet bij en kan ik helaas weinig over vertellen. Daarna de laatste avond bij de bruid thuis, waarbij ze opgehaald wordt door haar bruidegom. Een paar dagen later was het slotfeest, bij de familie van de bruidegom. Dit duurde tot in de vroege uurtjes. Vlak voordat de zon op kwam, kregen we een kopje heerlijke harira om het feest af te sluiten en de dag te beginnen.

Op deze vakantie kochten we een grote pot met het kruidenmengsel Ras el Hanout. Lang hebben we deze voor heel veel gerechten gebruikt. Maar natuurlijk is hij nu allang op. Ik mis h’m nog regelmatig, want ook bij deze soep kan je Ras el Hanout goed gebruiken. En de kruidenmengsels die je in Nederland kan kopen, smaken niet zoals die uit dat kleine winkeltje, in dat kleine straatje, bij die aardige vrouw in Sefrou.
 

Harira

In het noordelijk deel van Afrika staat harira tijdens de ramadan elke avond op het menu. Na het breken van de vasten met wat dadels en een glas melk, wordt een kom van deze soep gegeten. Het recept voor Harira is een beetje zoals elke soep: je doet erbij wat je nog in de koelkast hebt, een stukje courgette, prei, wortel, kikkererwten ipv linzen. Een ideaal no-waste-recept. Elke mama heeft haar eigen recept, maar citroen, peterselie, komijn, tomaat en peulvruchten zijn wel standaard.

Mijn recept is altijd vegetarisch, het is een beetje geïnspireerd  op een recept van Smulweb, een recept van de Groene meisjes, op dat kruidenmengsel uit Marokko en natuurlijk op de inhoud van mijn voorraadkast.

Wat gebruikte ik?

  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 wortelen
  • 1 venkelknol
  • De stronk van de broccoli
  • Halve paprika
  • 2 aardappels
     
  • (olijf) olie
     
  • Kruiden, van alle ca. ½ theelepel:
    zwarte peper
    komijnpoeder
    gemberpoeder
    korianderpoeder
    gemalen kaneel
    kurkuma
     
  • 100 gram gedroogde rode linzen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 400 gram gepelde tomaten uit blik
  • 1 liter groentebouillon van tablet*
     
  • Verse peterselie en/of koriander

* let er op dat deze glutenvrij is.

Hoe maak je het?

Snij de groentes in kleine stukjes.
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook.
Voeg de specerijen toe.
Wanneer de specerijen goed geuren, voeg je de rest van de ingrediënten toe. Breng aan de kook en laat het geheel minimaal een half uur pruttelen.

Serveer de soep en strooi naar smaak peterselie en/of koriander.
 


#wijbloggenglutenvrij, wie doen er mee?

Ook benieuwd naar de verhalen en recepten van de andere bloggers?
En heb jij ook een mooi verhaal over de Ramadan en/of het Suikerfeest?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *