Hoe zoek je restaurants waar je glutenvrij kan eten?

Ondeugd_02

bijgewerkt 2 juli 2021

Vroeguh als je glutenvrij uit eten wilde, had je niet veel mogelijkheden om je te oriënteren. Er was Livaad -> Horecaad, maar deze was wat ouderwets in opzet, moeilijk zoeken. En de recensies waren vaak verouderd. Op bijvoorbeeld The Fork, Eet.nu en Tripadvisor kan je glutenvrij als optie aanklikken. Maar dit is door het restaurant zelf aangegeven en niet altijd betrouwbaar

Soms schieten de websites over ‘glutenvrij uit eten‘ uit de grond en vaak verdwijnen deze net zo snel weer.
Maar er zijn er een paar die blijven. In deze blogpost heb ik ze verzameld en geef ik de verschillen aan. En kijk ook eens naar de tips en tricks onder aan dit artikel.

Glutenvrije restaurants

Er komen steeds meer restaurants waar je glutenvrij kan eten. Maar haast nog fijner: Er komen ook steeds meer restaurants die 100% glutenvrij zijn! Waar je zo binnen kan lopen. Waar je geen rekening hoeft te houden met kruisbesmetting. Waar je niet opmerkzaam hoeft te zijn op dat beruchte koekje bij de koffie. Heerlijk!

Lekker glutenvrij van de NCV

Daarnaast zijn er de restaurants die gecertificeerd zijn door de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Deze restaurants worden regelmatig gecontroleerd door de NCV en krijgen een jaarlijkse check door een gespecialiseerde diëtiste.

Glutenvrij uit eten in …

Elke stad heeft haar eigen geheimen, elke blogger weet die geheimen van haar eigen stad en van een paar andere steden. Ik zette al deze blogs op een rijtje. Steden in Nederland, maar ook in de rest van Europa.

Maak het glutenvrij

“Marit geeft toegang tot haar ‘geheime’ glutenvrije hotspots die ze jarenlang voor zichzelf gehouden heeft. Sinds januari 2014 slaat ze op Google Maps alle hotspots op waar ze zelf ooit heeft gegeten of geshopt, maar ook die van anderen. Zodra iemand op Instagram of in glutenvrije Facebook groepen een goede glutenvrije ervaring deelt, slaat ze dit meteen op haar kaart op. Gedurende de jaren heeft ze een hele collectie van 4200+ hotspots opgebouwd die ze bij deze met jou deelt!”

De glutenvrije man

“We hebben allemaal onze vaste glutenvrije adressen. Winkels waar je graag je glutenvrije boodschappen haalt, restaurants waar je zeker weet dat men je een glutenvrij diner kan serveren, een snackbar of zelfs een echte glutenvrije bakker. Hoe mooi is het om al die plekken met elkaar te delen? De Glutenvrije Man legt hier graag met jullie het grootst mogelijke glutenvrije overzicht aan, zodat je waar je ook bent, snel weet waar je glutenvrij terecht kunt. Doe mee en voeg ook jouw favoriete glutenvrije restaurant/winkel toe! (Let op: na het toevoegen kan het even een uurtje duren voor je locatie zichtbaar wordt).”

Glutenvrij eten 

“In het begin heeft coeliakie (glutenintolerantie, ook wel glutenallergie) en het volgen van een glutenvrij dieet een grote invloed op uw leven. Wat mag ik nog wel eten en wat juist niet? Elk etiket lezen in de supermarkt. Of een bezoekje bij familie of vrienden, vaak weten ze niet wat een intolerantie tegen gluten is. Glutenvrij uit eten gaan staat in het begin vaak op een laag pitje, vanwege onbekendheid met het restaurant en het ontbreken van vertrouwen in de kok. De restaurants op glutenvrijeten.nl zijn op de hoogte van de producten waar gluten in zitten en ze kennen het risico van kruisbesmetting tijdens het bereiden van uw eten en ook daarna. Vermicelli uit de soep vissen is niet voldoende!”

Glutenvrije restaurants

“Op dit platform deel ik iedere dag met jullie een nieuw lekker glutenvrij restaurant die ik zelf heb getest, en schrijf hierbij mij ervaringen. ?
Daarnaast kunnen jullie op dit platform jullie favoriete glutenvrije hotspots met mij delen, en zullen deze (na controle) ook op de site worden gezet! Zo kunnen we uiteindelijk al onze goede ervaringen bundelen op 1 handige website (inclusief zoekfunctie per woonplaats)! ??

Munched

“Bij Munched geloven we dat jouw etentje niet belemmerd moet zijn vanwege een allergie, dieetwens of toegankelijkheid. Wij duiken in het diepe, beklimmen de bergen, en zwerven door de jungle, om zeker te weten dat jij onbezorgd (uit) eten kunt met een voedseluitdaging.”

Internationaal

Overdenking

Het zou erg fijn zijn als deze sites hun krachten gaan bundelen. Op deze manier moeten wij (de glutenvrije klant waar het uiteindelijk om gaat) weer op verschillende websites onze informatie verzamelen. Jammer.

Waar deze verzamelsite of app dan volgens mij aan moet voldoen? Goed te gebruiken op de telefoon, reviews met datum, een kaart om te zoeken, inzicht in hoe de restaurants op de site komen (en of zij daar voor betalen) en gebruiksvriendelijk.


Eigen verantwoordelijkheid!

Hoe goed een restaurant ook weet wat glutenvrij inhoud, je blijft altijd zelf verantwoordelijk. Vraag na, kom voor jezelf op, stel open vragen. En vertrouw volledig op je onderbuikgevoel.

In deze blog van Herweijer op I am a Foodie vind je meer tips hoe je dat kan doen: Mijn visie over veilig glutenvrij uit eten.

Mijn ervaringen

Er was een tijd was dat ik nauwelijks uit eten durfde. Dat ik al misselijk werd bij het idee ziek te kunnen worden. Gelukkig heb ik dat overwonnen! Omdat ik anderen ook wil inspireren om zich niet te laten tegenhouden. Daarom begon ik bij te houden waar wij uit eten gaan en schrijf ik elk half jaar een blog hierover:

4 antwoorden naar “Hoe zoek je restaurants waar je glutenvrij kan eten?”

  1. Ik heb laatst een aantal restaurants doorgestuurd naar wheatless maar ze staan nog altijd niet vermeld op de site ….
    Ik vind ook dat het makkelijkst en overzichtelijkst zou zijn als iedereen zijn krachten bundelt tot één duidelijke site waar je echt van op aan kunt. Wat heb ik eraan als ik -tig blogs of sites moet bezoeken als ik ergens (spontaan) iets wil eten en dus snel informatie nodig heb …. In mijn eigen omgeving ken ik mijn adresjes wel, maar daar waar ik weinig of nooit kom zou dit heel erg handig zijn. Maar wie weet, ooit …..

  2. Pingback: Uitsluitend glutenvrij (100% glutenvrij) | Ik ben glutenvrij

  3. Hoi! Ik heb sinds kort ook een website met glutenvrije plekjes! Ik bekijk alle blogs en zoek alles na via de websites, ik bezoek en/of mail restaurant. En dan komen alle plekken op www. glutenvrijegids.nl , zeker een bezoekje waard, erg handig voor als je een dagje uit gaat. Op dit moment staan er 170 locaties op, maar hij groeit hard! Geef ook jouw glutenvrije hotspots aan!!!

    Glutenvrije Gids.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*