Hoe zoek je restaurants waar je glutenvrij kan eten?

bijgewerkt 7 juni 2023

Vroeguh als je glutenvrij uit eten wilde, had je niet veel mogelijkheden om je te oriënteren. Er was Livaad, maar deze was wat ouderwets in opzet, moeilijk zoeken. En de recensies waren vaak verouderd. Op bijvoorbeeld The ForkEet.nu en Tripadvisor kan je glutenvrij als optie aanklikken. Maar dit is door het restaurant zelf aangegeven en niet altijd betrouwbaar. 

Soms schieten de websites over ‘glutenvrij uit eten‘ uit de grond en vaak verdwijnen deze net zo snel weer.
Maar er zijn er een paar blijvers! In deze blogpost heb ik ze verzameld en geef ik de verschillen aan. En kijk ook eens naar de tips en tricks onder aan dit artikel.

Volledig glutenvrije restaurants

Er komen steeds meer restaurants waar je glutenvrij kan eten. Maar haast nog fijner: Er komen ook steeds meer restaurants die 100% glutenvrij zijn! Waar je zo binnen kan lopen. Waar je geen rekening hoeft te houden met kruisbesmetting. Waar je niet opmerkzaam hoeft te zijn op dat beruchte koekje bij de koffie. Heerlijk!

Lekker glutenvrij van de NCV

Daarnaast zijn er de restaurants die gecertificeerd zijn door de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Deze restaurants worden regelmatig gecontroleerd door de NCV en krijgen een jaarlijkse check door een gespecialiseerde diëtiste.

Glutenvrij uit eten in …

Elke stad heeft haar eigen geheimen, elke blogger weet die geheimen van haar eigen stad en van een paar andere steden. Ik zette al deze blogs op een rijtje. Steden in Nederland, maar ook in de rest van Europa.

Find me glutenfree

Internationale gratis app en website waarop je overal ter wereld restaurants kan vinden waar je goed glutenvrij kunt eten. Find me Gluten Free is in 2010 opgericht door de Amerikaanse Jason Elmore. Hij was gefrustreerd over hoe moeilijk het was om glutenvrije opties te vinden zonder urenlang onderzoek te doen. Op de app kan je zelf je restaurants en ervaringen achter laten.

Maak het glutenvrij

“Marit geeft toegang tot haar ‘geheime’ glutenvrije hotspots die ze jarenlang voor zichzelf gehouden heeft. Sinds januari 2014 slaat ze op Google Maps alle hotspots op waar ze zelf ooit heeft gegeten of geshopt, maar ook die van anderen. Zodra iemand op Instagram of in glutenvrije Facebook groepen een goede glutenvrije ervaring deelt, slaat ze dit meteen op haar kaart op. Gedurende de jaren heeft ze een hele collectie van 4200+ hotspots opgebouwd die ze bij deze met jou deelt!”

Glutenvrij eten 

“In het begin heeft coeliakie (glutenintolerantie, ook wel glutenallergie) en het volgen van een glutenvrij dieet een grote invloed op uw leven. Wat mag ik nog wel eten en wat juist niet? Elk etiket lezen in de supermarkt. Of een bezoekje bij familie of vrienden, vaak weten ze niet wat een intolerantie tegen gluten is. Glutenvrij uit eten gaan staat in het begin vaak op een laag pitje, vanwege onbekendheid met het restaurant en het ontbreken van vertrouwen in de kok. De restaurants op glutenvrijeten.nl zijn op de hoogte van de producten waar gluten in zitten en ze kennen het risico van kruisbesmetting tijdens het bereiden van uw eten en ook daarna. Vermicelli uit de soep vissen is niet voldoende!”

Facebookgroep over coeliakie/glutenvrij

Op Facebook zijn veel groepen over coeliakie. In deze groepen worden veel tips gedeeld. In de meeste groepen kan je zoeken via het loepje rechts bovenin. Als bijvoorbeeld in Heerhugowaard uit eten wilt, type je Heerhugowaard in bij dat loepje. Dan krijg je alle bijdrages over Heerhugowaard.

Als je er dan nog steeds niet uit komt, mag je het natuurlijk altijd vragen!


Overdenking

Het zou erg fijn zijn als deze sites hun krachten gaan bundelen. Op deze manier moeten wij (de glutenvrije klant waar het uiteindelijk om gaat) weer op verschillende websites onze informatie verzamelen. Jammer.

Waar deze verzamelsite of app dan volgens mij aan moet voldoen? Goed te gebruiken op de telefoon, reviews met datum, een kaart om te zoeken, inzicht in hoe de restaurants op de site komen (en of zij daar voor betalen) en gebruiksvriendelijk.


Eigen verantwoordelijkheid!

Hoe goed een restaurant ook weet wat glutenvrij inhoud, je blijft altijd zelf verantwoordelijk. Vraag na, kom voor jezelf op, stel open vragen. En vertrouw volledig op je onderbuikgevoel.

In deze blog van Gaby Herweijer op I am a Foodie vind je meer tips hoe je dat kan doen: Mijn visie over veilig glutenvrij uit eten.

Mijn ervaringen

Er was een tijd was dat ik nauwelijks uit eten durfde. Dat ik al misselijk werd bij het idee ziek te kunnen worden. Gelukkig heb ik dat overwonnen! Omdat ik anderen ook wil inspireren om zich niet te laten tegenhouden. Daarom begon ik bij te houden waar wij uit eten gaan en schrijf ik elk half jaar een blog hierover:

Eén gedachte over “Hoe zoek je restaurants waar je glutenvrij kan eten?

 1. Hoi nog even een aanvulling op glutenvrij uit eten. ik gebruik de laatste jaren veel apps welke best goede informatie geven:

  hier zijn er twee

  Find me gluten free
  Gluten free restaurant cards

  afgelopen jaar naar italie op vakantie geweest en ik moet zeggen dat ik vrijwel overal glutenvrij kon eten. ook in de supermarkten zijn er complete schappen. je weet niet wat je overkomt :).

  meer weten over goed voedingsadvies ga dan eens naar een mesoloog die kan je heel goed helpen. ik loop bij https://www.praktijkalbertinemulder.nl . zij heeft mij zo goed geholpen dat ik het aan iedereen wel wil vertellen. ik denk dat iedereen die uiteindelijk weet waar de moeheid en buikpijn vandaan komt en erachter komt dat het gluten zijn dit ook zou doen. leuke site en ik kijk uit naar je berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *