Misselijk van angst om ziek te worden

Voor de 70e verjaardag van mijn moeder, gingen we uit eten met de hele familie. Een fantastische locatie, veel hapjes op tafel en een duidelijke uitleg wat glutenvrij was en dat het echt goed glutenvrij was bereid.
En ondanks dat ik het bijna 100% vertrouwde, zat ik er niet ontspannen. Misselijk van de angst om ziek te worden.

Wat kan ik hier tegen doen?

Misselijk van angst, niet ontspannen zitten en me daar weer een beetje schuldig over voelen. Tegenover de familie, maar ook de kok die zo goed z’n best doet.

Mijn tante zegt dat ik iets moet doen aan die angst, hoe begrijpelijk ook.
Toen ik even buiten stond om een luchtje te scheppen, plaatste ik een bericht in het coeliakieforum:

Hebben jullie ook wel eens die misselijkheid van angst? En wat kan ik er tegen doen?

Herkenning

Op het coeliakieforum waren helaas veel mensen die het herkende:
De keren dat ik het mis heb zien gaan maakt je gewoon onzeker en angstig.”
“Zo ontzettend herkenbaar. Ik word misselijk van de angst. Ik ga bijna niet meer uit eten omdat ik er zo niks aan vind.”

Oplossingen?

  • Goed doorpraten met de bediening hoe glutenvrij werkt (en hoe ziek ik word als het niet goed gaat)
  • Een rondleiding in de keuken om te zien dat ze onze glutenvrije maaltijden echt goed bereiden.
  • Probeer jezelf met je ademhaling rustig te maken, naar beneden, naar je onderbuik. Rustig en rond ademen. Dit neemt stress gevoel weg. Focus op je benen, voel je benen op de stoel enz. Zorgt dat je lager komt in je ademhaling.
  • Tegen misselijkheid kun je de binnenkant van je pols masseren middenop waar een denkbeeldig horlogebandje kan zitten.
  • Iets kalmerends nemen, zoals passiflora van A. Vogel.
  • Vooraf al wat Buscopan nemen, tegen buikkrampen.
  • Gembercapsules. Het helpt de maag ontspannen.
  • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
  • Een heleboel goede ervaringen waardoor het vertrouwen weer een beetje hersteld wordt.

Tot slot lees ik een mooi betoog van W. op het coeliakieforum. Ik hoop dat ik binnenkort ook zo ver kom: “Ik kies er voor om voor de maaltijd alles te checken met veel vragen en doorvragen. Daarna gaat er een knop om en houd ik me niet meer bezig met gluten maar met genieten van de maaltijd. Ik heb het ook niet meer over gluten, ook niet met tafelgenoten. Als ik dan toch ziek wordt, heb ik in ieder geval een lekkere en gezellige maaltijd gehad.”

Aanvulling 8 juli 2020:

Ondertussen heb ik mijn angst overwonnen. Ik ben eerst uit eten gegaan bij restaurants die ik 100% vertrouwde, bijvoorbeeld restaurants die volledig glutenvrij zijn en restaurants die zijn aangesloten bij de horeca alliantie van de NCV. Dat heb ik langzaam uit gebouwd.

Nu ga ik regelmatig uit eten. Ik vraag na, kom voor jezelf op, stel open vragen en vertrouw op mijn onderbuikgevoel. In deze blogs vind je meer tips hoe je goed glutenvrij uit eten kan:

Sinds 2018 houd ik bij waar ik uit eten ga. Omdat ik anderen ook wil inspireren om zich niet te laten tegenhouden. En we zijn niet 1 keer ziek geworden!

Zoek je zelf een restaurant waar je veilig glutenvrij kunt eten? Kijk eens bij mijn blog Hoe zoek je een restaurant waar je glutenvrij kunt eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *