flakkeese kruukplaetjes

flakeese-kruukplaetjes-glutenvrij

Mijn opa komt van het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee. Toen hij 18 was, wilden de Duitsers het eiland onder water zetten. Hij werd, samen met zijn dorpsgenoten, geëvacueerd naar noord Groningen. Daar leerde hij mijn oma kennen. Hij bleef hangen, ook toen het grootste deel van zijn dorpsgenoten weer terug ging naar hun geboortegrond.

Mijn opa is overleden toen ik 1 jaar was. Ik heb hem nooit echt leren kennen. Maar ik werd getriggerd door het recept van deze flakkeese kruukplaetjes dat ik op Facebook vond.
Ik kende ze niet. Maar ik was wel erg benieuwd!

Het verhaal van Elsbeth:

“Wat was dat lang geleden. Mijn oma leerde mij als klein meisje echte flakkeese kruukplaetjes bakken. Ik had ze nog nooit glutenvrij gemaakt. Vanmiddag is het er dan toch van gekomen. En….Wat smaken ze lekker! Niet van de ‘echte’  te onderscheiden.. Wie van flakkee komt of familie daar heeft wonen kent ze vast. Heerlijke koekjes uit de koekenpan. In Vlaardingen worden ze ook wel ijzerkoekjes genoemd.  Mmmm, smullen…!!!

flakeese_kruukplaetjes_recept

Het recept. Niet zo netjes geschreven (heb ik dus als klein meisje opgeschreven samen met oma, wel nostalgisch dus!). Je krijgt er heeeeel veel koekjes van. Als je wilt kun je de hoeveelheden ook halveren.
De stroop is echt op gevoel. Tot het een beetje plakkerig is geworden. Lekker kneden met je handen. Als je de koekjes in de koekenpan hebt, heel voorzichtig omdraaien. In eerste instantie worden ze zacht in de pan.
Ik heb als meel boekweitmeel gebruikt van Peak’s Free From.

De geschiedenis is ook echt leuk om te weten. Vroeger was een koekje of iets lekkers echt iets voor de feestdagen of verjaardagen. Om toch iets lekkers te maken, wat niet zoveel geld kostte, zijn de kruukplaetjes in het leven geroepen. Makkelijk te maken, in een koekenpan, vroeger nog op de kachel en ze waren lang houdbaar. ‘kruuk’ komt waarschijnlijk van ‘kruid’ (het rommelkruid) en plaetje van de plaat waarop het gebakken werd. De naam ijzerkoekjes verwijst naar de ijzers waar ze op gebakken werden.”

Rommelkruid

Rommelkruid is een mengsel van een aantal kruiden. Het wordt onder andere gebruikt bij de bereiding van balkenbrij, maar ook in bepaalde recepten voor koekjes.

Het kruidenmengsel is bijna niet meer kant-en-klaar in de winkel verkrijgbaar, maar via internet wordt het nog wel verkocht. Rommelkruid kan ook zelf gemaakt worden door gemalen zoethoutwortel, suiker, nootmuskaat, anijs, kaneelkoppen, kruidnagel, peper, foelie, gemberpoeder en sandelhout te mengen. De verhoudingen zijn streekgebonden, afhankelijk van de eigen voorkeur én afhankelijk van waarvoor het mengsel gaat worden gebruikt. Een eenvoudige versie bestaat uit twee theelepels gemalen zwarte peper, een theelepel geraspte nootmuskaat, een halve theelepel kruidnagelpoeder, en een halve theelepel gestampt anijszaad.

Bron: wikipedia

Hoe maak je het?

Nodig:

 • 500 gram glutenvrije boekweitmeel
 • 250 gram basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • snufje zout
 • 250 gram boter of magerine
 • 1 ei
 • stroop (hoeveelheid, zie boven)
 • 2 eetlepels kaneel of rommelkruid (zie boven)

Bereiding:

 1. Doe de boekweitmeel, met de basterdsuiker,vanillesuiker en zout in de kom;
 2. Voeg de boter en het ei toe;
 3. Snij de boter in kleine stukjes met 2 messen;
 4. Voeg de stroop en het rommelkruid toe;
 5. Kneed van het geheel een samenhangend deeg;
 6. Vorm met de hand kleine ronde balletjes van het deeg. Druk deze wat plat
 7. Zet een niet ingevette koekenpan op het vuur en draai het gas op matig warm;
 8. Leg de deegbolletjes in de pan en laat ze aan 1 kan een bruin worden;
 9. Draai ze dan om en bak ook de andere kant bruin;
 10. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een trommel 
  Of eet ze meteen op natuurlijk. Eet smakelijk!

Dank je wel Elsbeth, dat ik je recept mocht delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *