Glutenvrij uit eten, tweede kwartaal 2024

Er was een tijd dat ik nauwelijks uit eten durfde. Dat ik al misselijk werd voordat ik überhaupt een hap gegeten had. Misselijk van angst om ziek te worden.

Ik besloot dat ik dat niet wilde. Ik besloot dat ik weer wilde genieten van uit eten gaan. Sinds 2018 houd ik bij waar wij uit eten gaan. Omdat ik nu best vaak buiten de deur eet. Omdat ik anderen ook wil inspireren om zich niet tegen te laten houden.

Dit tweede kwartaal van 2024 ging ik 37 keer uit eten. Helaas werd ik 1 keer flink ziek, maar 1 slechte ervaring werpt mij gelukkig niet terug naar die angst van 8 jaar geleden.

Onder aan deze blog vind je een link naar de restaurants waar ik de jaren hiervoor at. Bijna allemaal zonder ziek te worden!

LET OP: Dat ik ergens glutenvrij heb gegeten zonder ziek te worden, betekent niet dat het altijd goed gaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen glutenvrije dieet. Lees ook mijn blog Vijf tips om glutenvrij uit eten te gaan.


5 april: IJsje MET glutenvrij hoorntje bij IJstijd in Garderen.

Wil je ook een ijsje MET glutenvrij hoorntje eten? Kijk eens bij mijn lijst (+ kaart) waarin meer dan 300 ijssalons staan die ook glutenvrije hoorntjes hebben.

5 april: Diner bij De Wildebras in Garderen (Veluwe)

6 april: Heerlijke high tea bij Fluit & Kruid in Putten

Volledig glutenvrije lunchroom. En zulke lieve mensen!

7 april: glutenvrij broodje brie bij Strandhuys Nijkerk

Vergeten een foto van het eten te maken: Lekker broodje, heerlijke locatie.

10 april: ijsje MET glutenvrij hoorntje bij IJs van Vitelli in Amersfoort

Alweer vergeten een foto te maken…

13 april: lunch bij Meadow in Deventer (niet glutenvrij…)

En soms gaat het fout… Na bijna een jaar, meer dan 80 keer buiten de deur eten, ging het weer fout… Op dit bankje in het park heb ik gelegen, een uur lang overgegeven, me zo rot gevoeld. Na een uur werd ik opgehaald werd door mijn ouders en ben daar lekker in bed gestopt.
Weet nog niet hoe het fout is gegaan…

Met een groep roeiers gingen lunchen bij Meadow. We hadden bij reservering al gevraagd of glutenvrij mogelijk was. En bij aankomst vroeg ik nog een keer: kan glutenvrij, ook zonder kruisbesmetting? Ja, dat kon. Ik koos voor de linzensoep. Mijn soep werd apart geserveerd en er werd vertelt dat het brood dat er bij zat apart afgebakken was. Later vroeg ik nogmaals of het brood glutenvrij was, omdat ik het niet herkende. Ja, het was goed. Ik heb heerlijk gegeten, maar toch werd ik later ziek. Ik heb een uur lang over gegeven, kon niet meer op mijn benen staan en was te ziek om naar huis te reizen.

Ik wilde graag weten waar het fout is gegaan. Voor mijzelf, voor Meadow, maar vooral voor toekomstige glutenvrije gasten die komen eten. Maar op mijn berichten kreeg ik geen reactie. Pas toen ik dreigde met een negatieve review.
Ik voel me niet serieus genomen. Niet eens zozeer vanwege de glutenfout, het is een ingewikkeld dieet. Maar omdat de reactie uitbleef. Dus vandaar dat ik hier de naam van het restaurant noem.

3 mei: Frietje bij McDonalds bij The Wall in Utrecht

3 mei: IJsje bij IJs van Vitelli in Amersfoort

4 mei: Frietje + snack van Hakze in Amersfoort

5 mei: Frites uit Zuid op Bevrijdingsfestival Utrecht

Op Bevrijdingsfestival Utrecht maar 1 foodtruck waar we glutenvrij konden eten. Maar wel erg lekker! Verse friet van Friet uit zuid.

12 mei: Pokebowl van Poke2go in Amersfoort

Ik was laat thuis en moe. Dus we bestelden eten bij Poke2go. Heerlijk!

22 – 26 mei: 17x eten tijdens Wandelcoachreis in de Spaanse Pyreneeën:

Een wandelcoachreis in de Pyreneeën. Zo mooi! En ook glutenvrij goed verzorgd. De prachtige wandelingen van gemiddeld 18 km per dag waren uitgezet door Jochem van Chill Outdoor in Perarrua. De reis werd georganiseerd door Sanne en Arjen.

El Ensueño in Caneto (Spanje)

De eerste 2 nachten sliepen we in El Ensueño in Caneto, een schattig hotelletje in de middle of nowhere. Gastheer Victor zorgde voor een heerlijk glutenvrij ontbijt, een fijn lunchpakket en een totaal glutenvrij diner voor de hele groep. Wat een verwennerij!

Chill Outdoor in Perarrua (Spanje)

En onze 3e, 4e en 5e dag genoten we van de gastvrijheid van Chill Outdoor: tapas aan het einde van de wandeling en na een warme douche bij Javier (zie hieronder) van een heerlijke maaltijd. Goed glutenvrij, de kok had elke keer iets lekkers voor mij gemaakt.

Casa Rural el Pelaire in Perarrua (Spanje)

De laatste 3 nachten sliepen we in Casa Rural el Pelaire in Perarrua. Lieve gastheer Javier besteed zo veel zorg aan zijn hotel, elke kamer, elk hoekje is een mooie verrassing. Net zoveel zorg besteedde hij aan ons ontbijt en het lunchpakket voor onderweg. En die broodjes met zaden: Heerlijk! Als iemand weet waar ik die in Nederland kan krijgen…

31 mei: Bestellen bij Sushi Today in Amersfoort

We bestelden sushi 🍣 bij Sushitoday Amersfoort. Alle sushi die niet glutenvrij is, werd vervangen door exemplaren die wel glutenvrij zijn. Alleen de bijgeleverde sojasaus was niet glutenvrij… Wel heerlijk gegeten!
Helaas waren de foto’s niet goed opgeslagen, dus geen foto…

2 juni: Frietjes van Hakze in Amersfoort

8 juni: lunch bij Buiten in de Kuil in Lage Vuursche

Na een intens gesprek streek ik even neer bij Buiten in de Kuil voor rust, groen en vogeltjes. En om in mijn boekje te schrijven. Omdat het ruim lunchtijd was geweest, en ik nog niet gegeten had, bestelde ik die lekkere glutenvrije broodje met geroosterde groenten. Mmm!

8 juni: IJsje met glutenvrij hoorntje bij IJs van Vitelli in Amersfoort

15 juni: Lunch bij Madonna in Amersfoort

Heerlijke, onbezorgde lunch bij Madonna, 1 van mijn favoriete lunchplekjes in Amersfoort.

19 juni: Weer een lekker patatje van Hakze in Amersfoort

20 juni: lunch bij Eetcafé De Eend in Loosdrecht

Ter afscheid van fijne collega gingen we met het team lunchen bij De Eend in Loosdrecht. Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse plassen.

21 juni: lunch bij Craft coffee & pastry in Almere

De heerlijkste glutenvrije croissants. En heerlijk bijpraten met Inge.

23 juni: Lunch bij Madonna in Amersfoort

Nog meer uit eten!

4 gedachten over “Glutenvrij uit eten, tweede kwartaal 2024

  1. Het blijft oppassen geblazen. Ik at gisteren bij van der Valk in Heerlen. Degene van het personeel die met mij langs het buffet liep vertelde me dat de groentesoep (met vermicelli ……) en de couscous glutenvrij waren. Hij reageerde niet eens op mijn opmerking dat dat echt niet zo was!

  2. Wij hebben dezelfde ervaring bij sushi today. Prima aangepaste schotel met glutenvrije sushi, maar dan krijg je vervolgens wel sojasaus met gluten… dat was een beetje jammer 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *