Vijf tips om glutenvrij uit eten te gaan

Zoals jullie weten eet ik regelmatig buiten de deur.
Houd je ook rekening met kruisbesmetting, als je uit eten gaat?” vroeg iemand mij.
Ja, natuurlijk! Ik heb coeliakie. Ik word heel ziek van kruisbesmetting.

Vandaag geef ik mijn 4 tips om glutenvrij uit eten te gaan.

Niet uit eten durven

Uit onderzoeken blijkt dat veel mensen met coeliakie niet uit eten durven te gaan.
Er was een tijd dat ook ik nauwelijks uit eten durfde. Dat ik al misselijk werd voordat ik überhaupt een hap gegeten had. Misselijk van angst om ziek te worden.

Ik besloot dat ik dat niet wilde. Ik besloot dat ik weer wilde genieten van uit eten gaan. Dat ik mijn vertrouwen weer terug wilde. Ik ben begonnen bij 100% glutenvrij restaurants en restaurants aangesloten bij de horeca Alliantie van de NCV. Daarna langzaam uitbouwen. Ondertussen ga ik vaak uit eten. Afgelopen jaar 73 keer. En ik geniet er volop van!

Tip 1: Zoek een restaurant waar je glutenvrij kan eten

Zoals ik al vertelde, zijn er volledig glutenvrije restaurants. Restaurants waar geen kruimeltje gluten binnen komt, waar je dus volledig veilig kunt eten. Maar daarnaast zijn er veel restaurants waar je ook goed glutenvrij kunt eten. Omdat ze jaarlijks gecontroleerd worden door de NCV. Omdat de eigenaar coeliakie heeft. Of gewoon omdat ze graag hun best doen voor hun gasten.

Ik schreef een blog waarin ik vertelde hoe je deze restaurants vindt: Hoe zoek je restaurants waar je glutenvrij kan eten?

Tip 2: Vertel dat je coeliakie hebt

De meeste restaurants vinden het fijn als je van te voren reserveert. Zo kunnen zij zich voorbereiden op jouw glutenvrije maaltijd. Vertel bij je reservering (of bij spontaan binnen lopen) dat je strikt glutenvrij moet eten omdat je anders heel ziek wordt.

Ik zeg altijd bewust dat ik coeliakie heb. Om het woord (en de ziekte) bekender te maken. Om duidelijk te maken hoe streng glutenvrij ik moet eten.
Als ik in een recalcitrante bui ben, zeg ik: Ik heb coeliakie, als ik gluten binnen krijg dan gaan mijn darmen kapot.

Tip 3: Stel open vragen

Stel open vragen. Bij de reservering maar ook als je al aan tafel zit.
Vaak merk je dan meteen of ze verstand hebben van glutenvrij.

“Hoe zorgen jullie er voor dat mijn maaltijd glutenvrij blijft?”
“Hoe bakken jullie de frietjes?”
“Waar is dit sausje van gemaakt?”
“Wat is deze crunch die op mijn toetje zit?”

Hoe goed een restaurant ook weet wat glutenvrij inhoud, je blijft altijd zelf verantwoordelijk. Vraag na, vraag nog een keer na, vraag om de kok als je er met de serveerster niet uit komt, denk mee en kom voor jezelf op.

Bedenk: Jij doet niet moeilijk, jouw ziekte doet moeilijk!

Lees meer tips in mijn artikel: Sociale impact glutenvrij dieet

Tip 3a: Bedenk wat je met het antwoord wil

Pauline schreef een heerlijk, duidelijke welles/nietes lijst op Facebook:
Vraag: ‘Goedendag, serveert u ook gv gerechten?’
Antwoord:

  1. Glutenwat? ❌
  2. Een moment, ik overleg even met de keuken –> ja, alle gerechten kunnen gv gemaakt worden ✅ (mjammie)
    –> ja, onze salades zijn gv ❌ (tenzij je een saladefreak bent natuurlijk)
    –> nee ❌ (helder)
  3. Ja, maar alle gerechten worden bereid in dezelfde keuken dus er bestaat kans op kruisbesmetting ✅(deze mensen weten waar ze het over hebben).
  4. Ja, maar de frietjes worden niet apart gebakken ✅(die snappen het, dan maar (weer) gebakken aardappelen)
  5. Ja, nou, ik denk het wel…❌ (bij twijfel niet doen)

Tip 4: Vertrouw op je onderbuikgevoel

Vertrouw je het niet? Navragen!
Vertrouw je het nog steeds niet? Eet het niet (en vertel waarom).

Tip 5: Neem een glutenpil

Met een glutenpil kan je niet weer gewoon gluten eten. Maar het helpt tegen een beetje kruisbesmetting. En het helpt om minder ziek te worden. Maar bovenal helpt het (een beetje) tegen de angst om ziek te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *