Sociale impact glutenvrij dieet

Hebben jullie het artikel van de NCV gelezen over sociale impact van het glutenvrije dieet?
In het artikel staan de uitslagen van diverse onderzoeken: Mensen met coeliakie voelen zich geïsoleerd, eten soms wel gluten omdat ze niet anders willen zijn of vermeiden sociale activiteiten uit angst om ziek te worden.
Ik kan me dat zo goed voorstellen! En toch doe ik dat bewust niet! Ik zoek altijd naar andere oplossingen. In dit artikel geef ik voorbeelden.

Leer omdenken

Omdenken is een manier van denken, waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt.

Wat is omdenken?

 • Je kan best ontbijten met friet, of avondeten met yoghurt.
 • Een kaasplankje bij de borrel is meestal net zo lekker als dat bittergarnituur. (En leg natuurlijk uit over kruisbesmetting). En wijn is sowieso glutenvrij ;-).
 • Als er niets glutenvrij te krijgen is, neem zelf iets mee. En zorg dat het lekkerder is dan wat de anderen krijgen. 😉
 • Overleg met de gastvrouw, ga mee de keuken in, kijk wat er glutenvrij is waardoor jij wel kan blijven eten. Desnoods alleen een banaan en nootjes. Het gaat om de gezelligheid toch?

Het mooiste voorbeeld van omdenken las ik ooit op Facebook. Een meisje bezocht met haar vrienden een pizzeria waar de niet glutenvrij kon eten. Ze liet daar een glutenvrije pizza van Domino’s bezorgen!

Leer te vragen

Als ik ben uitgenodigd voor een etentje of feestje, neem ik altijd contact op met de gastheer of gastvrouw: “Hoe zullen we glutenvrij regelen? Kan ik helpen of zelf iets mee nemen?

Haast nooit hoef ik zelf iets mee te nemen.

Vaak stuur ik deze infographic van Uitleg in Beeld mee. Klik hier voor de grote versie.

Als er een cateraar komt, vraag ik altijd het telefoonnummer van de cateraar. In het gesprek met de cateraar kan ik zelf bepalen of ik het vertrouw of dat ik liever zelf iets mee neem.

Leer voor jezelf opkomen

Jij doet niet moeilijk, je ziekte doet moeilijk!

 • Leer te vragen, leer voor jezelf op te komen, vraag na en vraag nog een keer na.
 • Leer uitleggen: “Als ik gluten binnen krijg, gaan mijn darmen kapot.
  Mijn eten mag niet met gluten in aanraking komen. In de frituurpan mogen geen kroketten gebakken worden. Het keukengerei waarmee jullie mijn kaasblokjes snijden moet schoon zijn.”
 • Leer open vragen te stellen: “Hoe zorgen jullie er voor dat mijn maaltijd glutenvrij blijft?
 • Leer dat het echt niet erg is om nog een keer te vragen, en nog een keer te vragen als je het niet vertrouwd. Of vraag om de kok, als de serveerster niet genoeg weet.
 • Leer voor jezelf opkomen. Het maakt jouw vrienden meestal echt niet uit waar ze uit eten gaan. Maar het geeft jou rust als je weet dat het restaurant een goede glutenvrije maaltijd voor je kan maken. Dus vraag of je vrienden mee gaan naar dat volledig glutenvrije restaurant, dat restaurant met horeca alliantie van de NCV, of dat restaurant waarvan je in een Facebook groep hoorde dat je er goed glutenvrij kunt eten.
  (Lees ook Hoe zoek je restaurants waar je goed glutenvrij kunt eten)

En belangrijkste: Vertrouw op je onderbuikgevoel!
Vertrouw je het niet? Navragen!
Vertrouw je het nog steeds niet? Eet het niet (en vertel waarom).

Weet wat er is

Ik heb heel veel lijstjes in mijn hoofd en op mijn website.

Als iemand vraagt of ik mee ga naar Scheveningen denk ik Welsh Bakestone!
Als iemand roept ‘zullen we picknicken?’ denk ik Quinoa salade van AH!
Als iemand zegt dat we naar een voor mij onbekende stad gaan, ga ik rondkijken op Find me Glutenfree, bij mijn lijst Glutenvrije tips voor Europese steden, bij de Glutenvrije Hotspots van Maak het glutenvrij en op de Facebook coeliakie forums.
Als iemand oppert om een weekendje weg te gaan, heb ik een lijstje in mijn hoofd met hotels en B&B’s waar je glutenvrij extra verwend wordt. Bijvoorbeeld omdat de eigenaar coeliakie heeft.

Wees lief voor jezelf!

Soms is het glutenvrije dieet gewoon kut.
Soms heb je geen zin in voorbereidingen, omdenken, anders zijn, risico om ziek te worden.
En dat mag!

Beslis zelf wat op dat moment het beste is voor jou.
Uithuilen en opnieuw beginnen. Anderen om hulp vragen (op de coeliakie Facebook groepen zitten heel veel lieve mensen). Compenseren. Of gewoon lekker op de bank wegkruipen met die fijne film en niet naar dat feestje/bedrijfsuitje/etentje.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *