Glutenpil

Veel mensen zagen de afgelopen tijd deze reclame langskomen:

De Nederlandse Coeliakie Vereniging schreef naar aanleiding van deze reclame en vragen hierover de pagina: Hoe zit het met anti-glutenpillen? (Wel even inloggen om het hele artikel te lezen)

En toch is dit voor mij niet het hele verhaal.
Dus in dit artikel meer over de pil, de hoeveelheid gluten die je binnen kan krijgen, de onderzoeken, de prijs van de verschillende pillen en mijn ervaring.

AN-PEP

In het artikel van de NCV staat dat het enzym AN-PEP (handelsnaam Tolerase-G) op dit moment is dit het enige enzym dat voldoende wetenschappelijke basis heeft om bestanddelen van gluten in de maag af te breken. Ook staat er dat dit enzym een zeer kleine hoeveelheden gluten kan afbreken in de maag, bijvoorbeeld bij kruisbesmetting.

En een tijd geleden publiceerden ze deze pdf waarop aangegeven stond welke supplementen AN-PEP bevatten en welke niet.

Maximaal 10 mg gluten per dag

Veruit de meeste mensen met coeliakie kunnen maximaal 10 mg gluten eten per dag zonder directe darmschade en zonder klachten. Je moet er dus voor zorgen dat je niet te veel gluten binnenkrijgt, zodat je onder die 10 mg blijft op een dag. De hele dag krijg je kleine spoortjes van gluten binnen. Via de deurklink, via een zoen van je lief, maar ook via eten. Normaal gesproken zit zelfs in glutenvrije dieetproducten al een mini beetje gluten onder 20 ppm (20 mg gluten per kilo).
Een coeliakiepatient die heel voorzichtig is en niet uit eten gaat, krijgt ongeveer 3 mg gluten per dag binnen gemiddeld. Maar we weten ook dat ongeveer een kwart van de mensen die denken dat ze goed glutenvrij eten, wel te veel gluten binnen krijgen…

Kijk bij mijn blog Een kruimeltje gluten voor een fotorapportage van 10 mg gluten.

Zo’n pilletje kan je helpen om onder die 10 mg te blijven.

Hoeveelheid gluten ter grootte van het pilletje

Het pilletje kan een hoeveelheid gluten afbreken maximaal ter grootte van dat pilletje. Dus een paar kruimels brood of koek. Wil je een pizza eten, dan moet je een reuzepil nemen ter grootte van die pizza, dat gaat natuurlijk niet. Het pilletje werkt in de maag. Dat is het eerste station waar het eten terechtkomt. Na 10 minuten is een groot deel van de schadelijke glutendeeltjes onschadelijk gemaakt, maar niet alles, want een deel van het eten wacht niet tot de enzymen hun werk hebben gedaan, en stroomt meteen door naar de dunne darm. Je houdt nog 15% schadelijke deeltjes over. Het pilletje kan dus 85% van de gluteneiwitten afbreken.

Dus ja, het pilletje vermindert klachten bij kruisbesmetting. En ja, de darmen zullen minder erg beschadigen. Maar als de kok je per ongeluk een verkeerd broodje geeft, met gluten, dan heb je er niets aan, dan kom je ver boven die 10 mg uit.

Minder ziek, minder darmschade?

Voor veel mensen zijn deze glutenpillen (met AN-PEP) een uitkomst, omdat ze dan minder bang zijn om uit eten te gaan en je minder kans hebt om heel ziek te worden. Wel kan het wat verleidelijker worden om soms iets met een spoortje gluten te eten. Maar dat heb je zelf in de hand, of je het gebruikt, wanneer je het gebruikt en hoe je het gebruikt.

Wil je het proberen, neem een pilletje voor het eten en fruitsap of cola bij de maaltijd, geen zuivel, want dat beïnvloedt de zuurgraad in je darmen en de werking van het enzym. Of neem zo’n pil als je na het eten merkt dat je ziek wordt. Ze dempen ook de immuunreactie als je ze kort na het eten inneemt, maar iets minder effectief dan wanneer je ze voor het eten slikt.

Echter, darmschade ontstaat pas als je over een langere tijd regelmatig gluten binnen krijgt. Bijvoorbeeld elke week twee biertjes. Of elke dag een glutenvrij koekje uit dezelfde trommel als de glutenvolle koekjes. Een keer een glutenfout bij uit eten gaan zal geen darmschade veroorzaken en de glutenpil helpt daar dus ook niet tegen.

Onderzoeken naar de glutenpil

AN-PEP was oorspronkelijk bedoeld als medicijn voor mensen met coeliakie. Toch is het als voedingssupplement op de markt gebracht en niet als medicijn. Voor een supplement bestaat een korter introductietraject, is minder onderzoek nodig. De producent kan dus eerder geld verdienen. AN-PEP is wel getest in het lab, daarna op gezonde mensen, vervolgens op een kleine groep mensen met coeliakie en tenslotte op mensen met NCGS.

Dit AN-PEP enzym wordt ook gebruikt voor voedingsmiddelen om het glutengehalte te reduceren (in glutenvrij gemaakt bier zit ook een soort glutenpil)

Er loopt momenteel een clinical trial bij mensen met coeliakie in Argentinië naar het effect van AN-PEP. Het onderzoek is inmiddels afgerond, de resultaten worden op een rij gezet. Zie meer op: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04788797

Er zijn ook enkele onderzoeken gaande naar andere enzympillen, die doorlopen wel het hele traject dat bestaat voor medicijnen voor coeliakiepatiënten. Dat duurt dan een jaar of 10, daar moeten we dus nog even op wachten voordat die getest zijn en goedgekeurd voor gebruik.

Verrassing?

Het LUMC heeft een kleinschalig onderzoek uitgevoerd onder mensen met coeliakie: de glutenpil met AN-PEP deed iets bij mensen met coeliakie. Maar… de mensen die een placebo kregen, deden het ook goed. En het doel van zo’n enzym is natuurlijk om de immuunreactie te verminderen en minder schade te berokkenen aan de darmen. Dat een placebo dat ook kan bij sommige mensen, kwam min of meer als een verrassing.
Lees meer op: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24124328/

Voor mij komt dat niet als een verrassing. Ik zie vaak dat mensen met coeliakie die goed in hun vel zitten, minder klachten krijgen van gluten. Als mensen dus denken dat ze een glutenpil slikken en zich daardoor zekerder voelen, is het niet raar dat ze minder klachten krijgen.

Prijs en hoeveelheid AN-PEP

Welke van al die pillen met AN-PEP zijn het goedkoopst per pil?

merkhoeveelheid AN-PEP per pilprijs per pil, incl. verzendkosten*
Little Helpers150 mg€ 0,32
Gluten Digest?€ 0,38
Gluterase135 mg€ 0,78
GluteoStop60 mg€ 0,27
Glutamatil150 mg€ 0,71
GlutnGo100 mg€ 0,45
Gluten Rid100 mg€ 0,26
DigestEase115 mg€ 0,34
*goedkoopste die ik kon vinden incl. verzendkosten, prijspeil 11 augustus 2023

Mijn ervaring

Ik zei altijd: Ik hoef geen glutenpil, ik ben zo blij dat ik mijn ziekte met een dieet onder controle heb zonder medicijnen of operaties.

Ik ga regelmatig uit eten en word haast nooit ziek. Dus wat heeft zo’n pilletje voor toegevoegde waarde?

Maar onlangs twijfelde ik toch… We gingen op vakantie naar de Ardennen. Omdat ik weet dat daar weinig kennis is van glutenvrij en we misschien toch een keer uit eten zouden, kocht ik de Little Helpers. Ik zou het verschrikkelijk vinden als Mirthe en ik tegelijkertijd ziek worden en en er niemand is om voor haar te zorgen.

Op vakantie hebben we de glutenpil niet uitgeprobeerd. Daarna heb ik h’m wel 2 keer uitgeprobeerd. Beide keren pas na het eten. De eerste keer na een bezoek aan de snackbar, de tweede keer na een avond stappen. Beide keren voelde ik me een beetje gammel en misselijk. Geen idee of het kwam door gluten, maar na het innemen van de glutenpil ebde de misselijkheid weg. Placebo effect? Of toch echt de werking van de glutenpil?

Tenslotte

Dank je wel Tine, voor je interessante inzichten en onderbouwing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *