Een kruimeltje gluten

Vaak lees ik op coeliakie-fora:

Ik ben heel gevoelig en ik word hier niet ziek van.

Als ik dan door vraag, blijkt vaak dat ze ‘al ziek worden van een kruimel‘.
Maar is dat eigenlijk wel heel gevoelig? En hoeveel gluten bevat een kruimel eigenlijk?

Achtergrond informatie

Glutenvrij’ betekent voor de Europese wetgeving bevat minder dan 20 ppm gluten. Dat is 20 mg gluten per 1 kg product.
(Voor 2012 mocht een product 200 mg gluten per kg bevatten.)

Deze wetgeving is o.a. gebaseerd op een Amerikaans onderzoek, waaruit bleek dat veruit de meeste mensen met coeliakie 10 mg gluten per dag kunnen verdragen zonder klachten en zonder darmschade.

De gemiddeld gevoelige coeliakie-patiënt kan dus een halve kilo van dit product eten voordat hij/zij problemen krijgt.
Echter, ieder heeft zijn eigen tolerantiegrens. Die tolerantiegrens schommelt in de loop van je leven (pubers hebben bijvoorbeeld vaak minder last). En ik denk dat deze ook schommelt als je bijvoorbeeld heel goed in je vel zit, of juist een verminderde weerstand hebt door een griepje.

De hele dag krijg je kleine spoortjes van gluten binnen. Via de deurklink, via een zoen van je lief, maar ook via eten. Glutenstapeling noemen we dat.
De kunst is om met al die kleine spoortjes onder jouw tolerantiegrens te blijven.

Hoeveel gluten er in 1 kruimel brood zitten, is dus eigenlijk niet van belang. Je wordt niet ziek van 1 kruimel. Je wordt ziek van heel veel kleine spoortjes, en die kruimel kan net de druppel zijn waardoor je over je grens gaat.

Hoeveel gluten bevat een kruimel?

Volgens het gluten-opbouwschema van Prevent CD zit er in een boterham 2.000 mg gluten (bron Prevent CD). Een boterham is ca. 30 gram. Dat betekent dat er 6.666 mg gluten in 100 gram brood zit.

Volgens Gluten free watchdog bevat normaal wit brood 12.400 mg gluten per 100 gram brood. Het dubbele dus. Waarin zit het verschil?
Nederlands vs Amerikaans brood?
Bruin brood vs wit brood?
Verkeerde aanname?

Gluten free Watchdog maakte een hele leuke foto-rapportage van 10 mg gluten. Ik volgde zijn voorbeeld met de Nederlandse uitgangspunten:

Ik gebruikte 1 boterham uit ons ‘glutenkastje‘.
Dit is volkoren Waldkorn brood van Albert Heijn, het brood dan manlief en dochter het liefst eten. Zoals je kan zien is dit (bijna) 30 gram en dus 2.000 mg gluten.
Dit is een halve boterham. 15 gram en dus 1.000 mg gluten
Hier ga ik over naar een andere weegschaal. Een grammen weegschaal.
Deze paar stukjes brood zijn bij elkaar 1,5 gram en dus 100 mg gluten.
Zo veel gluten mocht je volgens de vorige norm per dag binnen krijgen.
Dit is 0,15 gram brood en dus 10 gram gluten.
Zo veel gluten mag je volgens de norm binnen krijgen. Ik waag me er niet aan…
Het stukje brood van 0,15 gram probeerde ik te verkruimelen op een klein ontbijtbordje. Maar dat gaat minder makkelijk dan met glutenvrij brood…

Conclusie: Hoeveel gluten bevat een kruimel?
Afhankelijk van de grootte van de kruimel ongeveer 1 mg.

Ziek worden van een kruimel?

Terug naar het stukje waar ik mee begon.
Ben je heel gevoelig als je ziek wordt van een kruimel?
Als je die dag alleen die ene kruimel binnen hebt gekregen, ben je volgens de onderzoeken inderdaad heel gevoelig.

Maar ik schrik er van als ik zie hoeveel brood er nog is als je 10 mg gluten af weegt. Zouden wij gemiddeld gevoelige coeliakie patiënten inderdaad regelmatig zo veel gluten binnen krijgen?


Wil je meer lezen?

*A Prospective, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial to Establish a Safe Gluten Threshold for Patients With Celiac Disease
de 10 stappen van ‘gewoon glutenvrij’ naar ‘extreem gevoelig’.

Eén antwoord op “Een kruimeltje gluten”

  1. Als ik last krijg (vrijwel nooit) is dat als ik een aantal keren binnen korte tijd ergens (uit) ben gaan eten of als anderen de maaltijd hebben bereid en iets minder nauwkeurig zijn mbt kruisbesmetting. Gevolg: moe, héél moe, tintelingen, slecht (in)slapen, opgeblazen gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*