Hoe richt je een glutenvrije/glutenvolle keuken in?

Je hebt net de diagnose coeliakie gekregen. Of je hebt al langer de diagnose coeliakie en wil nu een andere keuken. Hoe richt je die keuken in? Waar moet je aan denken?

Eerste stap: Beslissen

Deze beslissing kan je de komende jaren nog regelmatig omgooien. Maar voor nu moet je even beslissen:

 1. Blijft de rest van het gezin eten zoals jullie altijd deden en worden er alleen aanpassingen gedaan voor degene met coeliakie?
 2. Eet iedereen glutenvrij met uitzondering van brood/bier/koekjes/pasta/…?
 3. Gaat iedereen glutenvrij mee eten en wordt het hele huishouden glutenvrij?

Elke keuze heeft z’n voor- en nadelen. En elke keuze heeft invloed op de inrichting van de keuken. Wij hebben gekozen voor optie 2. In dit artikel zal ik onze keuken soms als voorbeeld nemen.

Wij hebben onze keuken geplaatst vlak voor ik de diagnose coeliakie kreeg. Onze keuken is dus niet speciaal ingericht voor (deels) glutenvrij. Toch ben ik er nog iedere dag blij mee.

Tweede stap: Opruimen en nieuw kopen

Doe een grote schoonmaak in je keuken. Splits wat glutenvrij is en wat niet. Op deze manier leer je meteen goed etiketten lezen. Denk er aan dat een open pak glutenvrije snoepjes waarschijnlijk niet meer glutenvrij is vanwege de handjes die er in gezeten hebben. En een pakje boter niet meer glutenvrij is omdat er met een broodmes aan gezeten is.

Daarnaast is er ook keukengerei dat je niet meer mag gebruiken voor glutenvrije gerechten: houten snijplanken, houten lepels, bakblikken en pannen met een (beschadigde) anti-aanbaklaag, broodrooster, tosti-ijzer, rooster van de barbecue en eventueel de frituurpan. Deze zijn niet goed schoon te maken.

Sommige mensen schaffen een extra oven aan. Maar ik vind een goede schoonmaakbeurt voldoende. Als ik glutenvrij en glutenvol tegelijk in de oven doe, gebruik ik altijd boven- en onderverwarming in plaats van hete lucht. En natuurlijk glutenvrij boven.

Nog wat tips:

 • Mijn volgende oven wordt er 1 met reinigingsfunctie en rijsstand;
 • Onze kookplaat heeft 5 pitten. Maar die zitten te dicht bij elkaar om 5 pannen op kwijt te kunnen. Dus als we een keer glutenvolle en glutenvrije pasta eten, is dat altijd passen en meten. Want je wilt natuurlijk ook niet dat de glutenvolle paste in de saus kan overstromen. Volgende keer ga ik daar op letten;
 • Neem een werkblad dat goed schoon te maken is (geen hout, poreus steen of beton);
 • Wij hebben nu een koel- vriescombinatie. Koelkast aan de bovenkant, zodat je niet zo vaak hoeft te bukken. Vriezer natuurlijk met lades, want dan heb je beter overzicht. Twee aparte motoren, zodat je 1 machine uit kan zetten. Volgende keer gaan we ook na denken een aparte koelkast en een aparte vrieskast.
 • Wij hebben een extra vriezer in de schuur. Fijn voor baksels, hoef je niet alles meteen op te eten ;-).
 • Wij hebben een tosti-ijzer met losse platen. Hierdoor kunnen ze beter schoon gemaakt worden en gebruikt worden voor zowel glutenvol als glutenvrij.
  Bijkomend voordeel is er ook wafels, kniepertjes, poffertjes, donuts, … mee gemaakt kunnen worden. Daar hoeven dus geen aparte aparaten voor aangeschaft te worden.
 • Als het enigszins mogelijk is: Ga voor voldoende kastruimte voor alle dubbele apparaten als tosti-ijzer en broodrooster. Maar ook voor de verschillende meelsoorten, bakvormen en jouw glutenvrije voorraad. Als je een aanbieding ziet van jouw favoriete product, wil je h’m wel kunnen kopen. Glutenvrij is al duur genoeg!
  Denk er wel aan dat je die voorraad ook regelmatig op moet maken.
 • Denk er eens aan om alles in verschillende kleuren te doen. Bijvoorbeeld alles groen voor glutenvrij en alles rood voor glutenvol. Denk hierbij aan snijplanken, theedoeken, pannenlappen, opbergbakjes, botervlotje.
  Wij doen dat niet. Doen alles regelmatig in de vaatwasser of wasmachine.

Derde stap: Inrichten

De meeste mensen hebben in het begin 1 kastje ingeruimd voor de glutenvrije producten. Maar het kan natuurlijk andersom: Bij ons thuis is er nog maar 1 kastje voor de glutenvolle producten.

Zoals je kan zien, heeft ons glutenkastje een sticker. Je kan nog verder gaan, zoals Janine deed. Memobriefjes op de kasten en laden, aanrecht opnieuw indelen met gekruist tape, enzovoorts. Totdat iedereen gewend is.

De meeste mensen hebben 1 deel van het werkblad waar geen gluten mogen komen. Dit zodat je even snel een boterham kan smeren zonder eerst schoon te moeten maken. Het slimste is om het werkblad boven de bestekla te kiezen. Kunnen die glutenkruimels niet bij het bestek vallen.

Denk goed na wat voor jullie werkbaar is, hoe jij het liefst jullie keuken wil inrichten.

Heb je al een glutenvrije/glutenvolle keuken? Waar ben jij het meest blij mee? En wat zou je de volgende keer anders doen?

Eén antwoord op “Hoe richt je een glutenvrije/glutenvolle keuken in?”

 1. Leuke blog mij keuken aperatuur pannen cake blikken bestek is allemaal apart opgebergt idem met de voeding mij voeding staat op de bovenste plank in de ijskast en diepvries heb ik ook de 3 bovenste schappen ik heb meer opberg ruimte dan mij vriend nodig want als er zoals je zegt is iets in de aanbieding staat wil ik lekker veel kunnen inslaan in het begin is dat wat zoeken maar na een tijdje is dit routine ik kuis steeds het hele aanrecht af want soms moet ik wel een hele aparte maaltijd klaar maken zoals pasta sauzen vlees enz omdat ik naast coeliakie ook tarweallergie en koemelkallergie heb is het voor mij vriend niet altijd zo evident om zo melk vervangers te gaan eten ja hij is gewoon aan een vollere smaak en dat snap ik natuutuurlijk wel maar met goeie afspraken lukt het mij heus wel om alles te bereiden zonder contiminatie eerst bereid ik zijn eten laat ik alles afkoelen berg ik alles op en reinig ik heel de keuken hey vraagt natuurlijk veel werk maar we weten waarom we het doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*