Waarom is friet soms niet glutenvrij?

Friet is van nature (meestal) glutenvrij. Maar helaas kan je niet alle friet eten. Hoe komt dat? En waar moet je naar vragen als je een frietje wilt eten?

6 redenen dat friet niet glutenvrij is:

  1. De friet wordt gebakken in vet waarin ook snacks zoals kroket en frikadel zijn gebakken.
  2. Het vet bij snackbars wordt niet apart gefilterd. Vaak wordt het vet voor de frietjes niet apart gefilterd van het vet van de snacks.
  3. Soms heeft een snackbar wel een aparte frituur voor friet, maar worden daar ook de halal of de vegetarische snacks in gebakken omdat die niet bij het normale vlees mogen.
  4. Sommige snackbars (zoals Febo, maar ook McDonalds in US en Frankrijk) gebruiken glutenbavattende (kruiden)mengsels over de friet.
  5. Raspatat kan gemaakt zijn van aardappelpuree met tarwemeel. Het merk RAS is volgens de website wel glutenvrij. Maar volgens mijn snackbar bevat het wel gluten…
  6. Over sommige (oven)frietjes spuit de fabriek een coating met gluten om de friet knapperig te houden.

Even navragen dus, voordat je een frietje eet…

4 antwoorden naar “Waarom is friet soms niet glutenvrij?”

  1. Ik haal mijn frietje bij bramgourmet of gewoon bij de bram die bakkende friet apart
    Ik gebruik ook oven friet met glutenvrij afbeelding gluten vrij er op
    Gelukkig nog nooit last van gehad ,

  2. Hallo, wat een fijne site is dit! Veel info te vinden, sinds kort weten we dat onze dochter coeliakie heeft. Veel op zoektocht nog. Vraagje..
    Weet je of de friet bij McDonalds apart gebakken wordt? Of is dat per restaurant toch verschillend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*