Extra voedingsstoffen

Een tijd geleden schreef ik over de glutenvrije hype: Het glutenvrije dieet is niet per se gezonder dan een normaal eetpatroon. Sterker nog, wij moeten goed oppassen dat we alle voedingsstoffen binnen krijgen.

Welke voedingsstoffen kom je eigenlijk te kort als je glutenvrij eet?
In het glutenvrije dieet ontbreken de graanproducten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur bevatten. En hoe krijg je die binnen als je geen gluten eet?

gegevens per 100gvoedingsvezelsijzervitamine B1foliumzuur (B11)
adh (vrouw 19 – 50)35 g15 mg1,1 mg300 µg
tarwemeel11 g4,0 mg0,08 mg 
mais (gekookt)2.5 g0,5 mg0,12 mg 
maizena1,5 mg 
boekweitgrutten5,6 g2,0 mg0,28 mg 
boekweitmeel5,6 g2,0 mg0,20 mg 
havermout7,1 g4,0 mg0,60 mg 
quinoa3,5 g7,0 mg0,50 mg
zilvervliesrijst2,1 g0,3 mg0,09 mg 
witte rijst0,7 g0,2 mg0,02 mg 
aardappels1,6 g0,5 mg0,07 mg10 µg
peulvruchten (spenziebonen)2,9 g0,8 mg0,05 mg 
lijn-, sesam- en maanzaad7,5 g9,1 mg1,0 mg7 µg
zonnebloempitten4,5 g5,5 mg1,8 mg
noten (walnoten)4,6 g3,4 mg0,29 mg 
groente, fruit en rauwkost:    
– spinazie2,0 g4,1 mg0,11 mg83 µg
– broccoli3,5 g1,3 mg0,10 mg65 µg
– tuinbonen4,8 g0,8 mg0,10 mg150 µg
– aardbeien2,0 g0,9 mg0,03 mg65 µg
zeevis (tonijn)1,6 mg0,02 mg 

Bron: voedingscentrum

Daarnaast krijg je te weinig jodium binnen als je glutenvrij eet. Dit omdat er aan normaal brood jodium wordt toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *