Kan je het je voorstellen? Dit is al de 50e keer #wijbloggenglutenvrij!
50 gezamenlijke blogs, 50 onderwerpen, 65 glutenvrije bloggers die mee gedaan hebben.
Vandaag hebben we dus iets te vieren. En wie iets te vieren heeft, trakteert!
Nog 3 dagen en dan komt Sinterklaas in ons land. Daarom trakteer ik jullie op het recept van een heerlijke (en vooral heel leuke) Sinterklaastaart.
– onder aan deze blog zie je wie er vandaag meer mee doen met #wijbloggenglutenvrij –
Vorig jaar vierden we het Sinterklaasfeest met mijn 2 dochters en mijn 2 nichtjes.
Vier meisjes dus. Vandaar dat deze taart 4 lagen heeft. Je kan er natuurlijk ook meer of minder lagen maken.
Ingredienten:
Voor de 4 bodems:
- 400 gram boter
- 400 gram suiker
- snufje zout
- 8 eieren
- 250 gram rijstmeel (toko)
- 150 gram ketanmeel (toko)
- 4 theelepels bakpoeder
- 30 gram speculaaskruiden (ik gebruik die van Dille & Kamillie)
Voor de versiering:
- 250 ml slagroom
- 500 gram mascarpone
- 2 eetlepels suiker
- verdere versiering naar keuze. Bijvoorbeeld: pepernoten, bitterkoekjes, strooigoed, mandarijntjes, chocoladeglazuur, gekleurd marsepein, slagroom en/of suikerhartjes.
Verder:
- Springvormen van 24 cm
Ik heb 2 springvormen van deze grootte. Vandaar dat ik de bodems in 2 keer bakte. - bakpapier
Hoe maak je het?
Voorbereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden C.
- Bekleed de 2 springvormen met bakpapier en vet de randen in.
Ik deed 2 springvormen tegelijk in de oven. Als je maar 1 springvorm hebt, kan je natuurlijk ook in 4 keer bakken. En als je 4 springvormen hebt en een hele grote oven, .. Afijn, je snapt het. - Mix de boter en de suiker in een kom tot een licht gekleurde, luchtige massa.
- Voeg de eieren en het zout toe en mix goed totdat je een glad beslag hebt.
- Zeef het meel, de speculaaskruiden en het bakpoeder erover. Meng dit door het beslag.
- Verdeel de helft van het beslag over de 2 springvormen. De andere helft gebruik je straks voor de volgende 2 bodems.
- Zet de springvormen in de oven en bak ca. 30 minuten.
Controleer met een sateprikker of de bodems gaar zijn. Als de sateprikker er droog uit komt, is hij gaar. - Laat de bodems af koelen. Als hij zover is afgekoeld dat je de springvorm kan verwijderen, maak je de volgende 2 bodems. Start daarvoor weer bij punt 6.
Versieren!
En dan komt het leuke werk: Het (laten) versieren.
- Klop de mascapone, de slagroom en de suiker tot een egaal mengsel.
- Zet bakjes op tafel met alle versiersels en roep je hulpjes (of doe het stiekem zelf)
- Als de hulpjes klaar zijn, stapel je de taarten op elkaar en snij je de taart in flinke stukken.
Eet smakelijk!
Dit recept is geïnspireerd door de speculaascake van Jeandrine en de Sinterklaastaart uit de Allerhande.
Nog meer taart?
Kijk snel op de onderstaande blogs voor nog meer taart-inspiratie!
Japanse Cheesecake van Glutenvrije mama
Mini Mouse sweet table van Sophie glutenvrij
Glutenvrije taart in Amsterdam van Glutenfree Amsterdam
Glutenvrije taart in Utrecht van Glutenvrij in Utrecht
Taart van Glutenvrij hoort erbij
Schone taart en chocolade cheesecake van De Glutenvrije man
Melkvrije, eivrije en glutenvrije taarten van Meer dan glutenvrij
Koffiecheesecake met karamel en chocolade van Koos glutenloos
Amandeltaartje, hartige taart en appeltaartje van Rose-a-licious
Regenboogtaart van Smaakvol glutenvrij
Lekkere muffins van Home of comcort
Oreo feesttaart van Glutenvrij kind
Glutenvrije appeltaart met abrikozen en kokos van Doe mij glutenvrij
Cocodream van Annemiek Nauta
en Ik ben glutenvrij 😉