Wat een heerlijke boek! Ik smulde tijdens het lezen. Van het verhaal, van de beschrijving van het Afrikaanse provincie stadje, van de Afrikaanse uitdrukkingen die gebruikt worden en natuurlijk van alle recepten die in het boek voorkomen. Ik kon het boek nauwelijks wegleggen en toen ik uitgelezen was begon ik met koken en bakken.
Beschrijving boek
Tannie Maria is een vrouw van in de 50 die brieven beantwoord bij de plaatselijke krant. De brieven gaan over meestal liefdesproblemen. In haar antwoord verwerkt ze altijd een recept. Voor troost, voor verleiding, of gewoon om de mensen dichter bij elkaar te brengen.
Als 1 van de briefschrijfsters vermoord wordt, doet ze samen met haar vriendinnen er alles aan om te bewijzen wie de moordenaar is.
Recepten in het boek
Achter in het boek staan de recepten beschreven die Maria in het boek kookt. De recepten zijn onderverdeeld in vlees, zoetigheden en brood. Een paar zijn glutenvrij (Martine milde schapenvleescurry, abrikozen jam, mangosorbet, chocolademoussetaart en tomatiebredie)
De boboti is makkelijk glutenvrij te maken als je glutenvrij brood neemt.
De rest moeten we maar vergeten… Behalve de muesli karnemelk beskuit, die wilde ik toch erg graag glutenvrij maken!
Recept glutenvrije muesli karnemelk beskuit
Ingrediënten:
- 250 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte Doves Free From)
- 1 el bakpoeder
- 1 tl zout
- 50 gram geroosterde muesli (ik gebruikte AH Glutenvrij krokante muesli met noten)
- 25 gram rozijnen of cranberries
- 20 gram gedroogde appels, in stukken. Dit gaat makkelijk met een schaar.
- 50 gram pitten, zoals zonnebloem- en pompoenpitten
- 10 gram lijnzaad
- 1 tl fiberhusk (lees hier meer over deze en andere glutenvervangers)
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 125 ml karnemelk
- 125 gram boter, gesmolten
- 2 eetlepels appelmoes
- 1 ei
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven-en-onder verwarming. Vet een muffintray (ca. 30 x 20) in.
- Meng alle droge ingrediënten. Klop de eieren los en klop de karnemelk en de gesmolten boter erdoor. Voeg het mengsel toe aan de droge ingrediënten en meng goed door elkaar. Schep het deeg in het bakblik (ongeveer 3 cm hoog) en bak de beskuiten in ongeveer 45 minuten.
- Laat de beskuiten iets afkoelen. Haal ze daarna uit de vorm en laat ze op een rooster helemaal afkoelen.
- Snijd de beskuiten in rechthoeken van 3 x 4 cm ongeveer.
- Laat de beskuiten een nacht drogen in de warmhoudlade, of zet de oven op 80 graden en droog de beskuiten daarin gedurende 4-6 uur tot ze hard en droog zijn.
- Bewaar ze in een luchtdichte trommel. Net als bij een biscuitje zijn ze heerlijk om in de koffie of de thee te dopen.
Ik ben gek op kookseries, kookfilms en kookromans. Al eerder beschreef ik Rode Rozen en Tortilla’s en gaf ik daarin het recept voor gevulde paprika’s. Er zijn ook een aantal romans waar coeliakie een rol in speelt. Ik beschreef En het regende brood, Dodelijk bedrog en Een broodje kaas… zonder broodje.
Kijk ook eens bij mijn lijstjes Glutenvrije kookboeken en Kinderboeken over coeliakie.
Dit artikel bevat affiliate links. Het geld dat ik hier mee verdien, helpt om de kosten van deze website te betalen.