Baghrir – Algarijnse duizendgaten pannekoekjes

Van mijn Algerijnse collega kreeg ik dit recept voor Duizendgater: Een pannenkoekje met duizend gaatjes. Door de griesmeel zijn ze een beetje korrelig, maar wel erg lekker en ze vullen heel goed.

Ingrediënten

  • 500 gram maisgriesmeel
  • 200 gram glutenvrij meel (ik gebruikte Finax rood)
  • 2 gram zout
  • 2 eieren
  • 1 zakjes gist
  • 1 zakje bakpoeder
  • ca. 700 gram lauw water
  • 100 gram boter
  • 100 gram honing

Voorbereiding

Doe de griesmeel en het glutenvrije meel in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe het zout, het gist, de bakpoeder en de eieren in het kuiltje. Begin het deeg te mengen en te kneden en voeg geleidelijk wat lauw water toe.
Voeg telkens wat lauw water toe als het deeg te droog wordt en maak zo een elastisch beslag dat dikker is dan voor gewone pannenkoeken en dunner dan brooddeeg. Laat het deeg onder een theedoek op een warm plekje ongeveer 20 minuten rijzen.

Bereidingswijze

Verwarm de koekenpan goed. Gebruik het liefst een koekenpan met antiaanbaklaag, zonder boter. En anders een andere koekenpan (bv RVS – mijn favoriet – met een klein beetje boter.

Schep er nu een flinke pollepel deeg in en draai met de pan tot het beslag zich mooi over de bodem verdeeld heeft. Als het goed is ontstaan er een heleboel gaatjes (duizendgaten) met een bleke, gele kleur.

Draai de baghrir na ca. 2 minuten om en bak hem heel even aan de andere kant. De baghrir is gaar als deze gemakkelijk uit de pan komt en is gelukt wanneer er luchtgaatjes aan de oppervlakte te zien zijn.
Als er geen gaatjes ontstaan, moet je waarschijnlijk het beslag wat dunner maken. Voeg dus nog wat water toe.

Smelt de boter in een steelpannetje en los er de honing in op. Leg de pannenkoek met de gladde kant naar beneden op een voorverwarmd bord en strijk hem in met het honing-boter-mengsel. Serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*