Bijna naar school!

Ja, ja, de kerstvakantie is begonnen. En toch ga ik over school schrijven. Alhoewel ik verschrikkelijk veel zin in de vakantie heb. Ik heb nauwelijks vakantie, maar zo voelt het wel. Minder druk, kinderen kunnen ’s ochtends gewoon op de bank blijven hangen. Zij kunnen lekker uitrusten van alle drukte van de afgelopen tijd, lekker knutselen en bakken en leuke dingen doen. En die paar dagen dat ik ook vrij ben, doe ik lekker mee.
En de dagen dat ik wel moet werken, kan ik ook in alle rust dingen afmaken en opruimen.

Maar daar gaat deze blogpost niet over. Want na de vakantie wordt Mirthe 4 jaar en gaat ze voor het eerst naar school!

Gisteren was ze voor het laatst op het kinderdagverblijf. We waren er allemaal wel klaar mee, hoe fijn ze het daar ook heeft gehad. Volgens mij hadden de leidsters meer moeite met het afscheid dan wij ;-). Maar dit was dan ook al het 3e kinderdagverblijf waar we afscheid van namen….

Nu is het tijd voor de volgende stap: De grote school!
Mirthe heeft er verschrikkelijk veel zin in. Zeker nu ze haar juf ontmoet heeft.

Woensdag hadden we HET gesprek met de juf. Het gesprek over coeliakie en glutenvrij.
Juf had al op internet opgezocht wat coeliakie in houdt, ze had zelfs al mijn website ontdekt! Ook ik had me goed voorbereid op het gesprek:

 • Ik had een informatiemap gemaakt met informatie over coeliakie;
 • Ik had opgeschreven wat ik met de juf wilde bespreken:
  – wat is coeliakie,
  – wat is glutenvrij,
  – wat is kruisbesmetting,
  – hoe gaan we om met eten in de klas (het 10-uurtje),
  – tractaties (trommeltje!)
  – knutselmaterialen,
  – hoe gaan we om met speciale gelegenheden (pasen, schoolreisje), – uitleg aan de andere kinderen (en hun ouders).
 • Ik had een infoblad voor in de klas gemaakt (geplactiviceert);
 • En ik had een informatiebrief voor klasgenootjes en infokaartjes voor in haar tas gemaakt.

Het was een fijn gesprek waarin we een paar dingen hebben afgesproken:

 • Onze school is een ‘gezonde school’, wij stimuleren sowieso al kinderen om fruit mee te nemen als tussendoortje. De kinderen die toch een koekje o.i.d. mee nemen, wassen na het eten hun handen. Juf kijkt of er kruimels op de grond liggen en veegt indien nodig.
 • Mirthe komt in een instroomgroep. Ze starten met een heel klein groepje. Iedere nieuwe leerling krijgt een informatiepakket. Hier wordt ook de brief over Mirthe aan toegevoegd.
 • De juf zal zo af en toe het boekje Glutenbuik voorlezen en uitleggen waarom Mirthe anders eet.
 • Als er getrakteerd wordt, en de juf of Mirthe vertrouwt het niet, dan krijgt Mirthe een tractatie uit haar eigen trommelje.
 • ​Papa of mama is dit jaar aanwezig bij het paasontbijt (en misschien bij het schoolreisje).
 • De overblijf maakt nu gebruik van de klas waar Mirthe in komt. Zij zullen verhuizen naar een andere klas.
 • De juffen en de schoolleiding zullen de map doorlezen.
 • De school mag altijd bellen, mailen, sms-en, appen, of natuurlijk aanspreken!

Ook het gesprek met de overblijf was het een warm bad. Mirthe krijgt een vaste plek aan de kop van een tafel. En ook hier zullen de kinderen geinformeerd worden over Mirthe’s dieet en het voorkomen van kruisbesmetting.

Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.
Veel plezier op school, liefie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *