Recept: Glutenvrije oliebollen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op facebook en andere blogs zie ik diverse recepten langskomen voor glutenvrije oliebollen.
Deze maak ik al jaren. Ze zijn heerlijk. Ook de niet glutenvrije mensen smullen hier van. Eva eet met gemak 15 op.

Ik maak ze in de frituurpan. Afgelopen jaren in de schuur. Hopelijk is het dit jaar droog genoeg om buiten te bakken. Misschien naast een brandende vuurkorf, met een paar mensen die ze meteen opsmullen?

Dit is het recept van Vlearmoes van het coeliakieforum. Met dit recept kan je zo’n 40 oliebollen maken.  Je kan natuurlijk ook de helft gebruiken 😉
Ik maakte de helft met rozijnen en de helft zonder.

Hierbij het recept dat ik vond op glutenvrije mama, vind ik leesbaarder dan het recept op het coeliakie-forum, aangevuld met de werkwijze zoals ik die vond op ah.nl.

Ingrediënten:
0,5 liter sprankelend bronwater (Spa rood)
2 eetlepels fiberhusk
snuf zout
1 liter warm/lauwe melk
1 kilo glutenvrij bloem
2 eieren
21 gram gist
eventueel 400 gram rozijnen en/of krenten, geweld
2 a 3 liter zonnebloem-olie
​poedersuiker

​een ijsbolletjestang, voor het maken van de bollen
een schuimspaan om de bollen uit de olie te vissen
een vergiet bedekt met keukenpapier om de bollen in uit te laten lekken
een schaal om de oliebollen in te serveren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bereiding:
De fiberhusk met zout in kwart liter spa zetten. De melk lauw maken en de helft in een mengkom gieten. Voeg nu ook de bloem samen met het gist erbij. Daarna het ei de rest van de melk toevoegen en mixen met mixer met deeghaken.

Voeg als laatste het fiberhusk, zout en water mengsel toe.
Nogmaals goed mixen. Als je rozijnen toe wilt voegen, schep deze dan nu door het mengel. Daarna goed afdekken en 1 a 2 uur laten rijzen op een warme plaats.

Verwarm de olie tot 180 ˚C. Ik doe dat in een frituurpan, maar een pannetje op het vuur kan natuurlijk ook. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete olie glijden. Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Als het goed is keren de bollen vanzelf om. Zoniet, keer ze dan halverwege de baktijd.

Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in het vergiet uitlekken. Laat de frituurolie opnieuw op temperatuur komen en bak opnieuw 5 oliebollen. Ga zo door tot het beslag op is. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker. Serveer ze warm of koud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *