Biopt of niet?

In mijn vorige blog schreef ik dat we niet zeker weten of de biopt bij Mirthe nodig is.
Zoals ik eerder als schreef, is de specificiteit van de boedtest is 97%. Want bij 3 op de 100 mensen hebben wel positieve antistoffen, maar zij hebben geen coeliakie. De antistoffen kunnen ook ontstaan door een andere auto-immuunziekte (zoals diabetes).

Volgens de nieuwe richtlijnen, hoeven kinderen niet altijd meer een biopt. Als ze aan een aantal criteria voldoen, is het 100% zeker dat ze coeliakie hebben en is een biopt niet meer nodig.

Een aantal van deze criteria zijn: hoge antistoffen (Ttg en EMA – bij twee verschillende metingen minstens tienmaal verhoogd), de genetische kenmerken (HLA-DQ2 en/of -DQ8), coeliakie of andere auto-immuunziekte in de familie, darm-parasiet uitgesloten, vitamine-tekorten, chronische diarree, groeiachterstand, buikpijn, overgeven, moeheid, kort postuur.
De verschillende factoren worden "gewogen", dwz de ene factor telt 1 keer mee, de andere 4 keer. Kinderen die hoog scoren, hoeven geen darmbiopt. Dat gebeurt bij 1 op de 5 kinderen. Kinderen die gemiddeld of laag scoren, krijgen wel een darmbiopt.

2 antwoorden naar “Biopt of niet?”

  1. Pingback: Bezoek kinderarts | Ik ben glutenvrij

  2. Pingback: geen antistoffen, toch coeliakie? | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*