Joy is de debuutroman van Jules Hoenderop. Jules’ vrouw en dochters hebben coeliakie. Vandaar dat hij coeliakie in het boek verwerkt heeft en vandaar dat de helft van de royals worden geschonken aan de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
Vorige week viel het boek bij mij door de brievenbus. En nog geen week later heb ik het boek uit. Intrigerend boek…
Waar gaat het boek over?
Het boek gaat over Frank en Susan, een jong stel dat tijdens een roadtrip door Noord-Italië een tussenstop maakt bij een verlate villa. Frank wil hier graag Urbexfoto’s maken van zijn vrouw. Tijdens het fotograferen horen ze geluiden en komen terecht in een groep mensen die een ritueel uitvoeren. In eerste instantie zijn de mensen vijandig, maar Frank en Susan worden wel uitgenodigd in hun villa in Venetië, dat aan de Ordo di Sirius toebehoord.
Dit bezoek is voor de spirituele Susan een warm bad. De nuchtere Frank worstelt met alles wat hij meemaakt.
Wat vind ik van het boek?
Het boek is voor mij een feest van herkenning. Plaatsen waar ik ook ooit was, de verbondenheid tussen Frank en Susan, het geluk van de geboorte van je kind in een Amersfoorts ziekenhuis, de slapeloze nachten door de jeuk van de dochter. Maar ook voelt het boek voor mij ongemakkelijk. De vanzelfsprekendheid waarmee de spirituele ideeën als waar worden verkondigd. Het intrigeerde mij, ik bleef maar doorlezen.
Ik vraag me ook af waarom ik de kriebels krijg van deze spiritualiteit. Ik vertrouw immers volledig op mijn onderbuikgevoel, bijvoorbeeld bij het glutenvrij uit eten gaan, zoals ik ook op deze blog regelmatig aangeef.
In het boek staat: “Niemand heeft begrijpelijk kunnen uitleggen wat intuïtie is. We ervaren allemaal dat intuïtie iets heel anders is dan verstand. Het is direct weten.”
Coeliakie in ‘Joy’
In een interview in Barrow Magazine zegt Jules: “Met dit autobiografische element in mijn verhaal hoop ik dat de bewustwording rond coeliakie groeit. Het is een auto-immuunziekte, niet slechts een dieetje.”
Ik vind dat hij daar maar matig in is geslaagd. Coeliakie en het glutenvrije dieet komen regelmatig terug in het boek, maar de impact wordt, zeker in het begin, niet echt duidelijk.
Bijvoorbeeld in het volgende fragment, waarbij Frank en Susan worden uitgenodigd om te blijven eten in de villa in Venetië: ‘We blijven graag eten. Alleen, ben ik niet zo makkelijk wat betreft eten. Ik heb coeliakie, waardoor ik geen tarweproducten mag. Is het voor jou mogelijk om daar rekening mee te houden? Je mag ook gerust zeggen als dat teveel gedoe is.’
‘Natuurlijk, geen enkel probleem. Dat gaat me lukken schat,’ beloofd Angelina.
Onbekende mensen die zomaar weten wat het glutenvrije dieet inhoudt. Iemand met coeliakie die zomaar zonder door te vragen een maaltijd van een onbekende accepteert. Tja…
Maar later in het boek wordt de impact van coeliakie duidelijker beschreven.
Meer boeken over coeliakie?
Er zijn nog meer romans waarin coeliakie een rol speelt:
- En het regende brood van Stefan van Dierendonck
- Dodelijk bedrog van Patricia van der Broek
Daarnaast zijn er ook boeken over coeliakie, kinderboeken over coeliakie, kookboeken met glutenvrije recepten en meer. Je vindt ze in mijn lijst Boeken over coeliakie.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je via die link het boek koopt, krijg ik een klein percentage van de aankoopprijs. Het geld dat ik hier mee verdien, helpt om de kosten van deze website te betalen.