Coeliakie en corona

Geplaatst op  door Mirjam — 1 reactie ↓

Beste mensen,
Tot nu toe heb ik niets over corona geschreven. Simpelweg omdat ik denk dat ik niets toe te voegen heb. Maar het voelt verkeerd om het niet te benoemen. Daarom schrijf ik toch deze blog. Met links naar informatie over coeliakie en corona. En ik vertel hoe wij deze dagen door komen.

Blogs over coeliakie en corona

  • Nederlandse coeliakie vereniging: Coeliakie en het coronavirus, waarin staat er nog geen onderzoek is over het risico voor coeliakiepatiënten. Ook niet in het geval van mensen die de diagnose coeliakie net hebben gekregen en bij wie de darmvlokken wellicht nog beschadigd zijn. 
  • Yacintha food & life coach: Corona en coeliakie, waarin staat dat ons immuunsysteem nooit meer helemaal de oude wordt. En dat dat kan betekenen dat we sneller ziek worden, sneller iets oppikken wat aan een ander gezond iemand voorbij gaat en sneller last hebben van onze darmen.
  • Miss Glutenvrij: Coronavirus (covid-19) en coeliakie, waarin staat dat mensen met coeliakie die verder helemaal gezond zijn, geen hoger risico op het coronavirus lopen.
  • Compeat Coaching: Glutenvrij & Onzekerheid, waarin glutenvrij diëtist Bianca vertelt hoe je kan omgaan met de onzekerheid rondom het virus.
  • Onder aan deze blog vind je de interessante posts van Glutenvrije diëtist, waarin ze o.a. vertelt dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat als iemand met coeliakie besmet raakt met bijvoorbeeld griep, deze persoon net iets ernstiger ziek kan worden dan iemand zonder coeliakie.
  • Sophie Glutenvrij: Thuiswerken tijdens de corona crisis, waarin Audrey vertelt hoe hun dagen verlopen tijdens deze corona crisis.

En dat is meteen een mooi bruggetje: Hoe komen wij de dagen door tijdens deze corona crisis?

Hoe leven wij met deze maatregelen?

Met z’n allen thuis zitten kan soms best een uitdaging zijn. Hoe stemmen we al die verschillende werkzaamheden, behoeftes en emoties op elkaar af?
Maar de uitdaging valt in het niet met alles waar anderen doorheen gaan. Mensen die in quarantaine zitten, mensen die ziek zijn, mensen die een geliefde hebben die ziek is of misschien zelfs al is overleden. Mensen die moeten zorgen, mensen die geen inkomsten meer hebben, mensen met jonge kinderen, mensen die alleen zijn, mensen die …

Ik denk dat mijn kinderen in de ideale leeftijd zitten voor deze noodzakelijke maatregelen. Met hun 9 en 11 jaar kunnen ze (grotendeels) zelfstandig werken en zichzelf vermaken. En ze mogen gelukkig nog gewoon buiten spelen!
We beperken wel zo veel mogelijk het aantal contacten dat ze hebben. Niet elke dag een andere groepje om buiten te spelen. Bij 2 vriendinnetjes naar binnen en verder niet.

Ik probeer me niet gek te laten maken. Ik vertrouw alleen op de informatie van de NOS, de rest neem ik met een (kleine of grote) korrel zout.
Ik ben niet bang om ziek te worden. Ik ben wel bang om anderen aan te steken.
Daarom houd ik me aan de voorschriften van het RIVM, maar blijf ik niet 24 uur per dag binnen zitten.

Eerste week

De eerste week vond ik stiekem best fijn. De rust en het samen zijn. We zaten meteen in een goed ritme.

Ik sta vroeg op, zodat ik eerst nog een paar uur kan werken in alle stilte.
Om half 9 ontbijten we gezamenlijk, waarna we allemaal aan ons thuiswerk gaan.
Tijdens de lunch bespreken we wat we die middag nog moeten doen: Nog een paar uur aan het thuiswerk, of toch iets anders doen? Boodschappen, huishouden, frisse neus halen, buiten spelen.

Tweede week

Ik vond de tweede week pittiger. Het bijzondere was er van af. Eva was meerdere malen in tranen, omdat ze hoorde dat de avondvierdaagse niet door gaat, omdat ze bang is dat er nog veel meer niet door gaat, omdat ze haar vriendinnen mist en zelfs omdat ze school mist.
Mirthe vindt het prima zo. Maar ook zij is af en toe uit haar doen en zoekt ruzie met Eva. Maar of dat meer is dan normaal?
En ook ik begin de echte contacten te missen. Maar de praatjes met de buren maken veel goed. En ik vind het vervelend dat ik minder productief ben voor mijn werk, al voel ik me daar niet schuldig over.

Daarnaast was ik een dag ziek. Zo erg hoofdpijn en misselijk dat ik de hele dag in bed heb gelegen. Geen koorts, geen luchtwegproblemen. De dag daarna was ik gelukkig weer opgeknapt.

Derde week

Nu is de derde week ingegaan. Deze week horen we of de kinderen nog langer niet naar school mogen.
Deze week ben ik ook jarig. Om de glutenvrije ondernemers te steunen en een hart onder de riem te steken heb ik een leuk idee. Wordt vervolgd!

Tenslotte: Conoravirus en coeliakie/glutensensitiviteit door Glutenvrije diëtist

http://web.archive.org/web/20220702174347if_/https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fglutenvrijedietist%2Fposts%2F510018576352581&width=500

http://web.archive.org/web/20220702174347if_/https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fglutenvrijedietist%2Fvideos%2F826004327904694%2F&show_text=0&width=267

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *