Coeliakie en lactose-intolerantie

Coeliakie en lactose-intolerantie gaan vaak samen. Vaak is dit tijdelijk, maar soms ook niet.
Hoe komt dat? En hoe vaak komt deze combinatie voor? Ik zocht het voor je uit.

Lactose-intolerantie door coeliakie

Coeliakie en lactose-intolerantie gaan vaak samen. Vaak is dit tijdelijk: Door je beschadigde darmen kan je lactose minder goed verdragen. Als je darmen herstellen kan me (meestal) lactose weer verdragen.

Dit komt als volgt: De wand van de darm is niet glad, maar bestaat uit uiterst kleine plooien of darmvlokken. In een normale situatie wordt de lactase – het enzym dat de lactose (melksuiker) afbreekt – op het topje van die darmvlokken afgescheiden, de zogenaamde ’borstelzoom’ (Bron: medipedia.be).
Bij coeliakie worden de darmvlokken afgebroken waardoor ook lactase niet meer wordt aangemaakt. Als de darmvlokken zich herstellen komt (meestal) ook de lactase weer terug.

Lactose-intolerantie naast coeliakie

Iemand met coeliakie kan ook lactose-intolerant zijn, zoals iedereen dat kan zijn.

Meer dan 70% van de volwassen wereldbevolking heeft lactose-intolerantie.
Hoeveel Nederlanders een lactose-intolerantie hebben, kan ik geen betrouwbare getallen over vinden. De getallen schommelen tussen de 2% en de 14%.

Hoeveel mensen lactose-intolerant en coeliakie?

Als ik een nieuw product op mijn Facebook-pagina zet, krijgt ik bijna altijd de opmerking: “helaas niet lactosevrij“. Daarom was ik benieuwd: Hoeveel mensen hebben daadwerkelijk coeliakie en lactose-intolerantie?

Ik deed een steekproef op Facebook.
Let op: Dit is geen wetenschappelijk onderzoek. Dit is wat mensen zelf hebben aangegeven. Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen mensen die nog maar net glutenvrij zijn en mensen die al langer glutenvrij eten. Daarnaast is ook geen onderscheid gemaakt tussen mensen die echt bewezen lactose-intolerant zijn en bijvoorbeeld mensen die soms een klein beetje reageren op lactose. Ikzelf moet ook geen glas melk leegdrinken, dan wordt ik misselijk. Maar van bijvoorbeeld een pannenkoek gemaakt met melk heb ik geen last. Toch beschouw ik mezelf niet als lactose-intolerant.

Volgens deze poll komt lactose-intolerantie dus meer voor bij mensen met coeliakie dan bij de algemene bevolking.

Lactosevrij eten bij coeliakie?

Tegenwoordig wordt niet meer geadviseerd om meteen met het glutenvrije dieet ook lactosevrij te gaan eten. Pas als klachten blijven (en antistoffen verdwenen zijn) is lactosearm ook aan te raden. (Zie Medisch Forum 2020)

De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen 12-24 mg lactose verdeeld over de dag wel verdragen. Meestal is het niet nodig om volledig lactosevrij te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *