Kookboek: Puur natuurlijk leven

Vorig jaar kreeg ik een nieuwe collega. Ze heet ook Mirjam en eet ook (nagenoeg) geen gluten. Sterker nog, ze eet ook geen dierlijke producten en geen soja.
Regelmatig nam ze dingetjes mee die ik mocht proeven. Zoals heerlijke pittige crackertjes en lekkere dips. Toen ze vertelde dat ze een kookboek aan het schrijven was, was ik meteen geïnteresseerd. En het kookboek stelde zeker niet teleur.
Het is nu zelfs genomineerd voor de Lekker Vega Kookboekverkiezing 2020!
(Kijk op haar Instagram of haar Facebook voor een winactie)

Regelmatig maak ik een gerecht uit het boek. Hieronder vind je mijn recensie.

Bij mijn recensies voor kookboeken houd ik me vast aan de vragen die ik in de blogs over de kookboeken7daagse stelde.

a. Is het een volledig glutenvrij kookboek?

Bijna…
Van de meer dan 100 recepten, bevatten er slechts 4 gluten. En deze zijn allemaal makkelijk glutenvrij te maken, met uitzondering van de dumplings.

b. Wat is de uitstraling van het boek?

Het boek is een paperbag, maar heeft zeker geen goedkope uitstraling. De foto’s van de gerechten zijn prachtig en de vormgeving is erg mooi.

c. Wat voor recepten staan er in het boek?

Alle recepten zijn plantaardig, voor alle momenten van de dag.
Ik maakte tot nu toe 3 gerechten:

wortel bieten sap
dahlicious dahl
milde linzen curry

Daarnaast maak ik binnenkort de wortelwraps en de jackfruit taco’s (met recept voor glutenvrije taco’s).

d. Hoe zijn de recepten geordend? Ik houd van koken met de seizoenen. Is dat goed te doen?

Het eerste deel van het boek gaat over ‘de werking van het lichaam en de rol van ontgifting‘. Ik heb deze pagina’s schuin doorgelezen, want ondanks dat ik het best interessant vind, leef ik liever volgens de richtlijnen van het voedingscentrum.

Daarna kwam het gedeelte met de recepten: sapjes, smoothies, salades, soep, bijgerechten en tussendoortjes, comfort food, dips, dressings en zoets.

Achter in het boek is een lijst ingrediënten opgenomen en de recepten die daarmee gemaakt kunnen worden. Zo kan ik mijn overschot aan courgettes, sla of pompoenen goed verwerken. Of dat restje vergeten wortels.

d. Zijn de recepten goed te maken, de ingrediënten makkelijk te krijgen?

De meeste ingrediënten kan je makkelijk in de supermarkt of de reformwinkel krijgen. Maar soms zit er een ingrediënt tussen waar je even naar moet zoeken. Zo is voor de wortelwraps (die ik binnenkort wil maken) cassavemeel nodig. Ik vond het bij de toko.

Echter, een goede juicher, blender en keukenmachine zijn geen overbodige luxe bij de meeste recepten.

e. Staat er een bereidingstijd bij de recepten?

Ja! De meeste recepten kosten je 5 tot 20 minuten. Een enkele duurt langer voordat ze klaar zijn.

f. Staan er verhaaltjes in het boek?

Bijna elk recept wordt ingeleid met een tip hoe je het recept kan gebruiken of een verhaaltje hoe het recept ontstaan is. Het mooiste verhaal staat bij de wortelzalmtartaar, hoe Mirjam’s vader na zijn pensioen opeens begon te koken. Zij vormde zijn specialiteit om naar haar plantaardige versie.
Deze ga ik een keer voor mijn broer maken, die al vanaf zijn 5e vegetarisch is.

g. Is dit een aanvulling op de (glutenvrije) kookboeken die er al zijn?

Het is een compleet ander boek dan de andere glutenvrije kookboeken.
Het zijn geen baksels of maaltijden. Maar lekkere, gezonde gerechten die je op bijna elk moment van de dag kan eten. Dus ja, het is zeker een aanvulling.


Wil je nog meer van dit soort blogs lezen? Ik beschreef nog 21 (glutenvrije) kookboeken. Een lijst vind je hier: Glutenvrije kookboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *