#decemberglutenvrij: Zweeds Chocoladebrood

#decemberglutenvrijVandaag is de derde dag van #decemberglutenvrij: Tussen 1 december en nieuwjaarsdag verschijnt er elke dag één blog van één van ons glutenvrije bloggers met als thema december. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door.

Vandaag schrijf ik over Zweeds chocoladebrood. Maar eerst stel ik mezelf even kort voor:

Wie ben ik?

Ik ben Mirjam, ik ben 37 j11 kleinaar oud en ik woon samen met mijn man en onze dochters Eva (6) en Mirthe (bijna 4) in het midden van het land. Ik ben glutenvrij, want ik heb coeliakie. Mirthe heeft ook coeliakie. Op deze blog schrijf ik over ons glutenvrije leven, maar ook over de ziekte coeliakie. Ik geef glutenvrije tips en maak lijstjes over bijvoorbeeld pizzaria's met glutenvrije pizza's, Coeliakie op school en Winkels die ​Uitsluitend glutenvrij verkopen. 
Tenslotte ben ik de initiatiefnemer van #wijbloggenglutenvrij en #decemberglutenvrij.

Onderwerp: Sinterklaas?

Sinterklaas in Groningen

Ik plaats mijn blogs om de dag. En die blogpost vloeien meestal moeiteloos uit mijn toetsenbord. Ik heb 43 ideeen/blogpost in concept klaar staan. Nu alleen nog de tijd vinden om ze uit te werken…

Bij deze digitale adventskalender wil ik graag een plaatsje aan het begin van de maand. Omdat ik dan over Sinterklaas kan bloggen. Ik heb veel meer met het Sinterklaasfeest dan met het kerstfeest. Sinterklaas is gezellig, spanning bij de kinderen, de hele dag (wat zeg ik: het hele jaar) Sinterklaasliedjes horen zingen en zelf stiekem (mee)zingen, het opgewonden gevoel als de stoomboot Nederland weer in vaart, veel lekkers, het Sinterklaasjournaal kijken en lachen om de grapjes die de kinderen nog niet begrijpen, volledig gelukkig zijn als mijn meisjes hun schoentje bij de open haard zetten en op hun mooist een paar liedjes zingen, stiekem cadeautjes verzamelen en gedichten schrijven, gezellig avondje met veel (kleine) cadeautjes, opgewonden gezichtjes en leuke gedichten waarin we elkaar soms even op de hak te zetten.

Kerst is voor mij… Tja, best gezellig hoor. Samen lekker eten, maar ook niet meer dan dat.

Maar voor deze #decemberglutenvrij kan ik geen Sint-onderwerp verzinnen… Ik heb ook al zo veel schreven over het Sinterklaasfeest!

Als ik nu weer een blogpost over Sinterklaas zou schrijven, zou dat alleen een herhaling van zetten zijn. Toch?

Daarom besloot ik om toch maar over kerst te schrijven. Over een kerst-boekje dat ik 9 maanden geleden ontving.

Gluten-Free baking at Chrismas

Gluten Free baking at ChrismasIn maart ontmoette ik Sam van The Happy Coeliac (lees mijn blog Bloggers Hig-tea over deze ontmoeting). Zij gaf mij het boekje Gluten-Free Baking at Chrismas

In het boekje staan 20 glutenvrije winterse lekkernijen. Engelse lekkernijen als Christmas pudding, Deense lekkernijen als Mormor 's Buns (want Sam heeft een Deense oma), maar ook de Duitse lekkernij Lebkuchen (klik hier voor het recept op Sam's site). 

Anders dan haar andere boek 'A Gluten Free Diner Party' heeft dit boekje 'simpele' foto's. Foto's die ik ook zou kunnen maken, of zou willen maken. Maar dat vind ik een groot voordeel: Het eindproduct uit mijn keuken zal lijken op de foto!
Ik mis in dit boekje de bereidingstijd. Maar ik vind de verhaaltjes die er bij horen wel weer erg leuk!
– lees hier mijn review over A Gluten Free Diner Party

Ik wilde eigenlijk de pumpkin cheesecake maken, maar dat kost mij te veel tijd, deze drukke dagen voor Sinterklaas. Ik ben ook erg benieuwd naar het Zweedse Chocoladebrood: "This 'bread' actually makes soft and chewy biscuits that are so addictive you'll be back for more!"

Zweeds Chocoladebrood

Ingredienten voor ongeveer 30 koeken:

 • 300 gram glutenvrije bloem (+ eventueel een beetje om het deeg op de juiste structuur te krijgen)
 • 2 tl bakpoeder
 • 200 gram bruine basterdsuiker
 • 1 tl vanillesuiker
 • 2 el cacoapoeder
 • 200 gram koude ongezoute boter
 • 1 losgeklopt ei

  Voor de topping:

 • 1 ei-wit
 • ruwe suiker en/of amandelschaafsel

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Doe alle droge ingredienten in een kom en meng goed.
 3. Snij de boter in blokjes en kneed het door het meel totdat het de structuur van broodkruim heeft.
 4. Doe het ei door het deeg, het deeg wordt nu vrij zacht. Voeg eventueel een beetje meel toe, beetje bij beetje, totdat je het deeg tot een bal kan kneden.
 5. Leg bakpapier op een bakplaat.
 6. Verdeel het deeg in 3 stukken en rol elk deel op de bakplaat uit tot een lange platte worst van ongeveer 1,5 cm dik.
 7. Voor de topping: verdeel het eiwit met een bakkwastje over het deeg. Besprenkel dit met de suiker en/of het amandelschaafsel.
 8. Bak de slangen in 15 minuten gaar. (Bij mij waren ze na 15 minuten nog niet gaar, heb ze 5 minuten langer in de oven gedaan).
  Meteen nadat ze uit de oven zijn, snij je ze diagonaal met een scherp mes, zodat er langwerpige koekjes ontstaan.
 9. Laat ze een beetje afkoelen voordat je ze verplaatst naar een afkoelrooster.
  Eet smakelijk!

Ze zijn heerlijk! Ze doen mij erg denken aan kruidnootjes.
Zijn we toch weer terug bij Sinterklaas wink.

zweeds chocoladebrood

Wie doen er nog meer mee met #decemberglutenvrij?

10 antwoorden naar “#decemberglutenvrij: Zweeds Chocoladebrood”

 1. Oh dat ziet er echt heerlijk uit! Die ga ik in de kerstvakantie zeker proberen! En ik ben zelf ook meer van Sinterklaas. Vaak zijn we niet eens met thuis met Kerst en als we thuis zijn is het ook niet meer dan gezellig eten. Het is een super gezellige tijd, maar kan toch niet op tegen Sinterklaas!

 2. Pingback: #decemberglutenvrij 2014 | Dion glutenvrij

 3. Leuke/lekkere blog, klinkt erg goed. Ik heb het boekje zelf ook, laatst gewonnen bij een glutenvrije bakwedstrijd. Toch het boekje maar weer eens uit de kast halen voor weer wat inspiratie.

   

 4. Pingback: #Decemberglutenvrij | Creatief Glutenvrij

 5. Pingback: #decemberglutenvrij 2015: wie schreef wat? | Ik ben glutenvrij

 6. Pingback: Een terugblik op #Decemberglutenvrij 2014 | Laurien is

 7. Pingback: #decemberglutenvrij -overzicht | Rijstwafel

 8. Pingback: #decemberglutenvrij adventskalender - Bakers and Fakers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*