Taai taai

Wisten jullie dat voor Taai taai en echte pepernoten hetzelfde deeg gebruikt wordt?
Oorspronkelijk is dat een deeg met roggemeel, karnemelk en (natuurlijk) anijs.

De smaak van rogge kan natuurlijk niet met glutenvrije melen evenaart worden (ik mis roggebrood!). Maar teffmeel en/of boekweitmeel komen in de buurt.

Ingrediënten:
Droge ingrediënten:
120 gram glutenvrij bloem (bijvoorbeeld Schar mix C of Dovesfarm witte bloem)
40 gram boekweitmeel of teffmix
55 gram ketanmeel (te koop bij de toko)
mespuntje zout
8 gram bakpoeder
½ eetlepel Fibrehusk
1 eetlepel gemalen anijs (te koop bij de toko, of gestampte anijsblokjes)
1 theelepel speculaaskruiden

80 gram neutrale bloemenhoning
40 gram (schenk)stroop

2 eidooiers
50 ml karnemelk
 
Bereidingswijze:
Meng alle droge ingredienten.
Honing met stroop zachtjes verwarmen in de magnetron, tot het dun is.
Giet lauwe honing/stroop in een kuiltje in de meelmix en meng.
Voeg als tenslotte de eidooiers en karnemelk toe en mix tot een klef deeg.

Plakkerig deeg op plastic folie tot een dikke plak vormen van ca. 1 cm, inpakken en in de koelkast 45 minuten tot een uur laten opstijven (mag ook een nachtje zijn).

Verwarm nu de oven voor op 180 graden.
Voor pepernoten: Het deeg in dobbelstenen van 1,5 à 2 cm snijden. Leg de pepernoten op een bakplaat bedekt met bakpapier en schuif de bakplaat in de oven.
Voor taai-taai: Steek figuurtjes/poppetjes uit het deeg. Leg de poppetjes op een bakplaat bedekt met bakpapier en schuif de bakplaat in de oven.

Na ongeveer 20 minuten zijn ze gaar en beginnen ze net wat te bruinen (echt bruin moet niet, dan worden ze te hard).
 
Truc voor echte pepernoot-dobbelstenen: bak het geheel als een dikke plak, snijd het na ongeveer 15 minuten in dobbelstenen en bak ze verder af tot ze net beginnen te kleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *