Duurzame dinsdag, duurzaam glutenvrij

“Wat zie jij er duurzaam uit!” zegt een jonge man tegen mij, “Wat doe jij voor een duurzamere wereld? Je afval scheiden, veel op de fiets, …”
Natuurlijk wilde hij mij iets verkopen, groene energie. Maar zijn vraag zette mij aan het denken.

Vandaag is het duurzame dinsdag. Lees verder over de basis van duurzaamheid, de extra’s en wat glutenvrij eten daar mee te maken heeft.

bron foto: pixabay

De basis en de extra’s

De dingen die de jongeman noemde vind ik een basis, dingen die iedereen hoort te doen. Het gaat, denk ik, om de extra’s. Maar als ik in mijn omgeving kijk, zie ik dat veel mensen zich niet houden aan die basis. Een moeder van school die de glazen pot bij de rest van het afval gooit. Mijn buren die niet eens een aparte papiercontainer hebben. Iemand die bijna alles met de auto doet, zelfs een kort ritje naar het dorp.

Ik ben zelf ook niet heilig: Wij hebben een auto die regelmatig gebruikt wordt. En als we binnenkort besluiten om een verre reis te maken, zal ik zo in het vliegtuig stappen. En we eten vlees…
Maar aan de andere kant let ik wel goed op en probeer ik duurzame keuzes te maken.
Zo let ik bij het kopen van groenten er op dat ze uit Nederland komen en dat ze van het seizoen zijn. Zo nemen we op kleine stukjes nooit de auto, ook niet om boodschappen te doen. Zo neem ik altijd eigen tassen mee als ik boodschappen ga doen, en weiger de plastic tasjes bij de groenteboer.

Mijn woon-werk-verkeer probeer ik ook te beperken. 1 keer per week werk ik thuis en als het qua planning mogelijk is ga ik op de (elektrische) fiets. Het kost me een uur extra per dag, maar het is zo fijn!

Onze moestuin is heerlijk, maar is zelf verbouwen echt zo veel duurzamer dan uit de winkel? Hoe lang moet je een auto/wasmachine/… gebruiken voordat het duurzamer is om een nieuwe te kopen? Wat is duurzamer, zonnepanelen plaatsen op je dak of mee doen met een grootschalig zonneveld?
Ik discussieer regelmatig met collega’s en vrienden over dit soort vragen. En ik doe regelmatig mee aan voetprint-uitdagingen.

Duurzaam en glutenvrij

Maar wat heeft duurzaam te maken met het glutenvrije dieet? Ook in ons dieet neem ik bewuste keuzes over duurzaamheid. En hierbij zie ik helaas dat het glutenvrije dieet mij juist minder duurzame keuzes laat maken.

  • Vrienden gaan naar verpakkingsloze winkels, en nemen hun eigen potten mee om de producten mee te nemen. Ik meid deze winkels sowieso, omdat de kans op kruisbesmetting te groot is.
  • Glutenvrije producten zijn vaak dubbel verpakt. Al is dat misschien juist weer duurzamer, omdat je dan niet alles meteen hoeft op te eten. 
  • Glutenvrije producten gaan vaak de halve wereld over voordat ze hier in de kast liggen. Ik heb me er ook weinig in verdiept waar mijn producten vandaan komen… Dat ga ik vanaf nu vaker doen! Al weet ik uit gesprekken dat dat soms erg lastig kan zijn. Onze glutenvrije haver komt soms uit Duitsland, soms ver uit Rusland.
    Wel ben ik erg fan van Lola quinoa, in Nederland verbouwd.
  • Een oven kost veel energie. Als ik iets wil bakken, bak ik vaak veel dingen tegelijk. Zo kan ik op energie besparen. Een deel van de baksels gaat gelijk de vriezer in, zodat het langer bewaard kan blijven.
  • Heb jij nog tips en bedenkingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *