Gluten en Koffie

koffie en gluten?

Ben je glutensensitief of heb je coeliakie? Drink geen koffie!

In het artikel met deze waarschuwende kop werd de mogelijke relatie gelegd tussen een proteïne in koffie en glutenproblematiek.
Gebaksjuwelier Paula zocht het uit.

Mijn ervaring met koffie

Zoals je misschien wel weet, drink ik al een tijdje geen koffie meer. Ik kreeg er last van. In het begin kreeg ik in het weekend hoofdpijn. Maar dat breidde zich uit tot de hele week hoofdpijn en al ’s ochtends opstaan met een onrustig en trillerig gevoel.
Ik minderde mijn koffie, ging cafeïnevrij drinken, scipte het koffie-apparaat op mijn werk en stopte uiteindelijk helemaal. Heel af en toe drink ik nog een half kopje. Maar geheid heb ik de volgende dag weer hoofdpijn.
Het speelde al langer door mijn hoofd: Heeft coeliakie iets te maken met die koffie-klachten van mij?

Zit er gluten in koffie?

Gebaksjuwelier Paula zocht uit of er gluten in koffie zitten. Haar conclusie?
Pure koffie bevat geen gluten, in sommige oploskoffie kunnen sporen van gluten voorkomen. Sommige personen krijgen lichamelijke klachten, zoals heftig reagerende darmen, van koffie drinken, of ze nu wel of niet glutenvrij moeten leven.”

Lees vooral ook even dit topic op het coeliakieforum:
Tine reageert op het kleinste spoortje van gluten. Zij en haar zoon houden zich aan de strengste gradatie van het glutenvrije dieet. Ze verdraagt bijvoorbeeld geen aardappelen die verbouwd zijn op een akker waar het jaar ervoor tarwe is geteelt. Vanwege deze kruisbesmetting wordt ze ook ziek van de meeste soorten koffie. Maar er zit een groot verschil tussen het ene merk en het andere. Ze is nog op zoek naar koffiebonen die uit een schone omgeving komen (zonder tarweproducten) en die niet bewerkt worden.

In koffie zitten veel stoffen waar mensen op kunnen reageren, ook mensen zonder coeliakie, en zeker mensen met nog beschadigde darmen

Tamalone schrijft: “Ik heb ooit 1 keer bij een vriendin decafe gehad. Ik ben toen zo ziek geworden, zeer ernstige hoofdpijn, misselijk en braken, dat de dokter thuis moest komen. Hij vertelde dat het waarschijnlijk door de decafe kwam. Volgens hem wordt in (goedkope) decafe de cafeïne er uit ‘gewassen’ met ammoniak. Daarvan blijven dan deeltjes achter in de koffie waardoor je erg ziek kunt worden.”

Coolijakie schrijft: “Toen ik echter 3 maanden geleden gestopt was met koffie drinken, nam de omvang van mijn buik met een vuistdikte af en nam mijn conditie enorm toe.”

Kruisreactie?

Maar het artikel waar ik deze blog mee startte, ging niet over mogelijke gluten in koffie. Het artikel ging over kruisreactie tussen gluten-intolerantie en het niet goed tegen koffie kunnen.

Een kruisallergie of kruisallergenische reactie is als iemand allergisch is voor een stof, en ook reageert op een andere stof met een vergelijkbaar allergeen.
(Bron: Wikipedia)

Zo reageer ik niet meer op pollen, sinds ik glutenvrij eet . Dat kan natuurlijk zijn omdat ik nu veel gezonder ben. Maar het kan ook door de betreffende kruisreactie komen.

Zou koffie ook zo’n kruisreactie veroorzaken?
Wat denken jullie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *