tortilla’s van PAN voorgekookt maismeel (review)

PAN voorgekookt maismeel

In mijn vorige blog schreef ik dat er verschillende soorten maismeel bestaan.
Als laatste beschreef ik PAN voorgekookt maismeel. Ik maakte 2 recepten met dit meel en ik ben om:
Dit meel komt standaard in mijn meelvoorraad!

Ik kreeg dit pak meel van P.A.N.
Arend van P.A.N. legt uit wat dit meel zo bijzonder maakt:

Ik werk voor een bedrijf dat meel maakt, ik weet dat het niet zo sexy klinkt maar ik heb gezien dat veel ingredienten die mensen met coeliakie gebruiken, nogal prijzig zijn. Wij hebben wellicht iets dat leuk is voor de lezers van je blog.

De reden dat de ingrediënten die mensen met coeliakie gebruiken, vaak nogal prijzig zijn, is dat er strenge eisen aan zitten. Lees bijvoorbeeld mijn blog over glutenvrij haver.
Toch kon Arend garanderen dat zijn product glutenvrij is:

In onze fabriek worden geen glutenhoudende producten verwerkt en daarnaast gecontroleerd door een extern bedrijf.

Daarna vertelde hij verder over Harina PAN maismeel:

Wij hebben 3 verschillende soorten. In Nederland wordt Pan voorgekookt wit maismeel het meest verkocht (geel pak). Wij hebben ook nog een gele variant (oranje pak), dat lijkt wat meer op Italiaanse polenta en ook nog een zoete versie (rood pak), welke voor toetjes gebruikt wordt.

De reden dat ons maismeel is voorgekookt, is omdat er zoveel mee wordt gekookt in Zuid Amerika, de mensen daar zochten een manier om deeg te maken zonder eerst te hoeven koken. Dat koken doen we nu met stoom in de meelfabriek zodat het meteen vloeistof kan opnemen.

Het andere verschil met rauw maismeel is dat bij het malen, normaal gesproken de hele maiskorrel gebruikt wordt, inclusief de buitenlaag welke veel vet bevat. Onze fabriek scheidt de ‘helm’ van de maiskorrel (daar maken we maisolie van) en we malen de rest. Hierdoor ligt ons meel niet zo zwaar op de maag als andere varianten.”

Op advies van Arend maakte ik maiswafels.
Omdat ik nog niet door had hoe anders Harina-meel is, maakte ik het eerst per ongeluk met maisgries. Dat pak had ik immers nog open staan. Die wafels mislukte gruwelijk: Het ei en het meel mengde voor geen meter.
– Overigens na een nachtje in de koelkast, was het deeg wel een homogene massa geworden en hebben we ook met dat deeg heerlijke wafels gebakken –
De wafels met Harina-meel waren sneller klaar en erg lekker!

Vervolgens maakte ik tortilla’s. Op een rustige dag, want tortilla’s die ik in het verleden maakte waren altijd een secuur werkje (waar ik geen kinderen bij in de keuken wil). Maar het viel erg mee!

Recept mais-tortilla’s

Ingredienten

 • 300 gram voorgekookt wit maismeel (o.a. te koop bij de Toko of in de grotere supermarkt)
 • ca. 300 ml water
 • tl zout

Bereiding

tortilla's maken
 1. Meng de ingrediënten en kneed het tot een stevig deeg.
  Het deeg mag niet aan de handen blijven plakken. Doe er desnoods nog wat extra meel of water bij.
 2. Neem een stukje deeg (ter grote van een pinpingballetje of kleine tennisbal) en rol er een balletje van.
 3. Rol het balletje tot een zo dun mogelijke pannenkoek.
  Ik gebruikte 2 druk-en-sluit-zakjes en een deegroller om de balletjes plat te maken. Ik las dat mensen die ook doen tussen bakpapier of met een speciale tortilla-pers.
  De randen worden een beetje rafelig. Als je ze netjes wilt hebben, kan je die bijsnijden net als weltevreten deed.
 4. Verwarm de koekenpan goed voor en leg de tortilla er in.
  Officieel hoor je geen olie te gebruiken bij dit recept. Ik gebruikte wel een heel klein beetje.
 5. Bak de tortilla in ca. 1 minuut totdat de zijkanten opkrullen.
 6. Draai de tortilla om en bak nog ca. 1 minuut.
   
 7. Vul de tortilla met wat je lekker vindt. Wij hadden zalm, roomkaas en paprika.
  Maar ik kreeg al klachten van dochterlief: Dit hoort met bonen.
  Gelukkig voor haar gaan we ze nog veel vaker maken!

Eet smakelijk!

mais-tortilla met zalm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *