Verschillende soorten maismeel

 verschillende soorten maismeel
Een tijd geleden kreeg ik een pak PAN voorgekookt witte maismeel.
Toen pas realiseerde ik me dat er heel veel verschillende soorten maismeel bestaan. En dat ze niet zonder meer uit te wisselen zijn. Daarom mislukten mijn baksels dus vaak…

Verschillende soorten maismeel

Maismeel is gemaakt van gemalen maiskorrels. Er zijn grove en fijn gemalen varianten.

  • Hele maiskorrels
    Deze worden o.a. gebruikt om popcorn te maken.
  • Maisgries
    Deze wordt gebruikt om bv griesmeelpudding of polenta te maken.
  • Maisbloem
    Dit zit vaak in glutenvrije meelmixen, in combinatie met andere glutenvrije melen.
    Het wordt gebruikt voor brood, koekjes, cakejes, etc

Daarnaast zijn er 2 afwijkende maismeelsoorten:

  • Maizena
    Maizena wordt niet gemaakt van de hele maiskorrel, maar slechts het zetmeel. Het wordt dan ook wel maiszetmeel genoemd. Het wordt gebruikt om sausjes en soepen mee te binden. Maar in de glutenvrije keuken zijn nog veel meer mogelijkheden: Zo wordt ketanmeel (in bv het cake-recept) vaak vervangen door maizena. En ken je al die heerlijke gomma-koekjes? (recept van Mam Qwats).
    Ook in bijvoorbeeld het boek Heerlijk Glutenvrij Bakken van Phil Vickery wordt regelmatig maizena gebruikt.
     
  • Voorgekookt maismeel
    Het maismeel van P.A.N. is voorgekookt. Hierdoor kan je het gelijk gebruiken voor bijvoorbeeld Arepas, Tortillas en Empanada's.

Ik begon deze blog met de zin 'Een tijd geleden kreeg ik een pak PAN voorgekookt wit maismeel'.
In mijn volgende blog schrijf ik een review over dit meel.

Deze vind je misschien ook interessant

3 reacties op “Verschillende soorten maismeel

  1. Pingback: Het 2016 van Ik ben Glutenvrij - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

  2. Hallo
    Ik heb vandaag geprobeerd met pan maismeel empanada te maken.
    Helaas wordt het deeg zo rul dat er niet mee te werken valt.
    Bij het oppakken valt het gelijk al als los zand uitelkaar!
    Wat is er mis gegaan??

    • Ik heb ook altijd ruzie met dit soort ‘pannenkoekendeeg’. Je mist toch de gluten… Er zijn verschillende oplossingen:
      – meer vocht toe voegen
      – de pan heter maken
      – toch een glutenvervanger toe voegen (zoek boven in het zoekvak op glutenvervanger)
      – kant en klaar kopen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *