Gluten introductie

Aanvulling 3 okt 2014: de resultaten van het onderzoek zijn bekend. Zie gluten introductie.

Via het coeliakieforum kreeg ik een mail van een bezorgde oma. Zij vroeg zich af of haar dochter er goed aan doet om het advies van het consultatiebureau te volgen over het introduceren van gluten.
– Het consultatiebureau adviseerd om vanaf 6 maanden gluten te geven –

Er is inderdaad heel weinig te vinden over het introduceren van gluten bij baby’s. Voornamelijk omdat er nog niet veel onderzoek naar is gedaan. De methodes die nu gebruikt worden, zijn gebaseerd op theorieen. Theorieen die nog niet bewezen zijn.

Zweedse IJsberg
In Zweden is onderzoek gedaan onder kinderen geboren in de jaren 80 en 90. Zij ontwikkelden 4 maal zo vaak coeliakie als in de rest van de Zweedse bevolking. De zogenaamde ‘Iceberg of Celiacs in Sweden‘. Het bleek dat baby’s in die tijd minder bostvoeding kregen op het moment van de introductie van gluten. Daarenboven was het gehalte aan gluten bij de introductie hoger dan voorheen.

Prevent CD
Het Prevent CD onderzoekt nu of het tegenovergestelde coeliakie kan voorkomen. Dus het liefst minimaal 6 maanden borstvoeding geven, tijdens de periode van borstvoeding een heel klein beetje gluten introduceren (te vergelijken met 1/1000 boterham). En vanaf 6 maanden gluten langzaam opbouwen, volgens het schema dat ook op mijn site staat.
Het Prevent CD onderzoek is nog niet afgerond. Dus voorlopig zijn er ook nog geen resultaten bekend.

Eva doet mee aan het Prevent CD onderzoek. Zij heeft volgens deze methode gluten gekregen.
Toen we bij Mirthe gluten gingen introduceren, heb ik dat wel overlegd met het LUMC. Zij adviseerden (weer) om het gluten opbouwschema te gebruiken, al is het bewijs daarvoor nog niet geleverd.

Voor mij persoonlijk klinkt dit schema logisch: Je lichaam langzaam laten wennen, op een leeftijd dat het moet wennen aan al het voedsel.

Amerikaans onderzoek
In de VS is wel een studie afgerond over de tijd van introductie.
Het is voor mij een onleesbaar artikel, maar de conclusie is dat je in maand 4-6 maanden moet beginnen met de introductie van gluten.

 Totaalgeen coeliekiewel coeliakie
Totaal15601535251,6%
Introductie in maand < 3434037,0%
Introductie in maand 4-658658330,5%
Introductie in maand > 7931912192,0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *