Ingredienten:
500 ml melk
1 ei
scheutje olijfolie
450 gram Finax (bruin, wit of een combinatie)
snufje zout
theelepel suiker
1 zakje gist
1 eetlepel crème fraiche
eventueel toevoegingen: zaadjes, nootjes, gedroogde vruchten, voedingsvezels.
____________________________________
Lekker glutenvrij brood. Het blijft een probleem.
Bovenstaande recept vind ik heerlijk. Maar toch mislukt het nog met enige regelmaat. Een goede verhouding blijft het toverwoord. En toevoegingen om het brood beter behapbaar te maken (letterlijk ;-)). Hieronder de tips die ik de afgelopen jaren kreeg.
Fiberhusk – het wondermiddel om een glutenvrij brood elastischer te maken, te zorgen dat het niet zo snel verkruimeld.
Xantaangom – zorgt voor luchtiger brood. Maar sinds ik het gebruik, mislukken mijn broden vaker. Het wordt een grote, oneetbare brei…
Creme Fraiche – voor een mooi, bruin kleurtje. Meestal blijft glutenvrij brood namelijk een beetje bleek.
Vitamine C pilletje – tegen het inzakken van het brood. Heb ik nog steeds niet geprobeerd.
Gist laten smelten in heet water – Tip van Het glutenvrije bakkertje.
“Dit ziet er eigenlijk niet uit 🙂 Het wordt op deze manier een bruine brij. Maar het maakt een groot verschil. Op deze manier rijst de bloem veel beter.”
Fiberhusk oplossen in ca. 100 ml water. Verwarm de rest van het water/de melk tot ongeveer 37 graden.
Tja, dat zou mijn machine natuurlijk zelf moeten doen. Maar het is een idee…
Nog een tip van Het glutenvrije bakkertje
“Zet een kommetje water bij in de oven ( glutenvrij deeg heeft veel vocht nodig om te rijzen)”
Beste Mirjam,
Allereerst wil ik u graag complimenteren met jullie website. Aangezien glutenvrij eten nog zeer nieuw is voor ons, zijn wij nog veel aan het experimenteren en naar informatie aan het zoeken op internet. Mijn vriend kan niet goed tegen tarweproducten en na een heftige darmoperatie zijn wij bezig met het uitvinden van onze nieuwe leefstijl. Hij heeft nog geen officiële glutenallergie test gedaan, maar het is wel duidelijk dat een normaal brood een zeer negatief effect heeft. Na ongeveer de zesde broodbakmix en veel mislukte broden in de broodbakmachine kwam ik jullie recept tegen. Ik heb net de Finax wit broodmix in de oven geprobeerd en dit brood is goed gelukt. Bovenstaande recept klinkt zeer lekker en ik wil het graag proberen.
Kunnen jullie alstublieft adviseren of dit recept in de oven of in een broodbakmachine gemaakt moet worden? Als het in de broodbakmachine kan, gebruiken jullie dan de glutenvrije stand of het gewone programma (ca 2 uur)?
Hartelijk bedankt voor jullie antwoord.
Met vriendelijke groet,
Andrea
Best Andrea,
Dank je wel voor de complimenten!
Ik wil jullie toch adviseren om eerst een coeliakie-test te doen, voordat je vriend echt door gaat met glutenvrij gaat eten. Waarom? Lees het hier: https://ikbenglutenvrij.nl/glutenvrij-eten-zonder-diagnose/
Maar om antwoord te geven op je vraag: Dit recept is voor de broodbakmachine. Ik maak het nu niet meer, omdat het glutenvrij tarwezetmeel bevat. Dit bevat nog een heel klein beetje gluten. Op zich kunnen wij hier tegen, maar ik wil het niet dagelijks eten.
Als je nog vragen hebt: Roep!
Groet, Mirjam
Hartelijk bedankt Mirjam!