Glutenvrij brood

Ingredienten:
500 ml melk
1 ei
scheutje olijfolie
450 gram Finax (bruin, wit of een combinatie)
snufje zout
theelepel suiker
1 zakje gist
1 eetlepel crème fraiche

eventueel toevoegingen: zaadjes, nootjes, gedroogde vruchten, voedingsvezels.

 ____________________________________

Lekker glutenvrij brood. Het blijft een probleem.
Bovenstaande recept vind ik heerlijk. Maar toch mislukt het nog met enige regelmaat. Een goede verhouding blijft het toverwoord. En toevoegingen om het brood beter behapbaar te maken (letterlijk ;-)). Hieronder de tips die ik de afgelopen jaren kreeg.

Fiberhusk – het wondermiddel om een glutenvrij brood elastischer te maken, te zorgen dat het niet zo snel verkruimeld.

Xantaangom – zorgt voor luchtiger brood. Maar sinds ik het gebruik, mislukken mijn broden vaker. Het wordt een grote, oneetbare brei…

Creme Fraiche – voor een mooi, bruin kleurtje. Meestal blijft glutenvrij brood namelijk een beetje bleek. 

Vitamine C pilletje – tegen het inzakken van het brood. Heb ik nog steeds niet geprobeerd.

Gist laten smelten in heet water – Tip van Het glutenvrije bakkertje.
“Dit ziet er eigenlijk niet uit 🙂 Het wordt op deze manier een bruine brij. Maar het maakt een groot verschil. Op deze manier rijst de bloem veel beter.” 

Fiberhusk oplossen in ca. 100 ml water. Verwarm de rest van het water/de melk tot ongeveer 37 graden.
Tja, dat zou mijn machine natuurlijk zelf moeten doen. Maar het is een idee…

Nog een tip van Het glutenvrije bakkertje
Zet een kommetje water bij in de oven ( glutenvrij deeg heeft veel vocht nodig om te rijzen)”

Deze vind je misschien ook interessant

3 thoughts on “Glutenvrij brood

  1. Beste Mirjam,

    Allereerst wil ik u graag complimenteren met jullie website. Aangezien glutenvrij eten nog zeer nieuw is voor ons, zijn wij nog veel aan het experimenteren en naar informatie aan het zoeken op internet. Mijn vriend kan niet goed tegen tarweproducten en na een heftige darmoperatie zijn wij bezig met het uitvinden van onze nieuwe leefstijl. Hij heeft nog geen officiële glutenallergie test gedaan, maar het is wel duidelijk dat een normaal brood een zeer negatief effect heeft. Na ongeveer de zesde broodbakmix en veel mislukte broden in de broodbakmachine kwam ik jullie recept tegen. Ik heb net de Finax wit broodmix in de oven geprobeerd en dit brood is goed gelukt. Bovenstaande recept klinkt zeer lekker en ik wil het graag proberen.

    Kunnen jullie alstublieft adviseren of dit recept in de oven of in een broodbakmachine gemaakt moet worden? Als het in de broodbakmachine kan, gebruiken jullie dan de glutenvrije stand of het gewone programma (ca 2 uur)?

    Hartelijk bedankt voor jullie antwoord.

    Met vriendelijke groet,

    Andrea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *