Al van jongs af aan was ik gek op bier ;-). En toen ik ging studeren ging ik helemaal los. Maar in de jaren daarna ging ik steeds minder bier drinken (en vaker een wijntje). En nadat ik de diagnose coeliakie kreeg, dronk ik helemaal geen bier meer.
Gelukkig is er ondertussen steeds meer glutenvrij bier te krijgen. Kan ik dit weer (onbeperkt) drinken? Nee helaas, na meer dan een half flesje krijg ik vaak coeliakie-klachten….
Maximaal 10mg gluten per dag
De Europese norm voor glutenvrij is 20ppm. Dit betekent dat er maximaal 20 mg gluten per 1 kilogram product mag zitten. Deze norm is gebaseerd op onderzoeken waaruit bleek dat veruit de meeste mensen met coeliakie 10 mg gluten per dag kunnen binnenkrijgen zonder klachten en zonder darmschade. Als je verder helemaal niets van gluten binnen krijgt, kan je dus een halve kilo van een product met 20 ppm binnen krijgen. Bij brood of koekjes is dat meestal geen probleem. Bij bier is het veel makkelijker om ’te veel’ binnen te krijgen.
Glutenvrij gemaakt bier
De meeste glutenvrije bieren zijn gemaakt van glutenvrij gemaakt gerst. Daarnaast zijn er biertjes die van nature glutenvrij zijn, dus met glutenvrije ingrediënten. Beiden zijn glutenvrij, beiden zijn onder de norm. Toch?
Doordat alcohol gluten in stukjes knipt, kan een glutentest deze vaak niet goed testen. Er zijn testen die dat wel goed doen, maar er is in de wet niet vastgelegd welke test gebruikt moet worden voor gefermenteerde vloeistoffen.
Toch zou ik er niet te spastisch over doen. Als je zo af en toe 1 of 2 biertjes drinkt, kies dan een (glutenvrij!) biertje dat jij lekker vindt. Als je meer wilt drinken, neem dan bier dat van nature glutenvrij is.
Bier zonder gerst of tarwe
Gelukkig zijn er ook een aantal biertjes die gemaakt zijn van glutenvrije ingrediënten.
Voor onderstaande lijst heb ik gekeken op Glutenvrijemarkt.com en Bierglutenvrij.nl. Heb je aanvullingen? Ik hoor ze graag!
- Schnitzer glutenvrije radler (gemaakt met gierst)
- Schnitzer Brau Bier (gemaakt met gierst)
- Green’s Grand Idia Pale Ale (gemaakt met sorghum, gierst, boekweit en bruine rijst)
- Green’s Dubbel Ale (gemaakt met sorghum, gierst, boekweit en bruine rijst)
- Green’s Tripel Ale (gemaakt met sorghum, gierst, boekweit en bruine rijst)
- Green’s Grold Dry-hopped lager (gemaakt met sorghum, gierst, boekweit en bruine rijst)
- Green’s Great Discovery Amber (gemaakt met sorghum, gierst, boekweit en bruine rijst)
Daarnaast is gemberbier ook meestal glutenvrij