Glutenvrij op Schiermonnikoog

Vorig weekend vierden mijn vriendin A. en ik dat we 35 jaar vriendinnen zijn!
Dat deden we op Schiermonnikoog. In dat weekend gingen we wel 4 keer uit eten. En ik genoot er ook nog van. Een overwinning op mijzelf. 

Hotel Ambrosijn

We logeerden bij Hotel Ambrosius. Een prachtige suite boven de ijssalon in het dorp. Helaas kon ik geen ijsje eten, de kans op kruisbesmetting was te groot. Maar de thee was lekker en erbij kreeg ik een blokje noga, waarvan ze speciaal nog even had nagekeken of deze glutenvrij was.

Restaurant Het Noorderlicht

Vrijdagavond aten we bij Het Noorderlicht. Erg vriendelijke mensen. Heerlijk puur gegeten. En bij de thee achteraf had hij speciaal voor mij een kokosmakron gelegd. “Eerste wilde ik er niets bij leggen, maar toen bedacht ik dat we deze kokosmakron nog hadden”. Hulde: 19 van de 20 keer krijg ik bij de koffie/thee een normaal koekje.

Ontbijt en boodschappen

Ontbijt hadden we mee genomen. Ik in de handige beker van Mepal: Muesli van I am Glutenfree met yoghurt van de plaatselijke spar. Mijn vriendin een kant en klare sandwich.

In de plaatselijke Spar (de enige supermarkt op het eiland) is een klein glutenvrij schap met vooral producten van Damhert. Ik had vooraf gelezen dat er ook brood in de vriezer zou liggen, maar deze kon ik niet vinden.

Strandpaviljoen De Marlijn

Zaterdag gingen we lunchen bij Strandpaviljoen De Marlijn. Toen ik vroeg of ik glutenvrij kon eten zei onze gastheer: ‘Uiteraard, geen probleem!’.
Door het lekkere weer was het erg druk en moesten we lang wachten op onze lunch. Maar hij was heerlijk!

Snoepwinkel Peperhusjen

Een heerlijke, ouderwetse snoepwinkel. We gingen er even langs voor cadeautjes voor thuis (en stiekem ook een zakje voor onszelf. De mevrouw was erg vriendelijk en hulpvaardig. Ze heeft een lijst (in de maak) met alle allergenen. Maar was pas tot de M. Ze zocht met liefde op of de snoepjes die ik wenste glutenvrij waren.

Cafetaria De Halte

Omdat we laat lunched hadden, kozen we ’s avonds voor een simpel frietje. Bij De Halte. En, daar hebben ze ook glutenvrije snacks!

Restaurant Norderstraun

Onze laatste dag gingen we uitgebreide lunch bij Norderstraun. De serveerster wist precies welke gerechten ik niet mocht eten, en waarom niet: De saté niet, want in de saus en de marinade zitten gluten. Ik koos de gegrilde coquilles op een salade met gerookte paling, groene asperge, tomaat, gekookt ei en mosterddressing. Het water loopt mij nog in de mond als ik er aan denk. Erbij kreeg ik een glutenvrij stokbrood met boter.

En toen was het helaas al weer tijd om naar huis te gaan. Na zo’n lunch was een banaan en een handje nootjes in de trein voldoende voor het avondeten ;-).

Voorbereiding:

Voordat we naar Schiermonnikoog gingen, zocht ik op de coeliakie-forums en vond nog een paar leuke adresjes. Behalve degenen die ik hierboven beschreef:

  • Berkenplas: “Er zijn daar super lekkere glutenvrije pannenkoeken! Zijn daar erg goed op de hoogte van glutenvrij en lactosevrij. Aanrader! En ook erg lekkere brownies die glutenvrij zijn.”
  • Restaurant Noorderlicht wisten precies wat wel en niet mocht. Bijna alles van de kaart kon aangepast worden.
  • Pizza en patat kan in dorp bij Wantij, vooraf even melden dan is meer mogelijk.
  • Hotel Duinzicht: “Afgelopen dagen logeerde in het hotel Duinzicht op schiermonnikoog. Vooraf had ik aangegeven dat ik glutenvrij moest eten, had half pension geboekt. Ongelooflijk goed: lekker uitgebreid gegeten en geen buikklachten. En ik hoefde maar 1 keer aan te geven dat ik glutenvrij at, ze onthielden dit (het was wel winter dus niet heel druk, maar dan nog!) superadresje!”
  • Toxbar konden ze veel gerechten aanpassen. Heerlijke glutenvrije broodjes en glutenvrije frites. Wij hebben erg lekker gelunched.
  • Hotel/restaurant de Tjattel tegenover de Kerk heeft zeer goede glutenvrije service!
  • Zandt aan Zee is een aanrader!
  • Van der Werff. Mooi hotel en ze houden met allergieën rekening. Ik heb daar vaak gegeten nooit last!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *