Glutenvrij Zakynthos, de vakantie

Zakynthos is een prachtig eiland! Mooie zandstranden, leuke dorpjes, eindeloze olijfgaarden. Aardige en behulpzame mensen. En als je geluk hebt zie je ook nog een zeeschildpad!

Ook glutenvrij is Zakynthos goed te doen. Vorige week kon je lezen hoe ik me had voorbereid op deze vakantie. Vandaag kan je onze ervaringen lezen.

Bijna glutenfout

Mijn vakantie naar Zakynthos startte bijna met een glutenfout: Vlak voor de douane zei mijn vader “Wie wil er nog een slok drinken? Anders moet ik het weg gooien.”

Ik nam een slok en hij vroeg of er geen gluten in zaten. Het was Hero fruitontbijt en dat bevat wel gluten…. Ik had nog niet doorgeslikt, rende naar de wc om uit te spugen en mijn mond grondig te spoelen. Gelukkig heb ik nergens last van gehad.

Eten bij het appartement

De keuken van ons appartement was zeer eenvoudig. Maar met wat improvisatievermogen is het gelukt om bijna alle maaltijden daar te maken.

Zoals ik in mijn voorbereidingen schreef, hadden wij muesli (voor mij) en bon matin broodjes en crackers (voor Mirthe) mee genomen. Samen met wat yoghurt, fruit en beleg wat we daar kochten, hadden we hiermee elke dag een lekker ontbijt en lunch.
Voor de lunch at ik vaak ook een salade, een restje avondeten of een bordje met bijvoorbeeld kaas, worst,
En mijn broer heeft 1 keer glutenvrij pannenkoeken gebakken voor alle kinderen met het meel dat ik mee genomen had uit Nederland!

lunch-in-zakynthos

Boodschappen doen

De boodschappen deden we bij de kleine supermarktjes in het dorp waar wij zaten (Agios Sostis). Soms staat er een leesbare taal op de verpakking. Maar vaak ook alleen Grieks. Gelukkig zijn de Grieken heel hulpvaardig. De eigenaar van de winkel las graag mee of we deze worst/pesto/tsatsiki. Soms met behulp van het dieetkaartje van de coeliakievereniging.

Uit eten bij Taverna Tsikoudia in Zakynthos

Op maandag bekeken we de hoofdstad van het eiland. Heel veel leuke winkeltjes, een mooie haven en natuurlijk veel restaurantjes. Voor de lunch streken we neer bij Taverne Tsikoudia. De bediening verzekerde ons dat ze wisten wat glutenvrij in houdt. Mijn kaartje lazen ze even snel door en vertelden toen dat de kok ook goed weet wat zij moet doen voor een glutenvrije maaltijd.

Ik at heerlijke sardines van de gril. En Mirthe kreeg Souvlaki. Er was ook Griekse salade, maar deze was volgens de ober niet glutenvrij.

sardines
souvlaki

Uit eten bij Ole Ole in Agios Sostis

ole-ole

De laatste avond aten we bij Ole Ole in Agios Sostis. Een gezellig restaurant met weer erg vriendelijke bediening. Mirthe wilde alleen maar een bordje friet en heeft daar van gesmuld.

Ik bestelde Souflaki, zodat Mirthe ook een beetje mee kon eten. Deze was minder lekker dan bij Taverne Tsikoudia, maar wel completer.

Kortom

Het was een heerlijke vakantie! De conclusies van mijn voorbereidingen zijn ronduit uit gekomen:

  1. De Grieken zijn ontzettend gastvrij en zullen er alles aan doen om jou een lekkere, veilige maaltijd te geven.
  2. De Grieken koken puur met maar weinig toevoegingen. Hierdoor is het makkelijk om uit eten te gaan.
  3. In de supermarkten zijn weinig speciale glutenvrije producten te vinden. Ingrediënten lezen is een uitdaging, maar iedereen is bereid om te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *