Glutenvrije dieetkosten aftrekken bij de belastingdienst?

Kan ik geld terugkrijgen van de belastingdienst voor mijn glutenvrije dieet?

Als deze vraag op een coeliakie-forum staat, is een antwoord vaak dat er maar heel weinig mensen zijn die iets terug krijgen. Dat het de moeite niet loont. Of dat de drempel veel te hoog is.
Ik denk dat een groot deel van de mensen wel wat terug kan krijgen. Ik leg het uit aan de hand van een paar voorbeelden.

De belastingdienst legt op haar site duidelijk uit hoe je het aftrekbare bedrag kan berekenen:

Om uw aftrekbare bedrag te berekenen, kunt u gebruikmaken van de berekening aftrekbaar bedrag specifieke zorgkosten. In deze berekening bepaalt u in 3 stappen uw totale aftrek:

  1. Neem de bedragen van de kosten die u mag aftrekken.
  2. Tel eventueel de verhoging specifieke zorgkosten op bij uw kosten.
  3. Verminder uw totale specifieke zorgkosten met het drempelbedrag. Het bedrag dat overblijft mag u aftrekken.

1 Kosten die u mag aftrekken

Onder deze kosten vallen o.a. kosten van de tandarts, behandeling door een arts, vervoerskosten naar een arts en dieetkosten.
Voor het glutenvrije dieet mag je € 900 aftrekken.

Ik houd in de loop van het jaar een excel sheet bij met de extra zorgkosten die wij maken, zoals tandartskosten en medicijnen die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar en reiskosten naar het ziekenhuis.

MIJN JONGSTE DOCHTER EN IKZELF HEBBEN COELIAKIE, DAAROM MOGEN WIJ 2 X € 900 AFTREKKEN. DAARNAAST NOTEER IK GEDURENDE HET JAAR ALLE OVERIGE ZORGKOSTEN, ZOALS REISKOSTEN, PARKEERBONNEN EN APOTHEEKKOSTEN DIE NIET VERGOED WERDEN. TENSLOTTE KIJK IK OP MIJN PERSOONLIJKE PAGINA VAN DE VERZEKERING OF ER NOG ANDERE KOSTEN WAREN DIE NIET VERGOED WAREN (EN CONTROLEER IK METEEN OF IK GEEN DOKTERSBEZOEKEN VERGETEN BEN).

2 Verhoging specifieke zorgkosten

Indien je minder verdient dan € 34.817 mag je je zorgkosten verhogen met 40% of zelfs met 113% als je de AOW-leeftijd hebt.

EEN MODAAL SALARIS WAS IN 2019 € 35.500.
IEMAND MET EEN MODAAL INKOMEN MAG DE ZORGKOSTEN DUS NIET VERHOGEN.

3 Aftrekken drempelbedrag

Het drempelbedrag is het bedrag dat je minimaal aan zorgkosten gemaakt moet hebben voordat je geld terug krijgt. Dit drempelbedrag is afhankelijk van je inkomen en ligt tussen de € 133 en > € 41.107.
Indien je gezamenlijk meer dan € 41.107 verdient, loopt de drempel snel op. Dan is het drempelbedrag € 679 + 5,75% van het bedrag boven € 41.107.

BIJ EEN MODAAL INKOMEN IS HET DREMPELBEDRAG 1,65% VAN € 36.000 = € 586.
BIJ 1,5 KEER MODAAL IS HET DREMPELBEDRAG € 679 + € 5,75% VAN (€ 53.250 – € 41.107) = € 1.250
BIJ 2 KEER MODAAL IS HET DREMPELBEDRAG € 679 + € 5,75% VAN (€ 71.000 – € 41.107) = € 2.398

Totaal

BIJ EEN MODAAL INKOMEN EN 1 KEER AFTREK VOOR HET GLUTENVRIJE DIEET KRIJG IS ONGEVEER:
€ 900 – € 586 = € 314
BEST EEN LEKKER BEDRAG TOCH?

ALS JE MEER VERDIENT DAN MODAAL, MOET JE AL SNEL MEER ZORGKOSTEN HEBBEN OM GELD TERUG TE KUNNEN KRIJGEN. BIJVOORBEELD ALS MEERDERE MENSEN IN HET GEZIN GLUTENVRIJ MOETEN ETEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *