Glutenvrije terugblik 2018

glutenvrije-oliebollen

Voor het super recept voor oliebollen, klik op het plaatje.

2018 is bijna ten einde. En dan is het natuurlijk tijd om terug te blikken. Hoe was 2018 voor mij en voor mijn website? Waren er het afgelopen jaar leuke glutenvrije ontwikkelingen?

HET 2018 VAN IKBENGLUTENVRIJ.NL:

 • Dit is de 1435e blogpost van ikbenglutenvrij.nl en ik vier binnenkort dat mijn blog 10 jaar bestaat! (houd het in de gaten, waarschijnlijk komt er een leuke winactie)
 • Dit jaar schreef ik 110 blogposts, over allerlei soorten onderwerpen. In de lijstjes hieronder komen er diverse aan bod, maar bij deze wil ik hier nog even noemen:
  – De beste glutenvrije spaghetti
  – Plog van een werkende, glutenvrije moeder
  En ik plaatste recepten, waaronder deze voor Glutenvrije speculaastaart met peerglutenvrije pindarotsjesWeesper moppen van JobkeAsperge salade en Koreaanse dubu-jorim (pittige gestoofde tofu)
 • Ik had dit jaar 67.527 unieke bezoekers. Weer een daling ten opzichte van voorgaande jaren (25%). Dat komt omdat ik dit jaar minder blogs plaatste dat voorgaande jaren. Dat komt ook omdat ik nog steeds een vervelende bug op mijn site heb, waardoor mensen soms een foutmelding krijgen. Maar dit komt voornamelijk omdat blogs überhaupt minder gelezen worden. Ik vind het niet erg, ik schrijf vooral voor mijzelf en vind het fantastisch als ik ook anderen hiermee kan helpen. 
 • Die bezoekers lieten 137 reacties achter. Inge liet de meeste reacties achter van alle lezers. Op de voet gevolgd door Gerda. Dank jullie wel dames, dat vind ik erg leuk!
  Ik wil hierbij ook Kimmy bedanken. Zij laat bij bijna alle berichten op Facebook en Instagram wel een berichtje of een like achter. Super!
 • Ik begon dit jaar met een blog over de recepten die ik in 2018 wilde maken. Van de 50 recepten heb ik er overigens maar 5 gemaakt. En dat terwijl ze er allemaal zo lekker uit zien! Volgend jaar weer een poging…
 • Ik eindig dit jaar met deze blogpost over 2018;
 • De blog Pas op, ook drinken kan gluten bevatten! werd het meest bekeken, namelijk 1.305 keer.
 • De blogs Facebookberichten worden nog steeds slecht bekeken. Toch blijf ik ze plaatsen. Ze zijn een mooi naslagwerk voor mijzelf.
 • Op maandag 17 december had ik het meeste bezoekers: 660. Op die dag plaatste ik mijn glutenvrije kerststollen test.
 • Op donderdag 26 juli had ik de minste bezoekers, namelijk 100. Ik plaatste die dag geen blog.
 • Ik ben nog steeds te vinden op FacebookInstagram en Pinterest. Mijn Twitter-account bestaat ook nog steeds, maar daar doe ik niets mee.

TOP 5 MEEST GELEZEN BLOGSPOSTS VAN DIT JAAR

De nummer 1 schreef ik hierboven al. Maar welke blogpost uit 2018 werden nog meer goed gelezen?

 1. Pas op, ook drinken kan gluten bevatten!
 2. Is Mars glutenvrij?
 3. Glutenvrij in Noordwijk en Katwijk
 4. Glutenvrij Dordrecht
 5. Glutenvrij Zakynthos, de voorbereidingen en de vakantie

TOP 5 BESTE BLOGPOSTS VAN DIT JAAR

Ik schreef dit jaar 110 blogposts. Maar welke vond ik nou de beste, waar ben ik het meest trots op? Dat zijn niet de meest gelezen blogs!

 1. De medische blogs, ik verzamelde ze eindelijk in de Verzamelblog: Hoe krijg je coeliakie?. Maar ik schreef dit jaar ook:
  – Oorzaken van coeliakie-antistoffen en vlokatrofie
  – Biologielesje: hoe krijg je het coeliakie-gen?
  – Waardoor is jouw coeliakie ontstaan?
  – Kan sporen van gluten bevatten, deel 3
 2. Interviews, om de diversiteit van coeliakie te benadrukken:
  – Hoge antistoffen geen coeliakie, het verhaal van Martijn
  – Al 58 jaar coeliakie, het verhaal van Bep
  – Coeliakie als Marokkaanse, het verhaal van Zakia
  – Barbara eet 1 maand glutenvrij, deel 1deel 2deel 3 en deel 4
  – Interview met Marit van Maak het Glutenvrij
 3. Daarnaast vind ik het leuk om te merken dat 3 van mijn blogs over Glutenvrij in … horen bij de best gelezen blogs. Wel geschreven, niet in de top 5 is Glutenvrij op Schiermonnikoog, terwijl ik ook daar zo heerlijk gegeten heb! 
  De verzamelblog hierover Glutenvrije tips voor (Europese)  steden werk ik regelmatig bij. Er staan nu 67 steden beschreven in 134 verschillende blogs.

TOP 5 MEEST GELEZEN BLOGPOSTS

Er is een vast rijtje met blogs die al jaren lang goed gelezen worden. Deze schreef ik niet dit jaar, maar staan wel (in wisselende volgorde) al jaren bovenaan.

 1. Glutenvrij snoep
 2. Tortilla’s van PAN voorgekookt maismeel (review)
 3. Tarwezetmeel, tarwemeel, tarwebloem, tarwemout  ??
 4. Gluten vervangers
 5. Uitsluitend glutenvrij (100% glutenvrij)

GLUTENVRIJE HELDEN VAN HET JAAR

Livaad

Hierbij wil ik Aad Merceij, Martine van Eijndthoven en haar team in het zonnetje zetten. Zij hebben vele jaren Livaad bij gehouden, de database met bijna alle glutenvrije producten. Toen ik net glutenvrij was, keek ik regelmatig op Livaad: Waar zijn glutenvrije dropjes te koop? Is dat toetje wel echt glutenvrij? Ook verweest ik vrienden en familie vaak naar deze database als ze op zoek waren naar een product.
En vergeet ook de BKB’s (Braziliaanse Kaas Broodjes) niet! En Glutenmaad, waar ik mijn eerste glutenmaadje ontmoette. Fijn om met iemand tips en trics uit te wisselen. En Horecaad, de eerste lijst met restaurants waar iemand goede of minder goede ervaringen had. Ondertussen zijn er heel veel van dit soort lijsten, maar destijds waren we heel blij met Livaad.
Kortom: Livaad was een steun voor mij en voor vele anderen die zich een weg worstelden in de glutenvrije wereld.

Aad, Martine en alle anderen: Dank jullie wel!
Er jammer dat Livaad niet meer verder kan bestaan.

Glutenvrije ondernemers

Een aantal ondernemers durfde het dit jaar aan om voor ons lekkere dingen op de markt te brengen. Of om zelfs een glutenvrij restaurant of bakkerij te (willen) beginnen. Super!
Ik durf nauwelijks een lijstje te maken, want hierbij vergeet ik vast mensen. Wijs mij er op, dan voeg ik h’m toe. En natuurlijk kan je al deze ondernemers en nog veel meer vinden in mijn lijstje Uitsluitend glutenvrij (100% glutenvrij).

Klein geluk ontbijt & lunch, binnenkort in Heemskerk; B&B La Hortensia, binnenkort in Santpoort, Toet Pannekoek in Groningen; The Food Club winkel en restaurant in Utrecht, foodtruck Churros4All uit Rotterdam, Sync Ok, bakery cafe in Deventer, Bakker Yvette in Breda en Boerderij café Hoeve Ravenstein in Baarn.
Helaas lukte het Bakkerij Puur niet om dit jaar een winkel te openen in Amersfoort. Maar ze verkopen vanuit huis en op markten nog steeds veel lekkers!
En ook van Madina Mamedova hoop ik snel weer iets te horen. Zij won de Amsterdam Food Pitch met haar (glutenvrije!) zuurdesembrood.

Forumbeheerders

Dank jullie wel forumbeheerders van al die fijne glutenvrije forums!

Jullie!

En last but nog least: Dank jullie wel, lezers, mede coeliaken, mede glutenvrije ouders. Dank jullie wel voor lezen, inspiratie en steun.

MIJN GLUTENVRIJE DIEPTE- EN HOOGTEPUNTEN

DIEPTEPUNTEN

Mirthe werd 1 keer ziek, na de juffenverjaardag. En dat terwijl de juffen het hele jaar zo erg hun best hadden gedaan! Aparte koekjes om mee te rekenen, goed in de gaten houden of haar tafeltje schoon bleef en altijd iets lekkers voor Mirthe als de andere kinderen ook iets kregen. We hebben geen idee waar het hier fout is gegaan…

Ik werd ziek tijdens een personeelsuitje. Ook hier weet ik niet waarom. Lees Glutenfout op personeelsuitje.

Ook vond ik het erg jammer dat de coeliakiemaand niet door ging en dat ik niet naar de coeliakiedag kon. Maar om dat nou een dieptepunt te noemen…

HOOGTEPUNTEN

Qua hoogtepunten waren er ook niet echt veel uitspringers. Alhoewel?

 • Onze familie, vrienden, buren, collega’s en anderen die nog steeds zo goed rekening met ons dieet houden. Dank jullie wel! Ik zie op de coeliakie-forums dat het helaas ook heel anders kan…
 • Volledige glutenvrije (kinder)feestjes (en andere feestjes waarbij er heel goed rekening werd gehouden met ons dieet).
 • Volledig glutenvrije traktaties in Mirthe’s klas!
 • Mijn nieuwe oven! Voor jullie is het vast normaal dat een oven binnen 10 minuten warm is. Maar mijn vorige oven deed er op het laast ruim een half uur over! Niet echt stimulerend als ik wilde bakken… 
 • Ik ging 34 keer uit eten zonder ziek te worden!
  Lees het in Uit eten eerste helft van 2018 en Uit eten tweede helft van 2018
 • Ik stond 2 keer met een (heel) klein stukje in de Telegraaf
 • Ik schreef 7 gastblogs om coeliakie bekender te maken.
 • En natuurlijk de producten die sinds dit jaar glutenvrij zijn zoals Croky chips (en daarna veel andere chips-merken), het suikerbrood en het kerstbrood van AH, het paar/kerstbrood van de Lidl, producten van Lisa’s choice bij de Picnic en glutenvrije panini bij de Starbucks.

TENSLOTTE:

Ik wens jullie allemaal een mooi en liefdevol 2019!

liefdevol_2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *