Voor buitenstaanders lijkt het duidelijk: Je eet glutenvrij of je eet niet glutenvrij. Helaas, ‘HET’ glutenvrije dieet bestaat niet. Iedereen bedenkt zijn eigen uitvoering.
Er zijn mensen met coeliakie die:
- niet glutenvrij eten
- die een beetje glutenvrij eten
- die de meeste tijd glutenvrij eten
- die altijd glutenvrij eten
- die glutenvrij en tarwezetmeelvrij eten
- die glutenvrij en tarwezetmeelvrij eten en zonder producten met het woordje ’tarwe’ bij de ingrediënten (zelfs al staat er ‘glutenvrij’ op de verpakking)
- die glutenvrij eten, tarwezetmeelvrij, zonder het woordje ’tarwe’ bij de ingrediënten en zonder maltodextrine.
- die glutenvrij eten, tarwezetmeelvrij, zonder het woordje ’tarwe’ bij de ingredienten, zonder maltodextrine en dextrose, glucosestroop en andere tarwederivaten.
- die zich houden aan het 0% gluten dieet.
- die wel/ niet producten nemen met de tekst ‘kan sporen bevatten van’ (ook afhankelijk van wat er nog meer in de fabriek wordt gemaakt)
– Lees hoe wij om gaan met Sporen van gluten – - die wel/niet de fabrikant mailen of bellen
- en dan hebben we het nog niet eens over kruisbesmetting gehad…
(oven, vaatwasser, wel/geen zeep, stofzuigen, …)
Inspiratiebron van deze blog is dit topic op het coeliakieforum