Het Zuid-Afrikaanse Kookboek: Bobotie

bobotie 4

Jaren geleden kregen wij dit Zuid-Afrikaanse kookboek van vrienden die net in Zuid-Afrika waren geweest. Het is een boek met leuke tekeningen, met verhalen waar de recepten vandaan komen en (belangrijkste) met lekkere recepten! 

Helaas maak ik er haast nooit recepten uit. Behalve deze Bobotie, die maak ik regelmatig.

Het is een recept dat ik maak om oud brood op te maken. (Zie voor meer ideeen met oud brood mijn blog : Wat kan je doen met oud brood).
Maar ook om de kinderen te laten eten. Want het is een zoet, kindvriendelijk gerecht. 
Schrik niet van het grote aantal ingredienten. Waarschijnlijk heb je het grootste deel gewoon in je keukenkastje staan.

bobotie 3a

voor 6 personen
bereidingstijd: 45 minuten
kooktijd: 45 minuten

Ingredienten:

  • 125 gram tutti frutti 
  • 125 gram rozijnen
  • 250 ml koude zwarte thee
  • 2 uien gesneden
    (in plaats van uien nam ik alle groentes die nog in de koelkast lagen en ook op moesten: prei, paprika en champignons)
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 kg gehakt
  • 2 sikke sneeen oud wit brood, verkruimeld 
    (ik gebruikte 4 sneetjes fruitbrood van Genius)
  • 4 eetlepels azijn
  • zout en peper naar smaak
  • 4 eieren
  • 125 ml melk (ik gebruikte soyamelk)

Bereiden:

Wel de tutti frutti en de rozijnen in de zwarte thee tot ze zacht zijn. Laat ze uitletten en snijd ze in stukken.
Warm de oven voor tot 180 graden celsius.
Vet een ovenschaal in.
Kook de uien in het sinaasappelsap tot ze zacht zijn, uit laten lekken, bak ze daarna licht op in olie. voed de kerrie, kurkuma, het gehakt, broodkruimels, azijn, het fruit, zout en peper toe, vermeng het en doe het in de ovenschaal.
Meng de meld en de eieren en giet dat eroverheen.
Bak de bobotie in het midden van de oven gedurende 45 minuten of totdat het eiermengsel hard geworden is. 
Serveer warm. Het is heerlijk met een knapperige salade.

bobotie 1
bobotie 2
bobotie 6

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *