Hoe blijft Sinterklaas leuk voor je glutenvrije kind?

Hoe blijft het sinterklaasfeest leuk voor je glutenvrije kind? Hoe voorkom je dat je kind zich buitengesloten voelt?
Op het coeliakieforum en op andere websites zie ik heel veel tips.
Ik zal ze hieronder noteren. Je kan er zelf zo veel aandacht aan besteden als je wilt. Ik denk dat het sowieso veel tijd kost, maar ook heel veel oplevert. Want Sinterklaas vind ik nog altijd 1 van de leukste feesten van het jaar!

Voorbereiding:

 • Stuur samen met je kind een brief naar de Sint waarin je uitlegt hij nu glutenvrij moet eten. Deze brief kan je ook mailen, bijvoorbeeld via zapp.
 • Koop zakjes glutenvrije pepernoten (kruidnootjes) voor als de zelfgemaakte niet lukken (of veel te snel op zijn).
 • Haal gv boekweitmeel (bv natuurwinkel), rijstmeel (toko) en speculaaskruiden (bv van Verstegen of Dille & Kamille) in huis, voor de lekkerste glutenvrije pepernoten.
 • Koop gv schuimpjes en andere gv sint-tractaties. Zie mijn blog sint-tractaties.
 • Koop of maak zakjes waar je de tractaties in kan doen. Bijvoorbeeld van de Action of deze van de Hema. Of natuurlijk gewone transparante zakjes en folie met een leuke strik er om heen.
 • Maak leuke Sint-etiketten voor op de traktatie-zakjes, net als in de winkel. Tekst in het Nederlands en in het Spaans, voedingswaarde op het etiketje, barcode, GV-teken, aantal koolhydraden.
 • Samen met je kind, of juist stiekem, pepernoten bakken. Als je het stiekem doet, bak dan ook een aantal speculaasjes om meteen op te eten, zodat de bakgeur je niet verraad.
 • Traktatie-zakjes maken met bovenstaande artikelen. Voor in de schoen, op school/kinderdagverblijf/sportvereniging, voor als je onverwacht een Zwarte Piet tegen komt.
 • Doe iets meer dan de helft van de zakjes in een doos en adresseer het aan jouw kind. Uiteraard met een brief op rijm erbij dat Sinterklaas ook dit jaar weer wat snoepgoed vooruit stuurt, omdat de Pieten niet altijd glutenvrije pepernoten bij zich hebben.
  Het pakje laten bezorgen (of gewoon in de gang zetten, omdat het net bezorgd was).
  Net-iets-anders verpakte zakjes in mama’s tas om stiekem aan Piet te geven (met de vraag om de glutenvrije pepernoten aan je kind te geven).

(Dank je wel voor alle tips Marjon, mama van Chris!)

Maaike schrijft:

Wij bakken traditioneel de dag van de intocht op tv veel kruidnootjes, zoveel dat ze het echt niet door hebben dat er zo af en toe een aantal in een zakje verdwijnen die ze laten van Piet krijgen (op school, de BSO, Hockey, het werk van pappa en mamma). In een puntzak doe ik wat sinterklaas chocolaatjes schuimpjes en kruidnootjes, zo heb je aan een paar kruidnootjes per zakje genoeg (al dat snoep gaat hier sowiezo nooit op). Een een grote strik met een label met hun naam en glutenvrij er om, dan lijkt het heel wat.

Of:

 • Stuur een paar dagen voor een brief van de Sint naar je kind dat de dieet Piet ziek is en of hij/zij wil helpen met bakken van kruidnootjes.

Of:

 • Vertel over de ‘glutenvrije piet’. Die zorgt voor alle glutenvrije kinderen pepernoten krijgen. Hij weet precies welke kinderen dat zijn, want dat staat immers in het grote boek van Sinterklaas!
  De andere Pieten bij de intocht zijn allemaal ‘glutenpieten’ en die weten niet dat je kind glutenvrij moet (daarom komen ze steeds bij hem).

Op aankomstdag:

 • Bij de intocht zakjes glutenvrije pepernoten meenemen. Doe deze in een dubbel zakje, zodat piet het binnenste zakje niet kan besmetten. Deze aan een Piet geven zonder dat jouw kinderen dit zien, met de vraag of ze het zakje met speciale pepernoten aan jouw kind willen geven.

Of:

 • Op aankomstdag krijgt je kind van bakpiet een zakje met strooigoed in haar schoen. Erbij een briefje, dat Sinterklaas natuurlijk wel weet dat ze geen gluten mag. Want dat staat in het grote boek! Maar niet alle Pieten weten dat zij geen gewone pepernoten mag. (Nog niet alle pieten weten dat jij geen gluten mag eten, maar de Sint is het echt niet vergeten). Om te voorkomen dat ze vanavond geen pepernootjes heeft bij de intocht, heeft de glutenvrije bakpiet een zak met strooigoed speciaal voor haar gebakken zodat ze die mee kan nemen naar de intocht. Als een glutenpietje haar iets wil geven, kan ze zeggen: Ik heb al, van de glutenvrije bakpiet!

De gevorderde mama’s adviseren om in geen geval een zakje glutenvrije pepernoten uit je tas te toveren bij de intocht van Sinterklaas. En dan tegen elke Piet zeggen dat je kind die pepernoten niet mag. Dan krijgt je kind het gevoel dat Sint niet om hem geeft.

 • Doe je kind handschoenen aan. Dan kan hij Sint en Piet een hand geven, zonder last te hebben van de kruimels.

Op Sinterklaasavond:
Het is natuurlijk het leukste als alles glutenvrij is. Als je kind gewoon van alles kan snoepen.
Als je dit te veel werk vindt en/of te duur vindt, zorg dan dat glutenvrij en glutenvol goed gescheiden zijn. Bijvoorbeeld door een dienblad te maken met alleen maar glutenvrij lekkers. En niemand anders mag daar aankomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *