Kan sporen van gluten bevatten. Wel of niet eten?

keuringsdienst

Op de coeliakie-forums wordt regelmatig de vraag gesteld:
"Op deze verpakking staat kan sporen van gluten bevatten. Kan ik dat eten?"

Ik kan niet oordelen voor anderen. Maar op basis van het onderstaande filmpje, eet ik het wel!

De Keuringsdienst van waarden is een leuk tv-programma. Ze stellen misstanden in de voedingsmiddelen industrie aan de kaak.
Vaak wordt er geen conclusie getrokken. En soms zijn de onderzoeken wat eenzijdig. Maar toch…

Al in 2011 onderzochten ze de opdruk ‘Dit product kan mogelijk sporen bevatten van…’
Uit het onderzoek bleek dat producten met deze zin, evenveel (of even weinig) … bevatten dan soortgelijke producten zonder deze opdruk.

Bekijk de aflevering hier.

Noot 8 januari 2016: Kijk ook zeker even hieronder bij de reacties. Staan hele nuttige tussen!

Deze vind je misschien ook interessant

5 thoughts on “Kan sporen van gluten bevatten. Wel of niet eten?

 1. Ik kijk altijd naar wat voor product het is. Maizena of ander soort meel als daar op staat kan sporen bevatten dan eet ik het niet. De kans dat t dan daadwerkelijk sporen bevat vind ik veel te groot. Het zelfde geld voor koek, die komen uit een koek fabriek met stuitend meel ook die eet ik niet. Daarnaast kijk ik ook of er niet een alternatief is waar het niet op staat. En als laatste bedenk ik of ik het niet anders op kan lossen. Ik kies liever voor veilig.

 2. Er is een interessant onderzoek uit Groot-Brittanië, waaruit blijkt dat de kans op besmetting met melk en gluten groter is dan de kans op besmetting met pinda’s en hazelnoten. Zie http://www.food.gov.uk/sites/default/files/survey-allergen-labelling-prepacked.pdf (ik kwam op het spoor van dit onderzoek via http://www.allergenenconsultancy.nl).

  Gezien de gevaren voor mensen met een pinda-allergie worden pinda’s en hazelnoten veel sneller (volgens sommigen te snel) op een etiket gezet. In het Britse onderzoek waren in 45% van de gevallen geen pinda’s en hazelnoten in een product te vinden, maar stond het wel op het etiket. Bij gluten ligt dat percentage met 19% een stuk lager (dwz gluten gedeclareerd op het etiket, maar niet aanwezig).

  Daarnaast gaat het bij pinda’s en hazelnoten vaker om een ‘heterogene distributie’ (dus een piekbesmetting) en bij melk en gluten (gezien de wijdverbreide toepassing hiervan) eerder om een homogene distributie (het zit dan in de hele productie/ oplage). Dus kun je het met een eenmalige meting bij pinda’s en hazelnoten mogelijk niet goed aantonen, maar bij gluten en melk eerder.

  Bij pinda’s en hazelnoten komt vermelding van risico’s (te) snel op het etiket en bij melk en gluten is het juist andersom: het zit regelmatig ergens in, maar het staat (helaas) niet (altijd) op het etiket. In het Britse onderzoek bevat 3,3% van de producten gluten, maar staat het niet op het etiket.

  De ‘kan sporen bevatten van’ allergenenetikettering is bedoeld voor mensen met een allergie (en gebaseerd op de ernst van de reactie, of iemand eraan overlijdt en bij welke hoeveelheid van het allergeen, daar bestaan tabellen van bij TNO, afkomstig van allergologen), maar het is oorspronkelijk niet bedoeld voor mensen met coeliakie en hun uiteenlopende mate van gevoeligheid en ernst van de klachten (met informatie afkomstig van maagdarmleverartsen).

  Bovendien hebben mensen met coeliakie te maken met ‘stapelen’ van de hoeveelheid gluten verspreid over de dag en moeten ze proberen onder hun individuele intolerantiegrens te blijven; bij een allergie is dat niet zozeer aan de orde en gaat het om een reactie op één bepaald voedingsmiddel.

  Mijn grootste wens – als coeliakiepatiënt – is dat in de toekomst de hoeveelheid gluten op het etiket komt te staan (of in een app), net als de hoeveelheid koolhydraten, vetten, eiwitten, etc. Nu weet je nooit precies waar je aan toe bent, hoeveel gluten je (ongemerkt) binnenkrijgt, en wat dat voor je gezondheid betekent.

  Hopelijk wordt er in de toekomst in het allergenenmanagementsysteem van bedrijven meer rekening gehouden met gluten, voor die 1% van de bevolking met coeliakie (en anderen die ziek worden door gluten). Gluten hoort in mijn ogen niet thuis in niet-graanproducten zoals vleeswaren, toetjes, chips, snoep, chocola etc. en voor zover gluten wel aanwezig is (als ingrediënt, hulpstof of door besmetting, ook in de vorm van tarwederivaten) vermeld dit dan op het etiket (of in een app). Ik wil graag weten wat ik eet, voordat ik het in mijn mond stop.

 3. producten met sporen van gluten zou ik niet nemen, aangezien er vaak bloem wordt gestrooid op de lopende band en dit onder sporen valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *