Welke klachten van coeliakiepatienten verdwijnen door een glutenvrij dieet?

Als je net weet dat je coeliakie hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer beter worden. De enige manier waarop dat kan is met een glutenvrij dieet. Maar gaan alle klachten verdwijnen? Of blijven sommige klachten toch bestaan?

Tine Aarsen (wetenschapsredacteur van Glutenvrij) schreef er een interessant artikel over op het coeliakieforum. En ik mag h’m hier over nemen.

Bron foto: Pixabay

“De universiteit van Chicago zocht het uit bij een groep kinderen en volwassenen met coeliakie, 447 in totaal. Men vergeleek de klachten en symptomen op het moment van de diagnose met de situatie twee jaar later. Veel klachten zijn na verloop van tijd verdwenen of verminderd. Kinderen bij wie op heel jonge leeftijd coeliakie is ontdekt, gaan het meest vooruit, maar hebben aanvankelijk vaak ernstiger klachten (wat hun diagnose heeft bespoedigd). Bij volwassenen verloopt het herstel doorgaans trager. Mensen die langer dan vijf jaar klachten hadden voordat bij hen coeliakie werd ontdekt, doen er langer over om weer beter te worden (het onderzoek zou later nog eens herhaald moeten worden voor een goed beeld). Jongens en mannen hebben na verloop van tijd minder klachten dan meisjes en vrouwen. Van de volwassenen eet 12 % niet glutenvrij en van de kinderen 8 %. Hierdoor hebben ze meer klachten. Als er nog iemand anders is met coeliakie in hetzelfde gezin wordt het glutenvrije dieet met meer succes gevolgd en zijn er meestal minder klachten.

Kinderen

Op het moment van de diagnose hebben veel kinderen buikpijn (52 %), diarree (39 %) en kampen ze met gewichtsverlies (39 %). Na twee jaar op dieet heeft 10 % nog regelmatig buikpijn en 7 % heeft last van obstipatie. Slechts 5 % van de groep kinderen heeft na twee jaar nog diarree of een achterblijvende groei en een laag gewicht.

Dit zijn de klachten aan het begin van het glutenvrije dieet met daarachter de percentages twee jaar later:
–   Buikpijn 52 % – 10 %
–   Diarree 39 % – 5 %
–   Gewichtsverlies 37 % – 5 %
–   Vermoeidheid 28 % – 6 %
–   Opgeblazen 25 % – 3%
–   Obstipatie 23 % – 7 %
–   Hoofdpijn 20 % – 6 %
–   Overgeven 19 % – 5 %
–   Jeuk 18 % – 4 %
–   Humeurig 15 % – 4 %
–   IJzertekort 12 % – 0 %
–   Psychische problemen 11 % – 5 %
–   Misselijk 9 % – 2 %
–   Reflux 8 % – 0 %
–   Gewrichtsklachten 7 % – 2 %
–   Aften 7 % – 0
–   Ontstoken lever 5 % – 1 %

Jonge kinderen hebben vaker last van diarree en groeiproblemen, terwijl oudere kinderen vaker last hebben van buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. 

Volwassenen

Diarree staat ook bij volwassenen in de klachten top vijf, 61 % heeft er last van op het moment dat coeliakie wordt ontdekt. Nummer twee is een opgeblazen buik (56 %), gevolgd door buikpijn (51 %), een ijzertekort (48 %) en vermoeidheid (37 %). Na twee jaar is 18 % nog steeds vermoeid, 18 % heeft nog last van diarree, ook zijn psychische problemen niet altijd verdwenen (bij 12 %) en is hoofdpijn een hardnekkige klacht bij een deel van de patiënten (11 %). 

Dit zijn de meest voorkomende klachten van volwassenen als coeliakie wordt gediagnosticeerd, gevolgd door de percentages twee jaar later:
–   Diarree 61 % – 18 %
–   Opgeblazen buik 56 % – 15 % 
–   Buikpijn 51 % – 16 %
–   Ijzertekort 48 % – 18 %
–   Vermoeidheid 37 % – 18 %
–   Gewichtsverlies 26 % – 8 %
–   Psychisch 24 % – 12 %
–   Hoofdpijn 24 % – 11 %
–   Obstipatie 22 % – 9 %
–   Reflux 15 % – 5 %
–   Aften 10 % – 2 %
–   Gewrichtsklachten 8 % – 4 %
–   Overgeven 8 % – 2 %
–   Ontstoken lever 5 % – 0 %
–   Humeurig 5 % – 3 %

Andere ziekten

Veel coeliakiepatiënten hebben nog een andere ziekte. In dit onderzoek gaat het om 73% van de volwassenen en 37% van de kinderen. Een schildklierziekte komt het meest voor, bij 6% van de volwassenen en 12 % van de kinderen. Ook moeten veel coeliakiepatiënten extra goed uitkijken met wat ze eten, omdat ze nog een andere voedselallergie hebben. Dit is het geval bij 15 % van de volwassenen en 6 % van de kinderen.

Deze ziekten staan in de medische dossiers van de Amerikaanse coeliakiepatiënten:
–   Schildklierziekte
–   Type 1 diabetes
–   Voedselallergie
–   Slokdarmontsteking (soms als allergische reactie op voeding)
–   Ontstoken maag
–   Infectie met Helicobacter pylori
–   Reflux
–   Ontstoken alvleesklier
–   Leverziekte
–   Ziekte van Crohn (darmontsteking)
–   Colitis (darmontsteking)
–   Lactose intolerantie
–   Overgroei van bacteriën in de dunne darm
–   Lupus (huidziekte)
–   Sjogren syndroom (droge ogen en mond)

Verder komen ook deze klachten voor bij coeliakie: epilepsie, neuropathie (prikkelingen, tintelingen, pijn of doof gevoel in handen en voeten), late puberteit, botontkalking en onvruchtbaarheid. 


Bron: J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018 Jan;66(1):48-52. doi: 10.1097/MPG.0000000000001634.
Celiac Disease Symptom Resolution: Effectiveness of the Gluten-free Diet.
Sansotta N1,2, Amirikian K3, Guandalini S2, Jericho H2.

Mijn bron: Tine op het coeliakieforum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *