Kookboek: Geniet Glutenvrij

Stefan Verhoeve en Ilona Punt maakten een prachtig glutenvrij en vegetarisch kookboek: Geniet Glutenvrij. Zelf zo prachtig, dat ze genomineerd werden voor de Lekker vega kookboekverkiezingen! Lees snel verder voor mijn review.

Bij mijn recensies voor kookboeken houd ik me vast aan de vragen die ik in de blogs over de kookboeken7daagse stelde.

a. Is het een volledig glutenvrij kookboek?

Ja!
Het koekboek is volledig glutenvrij en vegetarisch. Daarnaast staat bij elk recept aangegeven of het ook veganistisch, melkvrij, eivrij en/of notenvrij is

b. Wat is de uitstraling van het boek?

Het is een prachtig boek met een harde kaft en zinnenprikkelende foto’s.
Sommige pagina’s zijn zelfs voor alleen foto’s gereserveerd!

c. Wat voor recepten staan er in het boek?

In het kookboek staan recepten voor ontbijt, lunch, diner en dessert.
Daarnaast staan er taart- en alcoholvrije drank recepten in het boek
Ik maakte tot nu toe 2 gerechten:

Wafels
Pompoen risotto
Pompoensoep met gember

Daarnaast maak ik binnenkort de vega bobotie en de quiche met boerenkool en noten.

De groene quesadilla met roomkaas en avocado is helaas niet gelukt. Maar pannenkoeken zonder ei lukken bij mij nooit, dus dat hoeft niet aan het recept te liggen. Misschien moet er binnenkort een keer iemand meekijken wat ik fout doe…

d. Hoe zijn de recepten geordend? Ik houd van koken met de seizoenen. Is dat goed te doen?

De recepten zijn geordend in ontbijt, taart, lunch & speads, dranken, soep, diner en dessert. Daarnaast staan er 2 weekmenu’s in het kookboek. Beiden niet geordend naar de seizoenen. Maar gelukkig staat achterin een register, zodat ik kan opzoeken wat ik met die pompoen uit de moestuin moet doen, of met die spruitjes uit ons groentepakket.

d. Zijn de recepten goed te maken, de ingrediënten makkelijk te krijgen?

In de recepten wordt nauwelijks suiker gebruikt. Voor de suiker-vervangers (ahornsiroop, kokosbloemsuiker) zullen sommige mensen wel even moeten zoeken. Daarnaast wordt de gezonde cola gemaakt met de cola-plant.
Maar de overige ingrediënten kan je in bijna elke supermarkt krijgen.

e. Staat er een bereidingstijd bij de recepten?

Ja, bij elk recept staat een bereidingstijd en eventueel een oventijd. Het verschilt van 5 minuten (koko choco cappuccino) tot 1,5 uur (tiramisu met zelfgemaakte lange vingers)

f. Staan er verhaaltjes in het boek?

Er staan geen verhaaltjes bij de recepten. Maar dit wordt ruimschoots goed gemaakt door de verhalen tussen de hoofdstukken door. Hierin leggen Ilona en Stefen uit hoe hun eetpatroon werkt. Ze vertellen over handige hulpjes in de keuken (keukenmachine, kruidenrek), over een huis met/zonder gluten, over de moestuin en waarom zij biologisch eten.

g. Is dit een aanvulling op de (glutenvrije) kookboeken die er al zijn?

Ja, absoluut!
Het bevat dagelijkse recepten die ik graag wil maken. De meeste glutenvrije kookboeken zijn voornamelijk bakboeken, of bevatten recepten die je voornamelijk maakt als er bezoek komt. Geniet glutenvrij gaat echt over de alledaagse gerechten, die toch net anders zijn dan ik normaal zou maken.
Daarnaast laten ze zien dat glutenvrij en vegetarisch heel goed samen kan.


Wil je nog meer van dit soort blogs lezen? Ik beschreef nog 22 (glutenvrije) kookboeken. Een lijst vind je hier: Glutenvrije kookboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *