Liebster Award: antwoord op mijn eigen vragen

Liebster AwardEnige tijd geleden ontving ik de Liebster Award. Ik beantwoorde haar 11 vragen, gaf h'm door aan mijn 5 lievelingsblogs en stelde hen 11 vragen.
Nu heeft bijna iedereen de vragen beantwoord. En natuurlijk wil ik ze zelf ook beantwoorden 😉
Lees hieronder de antwoorden op mijn vragen voor de liebster award:

  1. Wat heb je gister gegeten?

Gister aten wij macaroni, met een saus van tomatenpuree, spekjes, prei, champignons en paprika.

  1. Wat at je als kind het allerliefst, wat aten jullie op jouw verjaardag?

Op mijn verjaardag aten wij altijd taco’s. Gezellig de hele tafel vol met bakjes: sla, crème fraiche, guacamole, gekruid gehakt, bonen, mais, paprika-blokjes, plakjes tomaat, plakjes komkommer.
De mixen van Knor e.d. voor taco’s bestonden nog niet. Dus mijn moeder maakte het allemaal zelf.

  1. Je mag een kookboek schrijven. Wat voor recepten komen er in?

Ik heb zelf een map met favoriete recepten. Regelmatig probeer ik recepten uit en als het resultaat is goedgekeurd, gaat deze in de map.
Ik heb h’m onderverdeeld in dezelfde categorieën als de recepten op de site:
Brood en broodjes
Ontbijt/lunch
Gebak en koekjes
Tussendoortje
Voorgerecht
Hoofdgerecht/bijgerecht
Nagerecht

Dit zou ik ook willen in mijn eigen kookboek.

Het belangrijkste aan een kookboek vind ik mooie foto's. Lekker bladeren en lekkerbekken.
Maar ik wil ook in (bijna) 1 oogopslag zien wat de ingredienten zijn. De recepten moeten niet te veel ingredienten bevatten, niet te moeilijk zijn, maar ook niet te makkelijk (want dan kan ik het zelf wel bedenken).
En wat ik ook leuk vind in een kookboek, is een klein verhaaltje over het recept: Waar komt het vandaan, hoe is het ontstaan, herinnering aan het recept en tips en trucs om het nog lekkerder te maken.

Misschien ga ik het nog wel eens samenstellen: Mijn eigen kookboek. Bij bv hema kan je een mooi, losbandig systeem bestellen met je eigen recepten!

  1. Wat is het vieste wat je ooit hebt gegeten?

Misschien was het niet eens vies, maar het idee er achter…
In Ecuador, midden in het Amazonegebied dronk ik Masato. Dit een drank die wordt gemaakt van cassave, wat wordt gekauwd door de indianen-vrouwen. Het wordt met speeksel vermengd en vervolgens uitgespuugd. Hierna wordt het een tijdje met rust gelaten, zodat het kan fermenteren. Het wordt met name op feestjes gedronken. Wij dronken het ook op zo’n feestje van een aantal bevriende families.

Het werd geserveerd in een halve kalebas. De gastheer nam eerst slokje om te bewijzen dat het niet giftig is, vervolgens liet hij 1 van de gasten drinken. Daarna nam hij weer een slokje, en liet hij de volgende in de kring drinken. En zo de hele kring rond.
Zo ging het later op de avond ook met zelfgestookte drank. Die man was dronken aan het einde van de avond!

  1. Wat is jouw tip voor glutenvrij uit eten gaan?

Hierover schreef ik aan het begin van dit jaar een blog: restaurant zoeken

  1. Hoe ga jij om met…

producten met glutenvrij tarwezetmeel;

Deze eet ik, maar liefs maximaal 1 per dag.

het opschrift ‘kan sporen van gluten bevatten’;

Deze eet ik, maar ook liever niet te vaak.
In 2011 onderzocht de Keuringsdienst van Waarde dit soort opschriften. Destijds was de conclusie dat er in producten met dit opschrift niet meer (of minder) gluten/noten/ei/… zitten dan in producten zonder dit opschrift. Lees mijn blog Sporen van Gluten.
Echter, in mei 2012 is VITAL 2.0 gelanceerd. Dit is een systeem gebaseerd op informatie over allergene patiënten in ziekenhuizen. Als er in de toekomst (?) op het etiket staat “kan sporen bevatten van …” is de kans reëel aanwezig. Lees mijn blog “Kan sporen van tarwe bevatten

een oven waar ook afbakbroodjes in worden gebakken;

Die gebruik ik, maar wel onder voorwaarden: Ik gebruik bakpapier om mijn spullen op te leggen. En als het er vies uit ziet, maak ik de oven eerst even schoon. En – last but not least – ik gebruik bijna altijd alleen boven- en onderverwarming, niet de vertilator.

een aanrecht waar ook brood op wordt gesmeerd;

Over het algemeen maakt ik het aanrecht helemaal schoon voordat ik h’m gebruik.
Een enkele keer (als ik haast heb), maak ik h’m niet schoon, maar leg ik ingrediënten, bestek e.d. niet op het aanrecht naar op mijn bord.

het broodrooster en tosti-ijzer;

Wij hebben een aparte broodrooster voor glutenvrij brood. Voor buitenshuis (vakantie, bezoek) heb ik taostbags voor in de broodrooster.
Wij hebben een tosti-ijzer met uitneembare platen. Deze maak ik goed schoon voordat ik een glutenvrije tosti maak.

vaatdoekjes en theedoeken;

Deze worden elke dag vervangen. Regelmatig vaker als er bv broodkruimeltjes mee opgeveegd zijn.

  1. Omschrijf jezelf eens met 5 woorden.

Op mijn twitterprofiel staat: mama van, vrouw van, #coeliakie dus #glutenvrij, roeien, projectleider infrastructuur bij gemeente, reizen en vakantie, lezen, schrijven.

Op mijn CV staat: vakkundig, organiseren, integer, doortastend, communicatief, betrokken, onafhankelijk

Wat zal ik hier schrijven? Moeilijk! Ik kom tot:
Mama, nieuwsgierig, doortastend, druk, glutenvrij

  1. Wat is het favoriete blogje op je site?

Nu stel ik mezelf een hele moeilijke vraag…
Ik heb bijna 700 blogposts! Hoe kan ik daar uit kiezen?
In mijn 500e blogpost schreef ik al over mijn favoriete blogposts op dat moment.
Daarna schreef ik nog 'voor het eerst glutenvrij' en de voor- en nadelen van de glutenvrije hype.
Maar ik ga voor mijn meest persoonlijke blog: Boris & Sanne.

9. Welke blog/website bekijk je zelf dagelijks?

Gmail, Nos.nl, facebook, twitter en bloglovin.
Via de laatste, zie ik of er nieuwe blogposts zijn geschreven bij de blogs die ik volg.

  1. Hoe ziet je weekend eruit?

Op zaterdag sta ik tegelijk met de kinderen op (ca. 7 uur). Ik ontbijt met mijn favoriete ontbijt en een kop heet water (met citroen).
Om iets na 8-en vertrek ik om te gaan roeien. Heerlijk! Lekker bezig, op het water, en (na afloop?) onder het genot van een kop koffie bijpraten met mijn roeimaatjes.
Thuis douchen en lunchen en vervolgens ga ik met mijn meisjes (of 1 van hen) naar de markt om fruit te halen (en in de winter ook groentes). Soms gaan we ook nog wat andere winkels langs en heel soms gaan we een cafeetje binnen om wat te drinken.

Op zondagochtend mag meestal ik uitslapen! Meestal word ik rond een uur of 9 gewekt omdat peuter en kleuter op mijn bed staan te springen ;-). Daarna gaan we gezamelijk ontbijten en vervolgens vaak zwemmen (kleuter moet oefenen voor les).

De rest van het weekend heeft een minder vast patroon: Vaak bakken en koken, vaak een afspraak met vrienden/familie, vaak een wandeling door het bos, vaak klusjes in huis, vaak met een borrel (en wat lekkers) op de bank.

  1. Wat is je ultieme droombestemming qua vakantieland?

Mijn ultieme vakantie is een combinatie van cultuur, natuur, goede gesprekken en rustig aan doen.
Mijn ultieme droombestemmingen heb ik al ontdekt. Zie mijn blog Auto, vliegtuug, dun trein dun boewt.
Maar dat dat het pre-coeliakie, -kinderen, -minder geld tijdperk. Nu ben ik perfect gelukkig op bijvoorbeeld de natuurcamping in Duitsland, waar we afgelopen jaar waren. Of een weekend weg naar een Europese stad met een vriendin die ik lang niet echt gesproken heb.

Maar ooit zou ik nog veel meer verre droombestemmingen ontdekken. Iemand tips?

reistips
 

2 antwoorden naar “Liebster Award: antwoord op mijn eigen vragen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*