Maaltijden zonder gluten

OK. Je besluit dat je minder gluten wilt eten. Hoe doe je dat?
Hieronder geef ik voorbeelden per maaltijd.

Dit is deel 3 van de serie Gluten beperken.
In deel 1 vertelde ik dat je NIET zomaar glutenvrij moet gaan eten.
In deel 2 vertelde ik de basis van het beperken van gluten.

Gluten beperken bij het ontbijt

In haver zit in principe geen gluten. Maar haver is bijna altijd besmet met gluten. Mensen met coeliakie kunnen haver eten, maar alleen als deze uit een contaminatievrije haverketen komen. Deze zijn te herkennen aan het opschrift glutenvrij.

Mensen die gluten willen minderen, kunnen de normale haver uit de supermarkt/natuurwinkel gebruiken.

Haver is een heerlijke vervanging van gluten-bevattende granen. Het heeft smaak, het heeft vezels, het heeft goede voedingsstoffen, het heeft goede bak-eigenschappen en het vult goed.

havermoutpap 6

En haver is heel veelzijdig. Net zoals tarwe kan je het gebruiken in (bijna) alle brood- en bak creaties. Mijn favoriete ontbijtjes zijn met haver: havermoutpap, havermuesli met yoghurt, ontbijtmuffins met appel en havervlokken. En veel mensen prijzen overnight-oats (Maar ik vind het geen succes).

Maar natuurlijk kan je ook anders ontbijten. Mijn dochter is gek op kaas bij het ontbijt.

In het weekend nemen wij zo af en toe (boekweit)pannekoekjes of een gebakken eitje.

En wat dacht je van fruit, groentes en natuurlijk smoothies hiervan?

Gluten beperken bij de lunch

Verandering van spijs doet eten.

Zeker bij de lunch vind ik dat heel belangrijk. Een paar keer achter elkaar hetzelfde, en ik hoef het tijden niet meer.

Ik neem regelmatig (glutenvrij) brood of broodjes mee. Of een restje van de avond ervoor mee. Even opwarmen in de magnetron en smullen.
Daarnaast heb ik in de diepvries een paar doosjes soep staan. Van groentes die niet in 1 keer opgingen. Heerlijk als lunch!
Tenslotte maak ik soms een salade, met wat ik in huis heb.

Gluten beperken bij tussendoortjes

Ik eet als tussendoortje meestal fruit. Maar ik kreeg ooit te horen dat ik te veel fruit eet šŸ˜‰

De achterliggende gedachte? Fruit vult te weinig, vul het aan met eiwitten:

Noten & zaden, een voedingsreep gemaakt van quinoa of een bakje rauwkost met hummus of guacamole.

En wat denk je van: komkommer, tomaatjes, kaasblokjes (of babybels), plakjes worst, rozijntjes, glutenvrije crackertjes, glutenvrije ontbijkkoek, gerookte zalm (los of in een glutenvrije wrap), worteltjes, gekookt ei of natuurlijk een smoothie.

Een combinatie van deze dingen doet het ook prima als lunch!

Gluten beperken bij het avondeten

Gluten beperken bij het avondeten is het makkelijkste. Als je puur kookt (zonder pakjes en zakjes) kook je meestal al zonder gluten. Vermijd pasta (en vermicelli), pizza, broodjes en meergranen rijst en je hebt een lekkere glutenvrije maaltijd!

Wat is jouw tip om gluten te beperken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*